Autor Wątek: Saitek X52 i Lock ON FC  (Przeczytany 1458 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jas39gripen

• Gość
Saitek X52 i Lock ON FC
« dnia: Czerwca 15, 2005, 18:37:27 »
W poprzedniej wersji Lock On mogłem bez problemu przypisać "rotatorom" na przepustnicy obsługę radaru tj. przestawianie go w pionie i poziomie w sposób płynny. Niestety po zainstalowaniu FC taka sytuacja uległa zmianie tzn. przesuw płynny pozostał przy przestawianiu pionowym w poziomie zaś niedziała.
Poza tym  w standardowym Lock On można było ustawiać radar w poziomie i pionie płynnie zaś w FC pozostała opcja ustawiania płynnego tylko w pionie w poziomie zaś mogę ustawić radar tylko w trzech pozycjach: centralnej, od centrum w lewo lub od centrum w prawo. Powiem szczerze że bardzo mnie to wkurza  :evil: bo nie mogę płynnie prowadzić walki (przyzwyczajenie do standardu).
W związku z powyższym mam pytania:

Pytanie 1:
Czy moje spostrzeżenia w stosunku do wersji FC są poprawne czy też u innych użytkowników jest inaczej?

Pytanie 2:
Czy można zmienić coś aby obsługa radaru w FC była taka jak w standardzie?

Pytanie 3:
Może ktoś posiada profile do Lock On FC pod Saiteka X52 i może je udostępnić?

Svarog

• Gość
Saitek X52 i Lock ON FC
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 16, 2005, 10:44:06 »
Pytanie 1: Yes you are right.
Accurate radar azimuth settings have been included for Russian aircraft.  These include discrete left, central, and right zones.
The vertical radar scan zone has been adjusted for Russian Fighters. You may manually adjust the azimuth scanning zone as before using the designated axis and key commands, or by inputting the range-angle to target.

Pytanie 2:No it is not possible.

Pytanie 3:You can try with my profile, but if you create own you will learn and know better new function in FC. So it is your choise....

jas39gripen

• Gość
Saitek X52 i Lock ON FC
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 16, 2005, 22:48:44 »
Dzięki za szybką odpowidź jednak nie rozwiała ona moich wątpliwości  :cry: być może dla tego że źle wyraziłem się opisując występujące u mnie zjawisko.

Przypisałem dla obu osi skanowania radaru odpowiednie osie Joya ale tylko ta od skanowania pionowego funkcjonuje. Po zamianie przypisań (zamianie między odpowiednimi osiami) sytuacja nie uległa zmianie. Krótko powiedziawszy z poziomu Joya za pomocą tzw. "rotatorów" przepustnicy mogę kontrolować tylko oś pionową radaru, oś pozioma stoi w mjejscu jakby ją przyklejono supre glue. Natomiast przestawianie poziome z klawiatury jest wykonalne.

Chciałbym się też dowiedzieć  z jakiego miejsca w sieci można ściągnąć profil do X52.

Svarog

• Gość
Saitek X52 i Lock ON FC
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 17, 2005, 00:23:42 »
X52 is not good product...trust me! All potentiometrs have high brus level...honeywell sensors for XY axis are also "chip version" with big unlinearity behavior. Today I have to
sleep a little, but tomorrow I can explain more about bad things with X52.
I can explain about axis too how you can program it in two different way.

jas39gripen

• Gość
Saitek X52 i Lock ON FC
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 17, 2005, 21:02:16 »
Jeśli chodzi o X52 to mam zdanie odrębne i uważam że jest on sprzętem bardzo dobrym choć nie wartym swej ceny, powinien być o wiele tańszy od obecnej ceny rynkowej.
Ale ilu ludzi tyle opini dlatego świat jest taki kolorowy.
Z chęcią przeczytam twojej opini na temat mankamentów X52 ma tylko nadzieję że bendą objektywne. Ciekaw też jestem czy bendą się pokrywać z moimi spostrzeżeniami bo nie jestem fanatycznym wyznawcą X52 i też widzę jego kiepskie strony (choć jest ich bardzo mało).

Jeśli chodzi o przypisanie rotatora to wyjaśniam ponownie. W ustawieniach Lock On FC przypisałem Rotator 1 do ustawienia poziomego radaru, i rotator 2 do ustawienia pionowego. Po uruchomieniu sima działał tylko jeden z nich właśinie ten odpowiedzialny za pion (rotator 2), poziomy (rotator 1) nie działał. Po zamianie przypisań sytuacja się powtórzyła z tym że rotator 1 (odpowiedzialny za pion) działał a rotator 2 (odpowiedzialny za poziom) nie działał. Sprawdzając w ten sposób weliminowałem możliwość że niedziałający rotator leży po stronie Joya i mogłem definitywnie stwierdzić że wina leży po stronie programowej (raczej sima).

Svarog

• Gość
Saitek X52 i Lock ON FC
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 17, 2005, 21:56:44 »
U mnie to samo.....bag!