Autor Wątek: Niespotykane i rzadkie zdjęcia wsp. samolotów wojskowych  (Przeczytany 357165 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Niespotykane i rzadkie zdjęcia wsp. samolotów wojskowych
« Odpowiedź #855 dnia: Lipca 23, 2011, 16:50:37 »

było?

« Odpowiedź #856 dnia: Lipca 30, 2011, 18:15:30 »
Mig 29 KUB z czteroma PTB            http://russianplanes.net/ID50069

« Odpowiedź #857 dnia: Sierpnia 10, 2011, 15:10:01 »
To jest ten wiatraczek co zginęła w nim cała załoga  zahaczając o dźwig  :011:

W Czarnobylu rozbił się Mi-8 : http://www.youtube.com/watch?v=ICOu7KksgUA&feature=related

« Odpowiedź #858 dnia: Sierpnia 14, 2011, 18:24:26 »
Myasishchev VM-T i jakies ustrojstwo  :karpik http://russianplanes.net/EN/ID33417

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #859 dnia: Sierpnia 14, 2011, 20:09:14 »
Na samolocie to zbiornik rakiety Energia. A z tym: Myasishchev - o co chodzi, fotograf jakiś?

« Odpowiedź #860 dnia: Sierpnia 15, 2011, 13:13:27 »
A z tym: Myasishchev - o co chodzi, fotograf jakiś?
i to dość znany  :)
Myasishchev VM-T
pseudo Miasiszczew (Мясищев)
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #861 dnia: Sierpnia 15, 2011, 20:07:47 »
Myasishchev (jak donosi Wikipedia) mój drogi kolego to przecież  po hamerykandzajsku imie konstruktora  ten silos na pleckach bardzo mnie zaciekawił niestety na forum nie znalazłem zdjęcia(moje niedbalstwo) no ale wydawało mi się ciekawe wiec wkleiłem.

Zdania kończymy kropką. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 15, 2011, 20:50:39 wysłana przez KosiMazaki »

Ponury

• Gość
« Odpowiedź #862 dnia: Sierpnia 15, 2011, 23:15:26 »

« Odpowiedź #863 dnia: Sierpnia 15, 2011, 23:17:48 »
Myasishchev (jak donosi Wikipedia) mój drogi kolego..
Ależ drogi kolego, konstruktor był Rosjaninem (biuro konstrukcyjne) i bardziej adekwatna byłaby transkrypcja na polski (jak donosi Wikipedia http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adimir_Miasiszczew) niż podawanie jego nazwiska "zamerykanizowanego".
No dobra, sobie pogadali.
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #864 dnia: Sierpnia 16, 2011, 17:25:27 »
Nad Afganistanem C-130 ISAF-u  zderzył się z RQ-7 Shadow - szczęśliwie udało się wylądować uszkodzonemu Herculesowi w jednej z baz lotniczych we wschodnim Afganistanie.

« Odpowiedź #865 dnia: Września 16, 2011, 14:24:03 »
Su 30 LL nad pokładem,, Kużniecowa,,-w ciekawym ujęciu.
http://forums.airforce.ru/attachment.php?attachmentid=33433&d=1316115007

« Odpowiedź #866 dnia: Września 16, 2011, 16:39:16 »
Nie wiem czy było i nie jest to zdjęcie, ale ujęcie dosyć ciekawe: http://www.youtube.com/watch?v=g-8DFu-6sag

« Odpowiedź #867 dnia: Września 25, 2011, 19:08:55 »
Znalazłem taką oto fotkę serbskiego MiG-29:

Wnętrze wygląda na częściowo zmodernizowane i w dodatku podobne do samolotów słowackich. Ktoś ma jakieś info na ten temat?.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #868 dnia: Września 25, 2011, 19:30:33 »
Według mojej wiedzy piątka "pozostałych przy życiu" serbskich MiGów-29 została swego czasu wysłana do Rosji na remont i zmodernizowana do standardu 9.12SD - jest on praktycznie tożsamy ze standardem modernizacji MiG-29AS (faktycznie również 9.12SD) u Słowaków, który w ich przypadku obejmował m.in. instalację:

- system identyfikacji swój-obcy AN/APX-113 IFF / moduł szyfrujący KIV-6
- radiostacja AN/ARC-210;
- odbiornik AN/ARN-147 (VOR/ILS)
- odbiornik AN/ARN-153 (TACAN);
- wyświetlacz ciekłokrystaliczny MFI-54 MFD;
- panel PUS-29;
- komputer pokładowy BCWM MWK-03;
- standaryzacja interfejsów wejścia/wyjścia i magistral wg. norm MIL STD. 1553B.;

Serbskie samoloty 9.12SD różnią się według mojej wiedzy od MiGów-29AS praktycznie tylko brakiem nowego IFF tj. AN/APX-113 IFF oraz - co za tym idzie - modułu KIV-6, aczkolwiek jest całkiem możliwe że nawigacji również nie ruszano tj. odpuszczono sobie owe odbiorniki VOR/ILS i TACAN i zostano tylko przy istniejących systemach.

W każdym razie - tamtego IFFa na serbskich samolotach z pewnością nie ma, ciągle widać na nich charakterystyczne trójkątne anteny SZRO.

« Odpowiedź #869 dnia: Września 25, 2011, 19:43:55 »
Dzięki za odpowiedż. Jezeli zostały doprowadzone do standartu 9-12SD czy to oznacza że coś też zrobiono z radiolokatorami tych samolotów lub rozszerzono uzbrojenie?. A jak już jesteśmy przy temacie 29 to mam też drugie pytanko: czy ktoś ma bądż widział gdzieś w sieci fotkę malezyjskich Fulcrumów z R-77 lub chociażby wyrzutnią do niej. Pytam ponieważ powszechnie podaje się że pociski te są na wyposażeniu samolotów malezyjskich a ja szukałem fotek i niestety poniosłem fiasko. Brak tych fotek stawia też pod znakiem zapytania prawdziwość danych o ich uzbrojeniu.