No dobrze.Ale skąd ta pewność co do HL?
Może mnie ktoś oświecić?
Nie mam już sam pojęcia, czy to prawda, czy nie. Faktem jest, że po uruchomieniu HL (a raczej jego podprogramu - Asynchronous Ping.. czyli tego, czego m.in. przyczepił się autor zarzutów wobec HL) mój firewall alarmuje o naruszeniu regół bezpieczeństwa. Wydaje mi się jednak, że HL wykorzystuje Asynchronous Ping w celu jednoczesnego "badania" dostępnych serwerów z wybraną grą. Co ciekawe, mogę firewalla ustawić tak, aby HL mogło korzystać z internetu, a sam A-Ping nie. Nie sprawdzałem jednak czy ma to wpływ na łączenie się z serwerami gier. Muszę to przetestować.
Z tego co wyczytałem na jakiejś stronie to koleś toczący wojnę z darmowym HL sam wspiera/jest z teamu/jest "sponsorowany" przez GameSpy, czyli dużą, amerykańską (chyba) firmę, której soft jest wciskany do prawie każdej gry sieciowej. Być może o to własnie idzie. Simy dzięki takim tytułom, jak LockOn, Ił-2 zdobywają coraz większy rynek, a na nim w obszarze multiplay panuje obecnie HL... Ale to tylko moje domysły.
Wydaje mi się, że gdyby rzeczywiście HL miał jakieś dziwne "furtki", to biorąc pod uwagę ilość użytkowników, już dawno ktoś by te luki wykorzystał i nabroił, co szerokim echem odbiłoby się w środowisku simowców. A tymczasem w necie istnieje JEDNA stronka, na której JEDEN koleś sieje nieuzasadnioną, mam nadzieję

, panikę.