Autor Wątek: Filmik instruktażowy Su33vsF-14 mit Aim-54  (Przeczytany 5333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Filmik instruktażowy Su33vsF-14 mit Aim-54
« dnia: Maja 31, 2005, 23:34:29 »
Fantastycznie nagrany filmik instruktażowy Su33vsF-14.
Jakość doskonała,Ironhand* by się nie powstydził.
Filmik przedstawia walkę BVR z Tomcatem oraz uniki przed jego rakietami.

Polecam

Ps;
Zapomniałem dodać,że powyższa produkcja dotyczy już FC i można sobie zobaczyć nowe zobrazowanie na HUD.

* Ksywka pewnego swira,który nagrywa rewelacyjne tracki szkoleniowe.W Flankerze i FC także z podkładem głosowym.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 01, 2005, 11:53:22 »
Bardzo ładny filmik instruktarzowy.

Jednakże jego wartość może być dyskusyjna, Flanker bronił się przed pociskami Phoenix i w zasadzie ledwo unikał trafienia. Gdyby Tomcat miał pociski Sparrow - Su-33 nie miałby innego wyjścia jak wykonać typowy beaming - co skutkowałoby również zerwaniem i jego locka. Ostatecznie skończyło by się typowym dogfightem.

DzulianP

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 02, 2005, 16:36:47 »
co to takiego typowy beaming  - masz jakieściekawe materiały Sundowner - to podziel się nimi, albo doświadczeniami chyba że się tylko popisujesz wiedzą jerzypilat@poczta.fm / dzięki

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 02, 2005, 17:16:26 »
Cytat: DzulianP
co to takiego typowy beaming
Ustawienie sie prostopadle do źródła sygnału (radaru na samolocie lub rakiecie) co powoduje, że dla radaru będziemy nieruchomi, a wtedy układy filtrujące sprawią, że nie będizemy widoczni na ekranie radaru. osobiście mam wrażenie, że w LockOn skutecznosć Beamingu jest przesadzona.

W tym wypadku gdyby Tomcat użył rakiet AIM-7 sparrow, które zdecydowanie bardziej nadają sie do atakowania myśliwców niż Phoenixy, to Flanker musiałby ustawić się prostopadle do kursu Tomcata, natomiast antena jego rataru nie może się obrócić aż o 90* w bok, przez co straciłby kontakt radarowy z F-14, po wyminięciu rakiety ponowne wysledzenie i zalockowanie na F-14 trwałoby parę cennych sekund - w tym czasie Tomcat korzystając ze swojej prędkości powinien być wystarczająco blisko by odpalić rakiety Sidewinder. Pilot flankera mógłby wykorzystać system Shlem i spróbować zestrzelić Tomcata rakietą R-73 z małej odległości (szanse powodzenia dyskusyjne) lub przejść do defensywy.

Jak widać ten pojedynek jest ustawiony (same Phoenixy na Tomcacie) a AI nadal nie dorównuje żywemu pilotowi.

Cytat: DzulianP
- masz jakieściekawe materiały Sundowner - to podziel się nimi, albo doświadczeniami chyba że się tylko popisujesz wiedzą jerzypilat@poczta.fm / dzięki
Wiele rzeczy można znaleść na tym forum, wystarczy poszukać, np temat o beamingu znajduje sie tutaj

tutaj znajduje sie natomiast temat ogólnie o wymigiwaniu się rakietom

A tutaj o samych rakietach półaktywnych (jak R-27 czy AIM-7)

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 02, 2005, 17:29:03 »
DzulianP - a tak wogóle to muszę Cie poinformować , bo SUn tego nie napisał w sposób wyraźny , że te głupie amerykanskie su$#@y chcą leciec znowu na księżyć.
I wydają na to miliardy dolarów , a przecież wystarczyłoby wziąść tomcata żeby doleciec szybko i wygodnie.
A jakby chcieli naprawde szybko doleciec tam z jakąs małą rakietką na holu to trzebaby sciągnąc tylko ograniczenia  z silników

:mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

A teraz ide sobie wykopać schron przeciwatomowy , bo widze żę Sun jest na forum :)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 02, 2005, 18:40:59 »
... gdzie ja położyłem moje sciereczki do czyszczenia monitora :D  :D  :mrgreen:

Cytat: Sundowner
w tym czasie Tomcat korzystając ze swojej prędkości powinien być wystarczająco blisko by odpalić rakiety Sidewinder. Pilot flankera mógłby wykorzystać system Shlem i spróbować zestrzelić Tomcata rakietą R-73 z małej odległości (szanse powodzenia dyskusyjne) lub przejść do defensywy.

