Autor Wątek: Strona www i save kampanii  (Przeczytany 3851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miszon

• Gość
Strona www i save kampanii
« dnia: Maja 23, 2005, 14:21:07 »
Żeby usprawnić trochę organizację spotkań on-line, zrealizowałem pomysł, który podsunął mi Iche, aby udostępnić plik ze stanem kampanii, co by można polatać, gdy tylko zbierze się choćby dwóch chętnych.

http://eternet.pl/~hlpn/falcon/

Site narazie prowizoryczny, ale nie o to chodzi. Myślę, że w lipcu będę mógł zająć się stworzeniem czegoś konkretniejszego, cobyśmy mieli jakiś własny kąt w sieci.

Nowo zapisane stany przysyłajcie mi na maila, to tak szybko jak sie da wrzucę.

Iche

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2005, 16:54:35 »
Dobra robota :D.

Miszon litościwie nie wspomniał, że zobowiązałem się napisać skrypt, umozliwiający ładowanie i pobieranie kampani bezpośrednio ze strony, bez kombinowania z mailami. Be sure, two weeks :lol:

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 23, 2005, 17:35:54 »
Wspaniala idea Panowie  :564:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 31, 2005, 19:51:36 »
A tak jeszcze przyszło mi na myśl, że dobrze byłoby przy tym pliku na stronie podać datę, z której pochodzi celem ustalenia jego "wersji"..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2005, 16:28:11 »
Chodzi o datę publikacji czy może datę określającą czas wojny? W gruncie rzeczy on line latamy i tak na wspólnej kampanii, więc wersja jest tylko jedna - ostatnia.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2005, 17:34:40 »
Chyba latwiej byloby sie zorientowac po dacie publikacji. Np. jakby ktos chcial sie dolaczyc spoza ustalonego juz grona szczesciarzy, ktorzy maja mozliwosc latania online  :cry:

Właśnie nasunęło mi się pytanie... Czy jeśli latacie online, to plik z ustawieniami kampanii jest przechpwywany tylko na serverze, czy też każdy uczestnik (klient) musi mieć swoją wersję na dysku (identyczną jak u wszystkich) ??

Skąd to pytanie.. Otóż jeśli stan kampanii przechowuje tylko serwer, to gdybym chciał się do Was dołączyć w dowolnej chwili, to nie musiałbym ściągać tego pliku, prawda... Natomiast, w drugiej sytuacji, gdybym musiał posiadać save'a identycznego z Waszymi, to data publikacji mówiłaby mi czy muszę ten określony plik ściągać czy też już go mam..

Pozdrawiam.

13WELT YouTube Channel

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2005, 00:19:06 »
Save posiada jedynie komputer serwer. Pozostali podłączają się jedynie do instniejącej już kampanii. Dlatego jeżeli jest ekipa chętna do latania to po prostu jeden z nich ściąga plik, ładuje kampanie a reszta się podłącza.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 02, 2005, 15:51:00 »
A to już wszystko jasne!!!

P.S. Jak sie okazalo po monicie mailowym do biura obslugi klienta mojego ISP, od 26.05.2005 mam przyznane stale IP !!! Szkoda tylko, ze admin nie zadal sobie trudu aby mnie o tym poinformowac  :?

Tak wiec Panowie.. mam nadzieje, ze rozwiazalem juz wszystkie problemy natury technicznej i moge sie przylaczyc do Waszego squad'u online.. o ile oczywiscie przymiecie pod swe waleczne skrzydla takiego zoltodzioba  :oops:

13WELT YouTube Channel

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 15, 2005, 11:39:42 »
Ok, ponieważ wziąłem nieco oddechu, mogę przystąpić do realizacji tego co wcześniej niektórym obiecałem , a więc do stworzenia strony naszego squadu, który wszak jeszcze nie istnieje na poważne, ale myśle, że z czasem jak przesiądziemy się na AF ta sytuacja się zmieni. Pomoc ochotników będzie oczywiście mile widziana, szczególnie przyda się grafik.
Chciałbym żebyście wypowiedzieli się tutaj na temat swoich wizji tej strony, co chcielibyście tam zobaczyć, jakie rzeczy waszym zdaniem powinny się tam znaleźć etc. Moim wstępnym założeniem jest stworzenie serwisu z bazą danych pilotów a także z obszernym działem szkoleniowym z zapisami na misje szkoleniowe i sprawdzaniem umiejętności nowych pilotów, którzy do kampanii byliby dopuszczani po opanowaniu odpowieniego materiału i zdaniu egzaminu.

