Witam serdecznie wszystkich.Mam na imię Pavel, odrazu przepraszam za błędy ponieważ jestem z Ukrainy.Zacznę pierwszy post od
Air Show Radom 2009
Kolejna, XI edycja Międzynarodowych Pokazów Lotniczych AIR SHOW odbędzie się 29 i 30 sierpnia 2009 roku na lotnisku wojskowym w Radomiu na ul. Lubelskiej 150.
AIR SHOW RADOM jest jedną z największych imprez masowych w Polsce. W czasie dwudniowych pokazów podniebne akrobacje i wystawę naziemną podziwia ok. 200 tysięcy widzów. Organizowane przez Dowództwo Sił Powietrznych Międzynarodowe Pokazy Lotnicze AIR SHOW - 2009 są unikalnym przedsięwzięciem gromadzącym lotników wojskowych, akrobacyjnych i liniowych oraz przedstawicieli przemysłu lotniczego. Pokazy gromadzą także tysiące fanów lotnictwa. Wszyscy razem tworzą społeczność, która uczestniczy w ekscytującym i pełnym lotniczych atrakcji ostatnim weekendzie wakacji.
Air Show jest imprezą cykliczną, organizowaną co dwa lata na lotnisku Sadków w Radomiu. Impreza łączy pokazy statków powietrznych z naziemną statyczną wystawą sprzętu wojskowego i prezentacjami firm z branży lotniczej. W zamyśle jej pomysłodawców było, iż miała się ona odbywać co roku, jednak organizatorzy, glównie ze względów finansowych zdecydowali się na cykl dwuletni.
Pierwszy Air Show odbył się w 1991 roku w Poznaniu. Od roku 2000 roku pokazy przeniosły się do Radomia. Celem imprezy jest zaprezentowanie możliwości polskiego i zagranicznego sprzętu wojskowego szerszej publiczności, jednak przede wszystkim są atrakcyjną formą aktywnego wypoczynku i świetnym pomysłem na spędzenie weekendu poza domem. Co roku wzbogacana jest ona o nowe elementy, jak imprezy towarzyszące – pikniki rodzinne, targi, wystawy, masowe imprezy artystyczne.