Natknąłem się na ciekawy bardzo filmik:
>>GOOGLE VIDEO<< 2 min, 6,94 MB @ .mp4
Jest to HUD-cam jednego z izraelskich F-16, przedstawiający atak na reaktor atomowy Osirak (Osiraq) w Iraku w 1981 roku. Cóż... robi wielkie wrażenie. Zwłaszcza to odejście przy 8 G! :banan
Nota bene jest to chyba jedna z najbardziej spektakularnych akcji w historii lotnictwa bojowego w 2. połowie XX wieku. Sam dolot nad cel bez wykrycia zasługuje na wielkie uznanie. No i fakt, że wszystkie samoloty ( 8 F-16A i 6 F-15A eskorty ) wróciły do bazy bez zadrapania (w optymistycznym wariancie przywidywano utratę 2 maszyn). Wielki S! z mojej strony.
Ciekawostka - piloci lądujący po misji mieli po 1000 funtów paliwa (kto lata w F4.0, wie że to niewiele

). Gdyby zostali uwikłani w jakiegoś doga, to z powrotem byłoby naprawdę ciężko...

Więcej informacji o samej misji, np. tu (po angielsku):
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/4774733.stmhttp://www.answers.com/topic/operation-operaPrzy okazji
WIELKA PROŚBA. Wyczytałem, że na po sieci krążył film z HUD-Camów trwający coś koło 4 min. Może ktoś wrzucić na RapidShare jeśli to posiada? Lub podać link, jeśli to znalazł?
Znalazłem też filmik dokumentalny "Raid on the reactor" (z telewizji "Military Channel" jak mniemam). Prezentuje historię i kulisy ataku. Nie wiadomo czemu dźwięk mi się rozjeżdża....

No ale ostrzegam, że film jest zrobiony w stylu Discovery Sensation Movie.

Czyli nie brak kwiatków w stylu - "Irakijczycy spojrzeli w powietrze i zdumieniu ujrzeli gwiazdy Dawida na skrzydłach samolotów", mówią coś o AAA i pokazują zwykłą armatę i tym podobne kwiatki. Film w języku angielskim z głosem lektora, który ma w ustach chyba jakąś wielką bułkę...

Ale ściągnąć i obejrzeć warto moim zdaniem.
>>GOOGLE VIDEO<< 44 min, 195 MB @ .mp4
No i jak już jesteśmy przy lotnictwie izraelskim, to jeszcze ciekawy fragmencik filmu dokumentalnego o operacji "Pokój dla Galilei" w 1982 roku, traktujący o wojnie w powietrzu. Ściągnąć warto, bo zawiera kilka wspaniałych ujęć z HUD-camów F-15 i F-16 strącających za pomocą rakiet A2A arabskie MiGi.
>>GOOGLE VIDEO<<4:42 min, 17,4 MB @ .mp4
Pozdrawiam

PS. Na jednym forum ludziska podniecali się (odnośnie tego pierwszego filmu): "jaki ten pilot spokojny, a SAMy przelatują obok"... Ja tam nigdzie nie mogę znaleźć tych pocisków. Widać tylko rozbłyski AAA. Czy w ogóle odpalono jakieś pociski rakietowe w stronę atakujących samolotów izraelskich?