Autor Wątek: Filmy (strony z filmami)  (Przeczytany 290465 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czesio

• Gość
Odp: Filmy (strony z filmami)
« Odpowiedź #825 dnia: Lipca 12, 2009, 13:00:15 »
Sorry tak sobie pomyślałem ironicznie gdyż mawiają że hamerykańce byli i są x lat do przodu przed kufajmanami pod każdym względem a tu taki kolimatorek... :003:

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #826 dnia: Lipca 12, 2009, 14:15:31 »
Kolego tą wypowiedzią ranisz uczucia gorących fanów wschodniego sprzętu, a jest tu ich chyba większość :114:. Ja dodam, że ta przepaść nie była aż tak wielka i dotyczyła tylko awioniki i wszelkiego rodzaju elektroniki i wynikała bardziej chyba z braku kasy W CCCP niż braku inżynierów. A jeżeli chodzi o jakość produktów wschodnich to wynikała to z braku, jakiejkolwiek konkurencji i strachu przed utratą kontraktu, ponieważ wszystkie zakłady należały do państwa.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #827 dnia: Lipca 12, 2009, 14:46:39 »
Z tym brakiem konkurencji to trochę nie tak - wbrew pozorom poszczególne OKB wcale za sobą nie przepadały i wzajemnie się zwalczały, poza tym zasadą było rozpisywanie państwowych konkursów - za którymi stały porządne pieniążki i spore wpływy w przypadku jak rozwijany produkt okaże się lepszy. Więc w jakimś sensie ona była, tylko nie taka jaką my sobie wyobrażamy wg. standardów państwa kierującego się zasadami gospodarki rynkowej (a i tam nie jest to ideał, co widać było po różnych programach prowadzonych przez zachodnie firmy). Tą bezwzględną walkę było widać jeszcze nawet na przykładzie MiGa-29M vs. Su-35 - efekt był taki że to właśnie Suchoj uwalił MiGa i jego świetnie zapowiadającego się ulepszonego Fulcruma następnej generacji MiG-29M/K, jednocześnie usilnie promując wojskowym swojego wiecznie niedopracowanego Su-27M/Su-35, którego rozwój kontynuowano przez lata 90te, mimo zawalenia się gospodarki ZSRR/Rosji i skromnych funduszy.

Zresztą, Rosjanie nawet rozpisywali "przetargi" na samolot - przykładem służy tu konkurs na samolot szkolny, który wygrał... czechosłowacki L-29 Delfin, bijąc naszą Iskrę i rumuńskiego IARa.

A wracając do tematu... pooglądajcie sobie Panowie Igłę w akcji.

http://www.youtube.com/watch?v=06bddzLs54s&feature=related&fmt=18

« Odpowiedź #828 dnia: Lipca 12, 2009, 14:49:08 »
Co łączy Wschód z Zachodem? Wspólne korzenie wielu wynalazków. Amerykanie jednak lepiej karmili "wynalazców", przez co ci dłużej "wynajdowali" różne "geraty". 

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #829 dnia: Lipca 12, 2009, 23:28:13 »
Kolego tą wypowiedzią ranisz uczucia gorących fanów wschodniego sprzętu
Fani wschodniego sprzętu muszą być twardzi jak ten właśnie sprzęt i Czesio który ten sprzęt również preferuje :020: Dlatego napisałem "mawiają że".
Pozdrawiam :001:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #830 dnia: Lipca 13, 2009, 02:26:59 »
Dalsza dyskusja o Iskrze i konkursie na samolot szkolny dla bloku wschodniego powędrowała sobie tutaj.

Ja natomiast zalecam jednak powrót do głównej idei wątku.

MiG-23 w "Cold War Air Museum": http://www.youtube.com/watch?v=QqLFWgDRtyw

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #831 dnia: Lipca 13, 2009, 05:36:59 »
A ja po raz kolejny zranie uczucia fanów wypasania bydła na bezkresnych preriach ,pod dobrotliwą opieką Manitou  :021:
Wiecie co by zostało na polu walki po miesiącu prawdziwej , takiej jak to dziadkowie opowiadali, wojny ?
AK-47, Mig-29, T-72 i Mi-24

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #832 dnia: Lipca 13, 2009, 08:46:47 »
A ja po raz kolejny zranie uczucia fanów wypasania bydła na bezkresnych preriach ,pod dobrotliwą opieką Manitou  :021:
Wiecie co by zostało na polu walki po miesiącu prawdziwej , takiej jak to dziadkowie opowiadali, wojny ?

Fakt.. zostałyby na polu walki, a inne po skończonej w miesiąc wojnie wróciły by do swoich baz  :118:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #833 dnia: Lipca 13, 2009, 14:52:20 »
szkoda że w czarnych workach lol

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #834 dnia: Lipca 14, 2009, 08:46:22 »
AK-47
No dobra... pozostanie, jako łup wojenny, tego który ma celniejszą broń  :121:

MiG-29
Opuszczony, rozstrzelany na ziemi z powodu przekręcenia się silników po kilku misjach bojowych, opcjonalnie przepalonej elektronice.

T-72
Stosy wypalonych, bo do nich pruto w biegu, a one tak nie mogły.

Mi-24
Zgliszcza w tymczasowych bazach polowych, gdzie zostały zaatakowane w nocy, będąc wtedy bezbronne.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #835 dnia: Lipca 14, 2009, 09:31:04 »

Słuchajcie no wy przemalowany kufajmanie, chociaż nie wiem jak byście się podlizywali i tak wan nikt nie uwierzy - NIGDY nie będziecie kufajmanem z krwi i kości :P
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #836 dnia: Lipca 14, 2009, 16:32:34 »
Belgijska "betty" jest chyba transwestytą  :005:
http://www.dailymotion.pl/video/x6oit6_belgian-air-force-f16-demo-inside-c_sport eeeech ten francusko angielski  :karpik

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #837 dnia: Lipca 23, 2009, 17:01:30 »

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #838 dnia: Lipca 23, 2009, 17:28:48 »
Jeśli można to proszę o połączenie
http://www.youtube.com/watch?v=nMeODW5UWuY&feature=related

Chyba nie było. Mini dokument o LANTIRN.

« Odpowiedź #839 dnia: Lipca 28, 2009, 13:55:28 »