Jestem otwarty na wasze propozycje, niech ta strona urodzi się z pomysłów nas wszystkich.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 15, 2005, 16:50:38 »
Jakby co sluze pomoca przy tworzeniu zalozen. Wydaje mi sie, ze to co zrobilismy z Vinem i chlopakami w swoim czasie budujac 1st VFS Snakes bylo calkiem calkiem wiec jakby co moge nawet zdobyc kod stronki do wykorzystania lacznie z zezwoleniem na daleko posuniete modyfikacje. Niestety grafikiem ani koderem nie jestem wiec nie pomoge techniczine ale merytorycznie owszem :)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 15, 2005, 17:05:49 »
OK to może zacznę.. Co moim zdaniem dobrze byłoby zamieścić na stronie:

1. Misje treningowe, których brak w org. wersji. Taką "wiedzę tajemną", różne sztuczki i kruczki dotyczące wykorzystywania uzbrojenia i trybów radaru (np. odpalanie AIM-120 w trybie HOJ, Sidewinderów w trybie Boresight), awioniki itd. Nieliczni z nas taką wiedzę posiadają i pewnie domyślają się o kogo chodzi :)

2. Możnaby z czasem stworzyć flashowe poradniki, a la RampStart. Np. obslugi Tacan, procedury wylaczenia silnikow ze wszystkimi szczegolami (taaak Boba mam na myśli nawet zrzucenie resztek paliwa 8) - bardzo mi się taka szczegółowość podoba. W końcu gdyby mi nie  zależało na maks. reality bo bym latał LockOn'em :twisted:)

3. Dział download z pożytecznymi acz niewielkiej objętości plikami: profile do joyów, zapisy ACMI np. z walki manewrowej, ukazujące prawidłowo wykonywane manewry itp.

4. Mając już jako tako uformowany squad, można by się nawet pokusić o stworzenie skina polskich F-16, które niedługo będą strzegły naszego prawdziwego nieba.

Wydaje mi się także, że NIE byłoby większego sensu w ramach tej strony tworzyć nowego forum, skoro mamy już obecne.

13WELT YouTube Channel

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2005, 17:37:00 »
Moje zdanie znacie, wczoraj wyrazilem je w locie :) Miszon, pod wieczor dostaniesz potrzebne Ci informacje o serwie :) Kwestia organizacyjna: Prosze wszystkich chetnych nalezenia do nowo powstajacego sqd. o odezwanie sie do mnie na GG. Chce stworzyc pewna liste i z paroma z Was porozmawiac. A ze napewno lista nie bedzie dluga to rozmowa bedzie krotka :D

Pozdrawiam

RUsCH

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 15, 2005, 22:11:31 »
Witam wszystkich po dlugim czasie nieobecnosci spowodowanej sesja, ktora powoli dobiega konca, jednak kampania wrzesniowa (jak co roku) byc musi :) .Swietny pomysl ze stronka skladu jestem jak najbardziej za     :564:  .Dopiero dostepny bede 2 lipca bo wtedy koncze praktyki to sluze pomoca.Do zobaczenia panowie.Ps. nie zapomnijcie o mnie :).

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 17, 2005, 22:13:24 »
Dzięki za odzew.
Cytat: Iceman
Jakby co sluze pomoca przy tworzeniu zalozen. Wydaje mi sie, ze to co zrobilismy z Vinem i chlopakami w swoim czasie budujac 1st VFS Snakes bylo calkiem calkiem wiec jakby co moge nawet zdobyc kod stronki do wykorzystania lacznie z zezwoleniem na daleko posuniete modyfikacje.

Iceman, jeżeli to nie problem to możesz załatwić kod strony, chętnie zobaczę. Chodzi mi raczej o rozwiązania jakie zastosowaliście w kwestii organizacji strony, nie zamierzam powielać kodu, co najwyżej pomysły :wink: Merytoryczne wskazówki będą jak najbardziej pożądane.

Cytat: bip3r
Możnaby z czasem stworzyć flashowe poradniki, a la RampStart

Jeżeli znajdą się chętni do robienia takich trainerów to spoko, ja niestety od flasha odpadam, sądzę, że wiele rzeczy będzie można wytłumaczyć metodą tradycyjną, ale...

Cytat: RUsCH
Witam wszystkich po dlugim czasie nieobecnosci spowodowanej sesja, ktora powoli dobiega konca, jednak kampania wrzesniowa (jak co roku) byc musi  .Swietny pomysl ze stronka skladu jestem jak najbardziej za  .Dopiero dostepny bede 2 lipca bo wtedy koncze praktyki to sluze pomoca.Do zobaczenia panowie.Ps. nie zapomnijcie o mnie .

Spoko, pamiętamy, czekamy  :)