Autor Wątek: Technika modelarska  (Przeczytany 90379 razy)

Odp: Technika modelarska
« Odpowiedź #180 dnia: Września 06, 2012, 15:41:20 »
Problem jest taki, że dowolnie cienka nitka z plastiku przy kontakcie z klejem do niego pęknie, a w najlepszym razie złapie lekki luz w miejscu mocowania bez możliwości naciągnięcia. Nie mówiąc o tym, że na takiej nitce ciężko jest wykonać śruby rzymskie, których wspominany DH. 2 ma co niemiara. Niemniej nitki z plastiku polecam przy olinowaniu modeli okrętów w dużym pomniejszeniu  :)

« Odpowiedź #181 dnia: Września 06, 2012, 22:11:34 »
A jednak żyłkę da się pomalować. Wystarczyło delikatnie rozetrzeć farbę, żeby "kropelki" w miarę równomiernie rozprowadzić. Trzeba tylko dobrze osłonić model, bo jak się pędzelek omsknie, to żyłka odsprężynuje elegancko ochlapując wszystko dookoła  :) .
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #182 dnia: Grudnia 18, 2012, 23:11:17 »
Takie poradniki na YT znalazłem: Plastikowy HIT i SPIM .
Ale jeśli to nie ten dział to proszę przenieść do odpowiedniego
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #183 dnia: Stycznia 11, 2013, 19:23:44 »
Pewnie głupie pytanie, ale gdzie kupić jakieś fajne, giętkie druciki? Właśnie "awaryjnie" wykonałem pewien uchwyt z drutu stalowego i bardzo podoba mi się efekt - chciałbym trochę więcej takich części porobić.

« Odpowiedź #184 dnia: Stycznia 15, 2013, 18:10:53 »
Najlepiej kup cynę odpowiedniej grubości. Tylko bez kalafoni albo innego lutnika na zewnątrz.

« Odpowiedź #185 dnia: Stycznia 15, 2013, 19:28:20 »
Dzięki za radę, skorzystam. Osobiście myślałem o miedzi różnych średnic, ale w sumie cyna powinna być lepsza (cenowo!).
Poza tym, kupiłem swój pierwszy czołg (Leopard 2A6, Hobby Boss 1/35). Czytałem trochę poradników na temat sklejania tego typu modeli, ale wiele się wzajemnie wykluczało. Czy zna ktoś dobry poradnik na temat brudzenia czołgu i posługiwania się "blaszkami"?

« Odpowiedź #186 dnia: Stycznia 15, 2013, 23:03:03 »
Hobby Boss robi dość uproszczone, choć wyraziste modele. Przynajmniej jeśli chodzi o samoloty (Mustang 1:72 czeka na swoją kolej). Co do poradników to nie wiem, ale może te filmiki coś Ci wyjaśnią: http://www.youtube.com/watch?v=iaRokEZBVxc , http://www.youtube.com/watch?v=HsOwbSNxBHo . Możesz włączyć polskie napisy, ale i tak na "ludzki" musisz sobie sam przetłumaczyć   ;D  .
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #187 dnia: Stycznia 15, 2013, 23:29:31 »
To mój pierwszy czołg, więc Hobby Boss poszedł przede wszystkim za cene (85zł), no i nie było innych Leopardów 2A6 na mój budżet. Dzięki za filmiki, przydadzą się. :)

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #188 dnia: Stycznia 16, 2013, 07:56:13 »
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #189 dnia: Stycznia 16, 2013, 14:41:31 »
Cyna przede wszystkim dlatego, że jest miękka i możesz dowolnie układać z niej, co Ci się podoba. Wyprostować drut cynowy można niemal idealnie. Miedziany wygrzebiesz z każdego kabla w domu, ale gorzej jest z układaniem.

Leopard z HB to co innego niż seria uproszczonych samolotów w 1:72. Niemniej opinie o tym modelu są takie sobie, raczej składalność rozczarowuje.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 16, 2013, 14:45:20 wysłana przez Zefirro »

« Odpowiedź #190 dnia: Stycznia 16, 2013, 15:31:19 »
Co masz na myśli mówiąc "składalność"? Że ciężki do złożenia, części źle spasowane, czy źle wygląda na koniec?

@Redspider - dzięki za linka.

« Odpowiedź #191 dnia: Stycznia 16, 2013, 19:58:53 »
Sam tego modelu nie robiłem, ale opinie o nim były takie, że ładnie wygląda w pudełku, a podczas prac wychodzą różne problemy. Choćby ze spasowaniem, tragedii nie ma, ale rozczarowanie lekkie na pewno. To jak model wygląda na koniec i tak głównie zależy od Ciebie :)

« Odpowiedź #192 dnia: Lutego 14, 2013, 23:17:01 »
Panowie czy istnieje jakiś sposób na zdjęcie starej farby (Humbrole) z modelu? Gdzieś słyszałem, żeby wsadzić do rozpuszczalnika. Tak zrobiłem i dobrze, że w porę wyjąłem, bo co prawda farba zaczęła już miejscami odchodzić, ale sam model zrobił się dziwnie miękki. Aha rozpuszczalnik to Wamod, model Academy.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #193 dnia: Lutego 15, 2013, 07:43:56 »
W rozcieńczalniku do farb olejnych plastik na pewno popłynie. Możesz wsadzić model w zmywacz do farb akrylowych Wamodu, a najlepiej w roztwór wodny Kreta od przepychania rur. Trochę poleży, trochę poszorować starą szczoteczką do zębów i powinno być elegancko. O ile Kret nie powinien w żaden sposób zaszkodzić na tworzywo, zmywacz po dłuższym czasie może spowodować wzrost jego "kruchliwośći".

« Odpowiedź #194 dnia: Lutego 15, 2013, 22:20:17 »
a najlepiej w roztwór wodny Kreta
A w jakich proporcjach (mniej więcej)? Czy stosujesz jakieś specjalne środki ostrożności? Czy reaguje z pęsetami (to chyba stal niklowana)?
                                                                                  S. Dali