No szkoda a ja zawsze myślałem,że to R-73 najbardziej boli amerykanów.Hmmm ale rakieta z sterowanym wektorem ciągu wymysłona 20 lat temu kiedy hamburgery mieli jeszcze jakies smieszne czujniki termiczne w swoich sidewinderach nie może być lepsza od w wersji L dla której głowice naprowadzania defacto zrobili Niemcy :mrgreen:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 02, 2005, 18:44:13 »
A czy ja pisałem coś o trafianiu tym Sidewinderem ? :D Chybienie jest prawie pewne, ale wymusi na pilocie Flankera dodatkowe manewry przez co może wystawić się na bardziej śmiertelny strzał :)

Angelripper

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 03, 2005, 15:33:20 »
Cytat: Sundowner
Gdyby Tomcat miał pociski Sparrow
Gdyby F 14 chciał użyć pociski Sarrow prędzej mógłby się nadziać na R-33 albo R27 lub 23.Flanker jest stworzony do walki na średnich dystansach i myślę że jest w tym najlepszy

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 03, 2005, 15:36:08 »
Ojojoj będzie się działo :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Ja tylko uprzedze Sundownera i napisze,że Su-27 nie przenosi R-33 ani nawet R-23
Może narazie zwalczać tylko jeden cel jednoczesnie na tą chwilę ( to co mamy w lockonie pomijam Su-30MKI)
Ale reszta sie zgadza hiihihi :D  :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 03, 2005, 15:40:39 »
Niekoniecznie, zauważ, że w tym filmiku Tomcat odpala drugiego Phoenixa z odległości z jakiej mógłby odpalić Sparrowa gdyby takowego posiadał, a pierwszy wystrzelony w niego R-27 chybił.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 03, 2005, 18:48:01 »
Klimat filmiku fajny a co do reszty to sie nie wypowiem bo sie nie znam :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Angelripper

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 05, 2005, 13:49:36 »
Cytat: Kusch
Ja tylko uprzedze Sundownera i napisze,że Su-27 nie przenosi R-33 ani nawet R-23
Może narazie zwalczać tylko jeden cel jednoczesnie na tą chwilę ( to co mamy w lockonie pomijam Su-30MKI)
Ale reszta sie zgadza hiihihi  

No dobrze,przesadziłem z R 33,bo przenoszą je na razie tylko MiG 31
ale co do R 23 się nie zgodzę

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 05, 2005, 15:24:52 »
Angelripper, nie wiem skąd czerpiesz swą wiedzę i dane, ale sugeruję zmienić źródło.
No offense  :wink:

Angelripper

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 05, 2005, 20:14:42 »
Cytat: Elwood
Angelripper, nie wiem skąd czerpiesz swą wiedzę i dane, ale sugeruję zmienić źródło.
No offense

Jak to skąd?Z instrukcji Flankera 2.0 :)
Panowie,dzięki takim niekompetentnym ludzikom jak ja dyskusja ma w ogóle miejsce :D

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 05, 2005, 20:24:37 »
Cytat: Angelripper
Panowie,dzięki takim niekompetentnym ludzikom jak ja dyskusja ma w ogóle miejsce

Dziś kupiłem puszkę paprykarza szczecińskiego, podobno ma być stosowany jako submunition w kolejnej odsłonie Falcona 4 z dodatkiem "rybim okiem" :-), w kampanii Kapitana Iglo nad Nowym Światem.

pozdrawiam,
qrdl