Autor Wątek: P-47 D Razorback  (Przeczytany 2204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Iceboy

• Gość
P-47 D Razorback
« dnia: Czerwca 19, 2005, 12:18:57 »
Dawno dawno temu zakupiłem sobię dzbanek. Dzbanek leżał leżał i leżał. Aż w końcu dopadłem go w moje ręce. Samolocik jest  w skali 1/72 starsza hasegawa. Linie wklęsłe bardzo delikatne. Zero detali  :roll:  ale można się troszkę popisać przy samoróbkach. kupiłem tanio więc nie żałuję. malowanie Bolesława Gładycha - Pengie III.

mój pierwszy wash...

pierwsze użycie metalizera

były małe kłopoty z schodzeniem farby olive drab ale teraz już jest cacy.

Next step - pasy inwazyjne (mają już biały podkład, sa już zamaskowane, tylko wiząść i malować... ale żeby mi się tak chciało  :573: )

Pozdrawiam

kaa

• Gość
P-47 D Razorback
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 19, 2005, 13:31:16 »
git... ale jak już robisz coś takiego to mógłbyś opisać co nieco - żeby można jakąś naukę z tego wynieść. co wyszło, co się nie udało, dlaczego... nawet nie napisałeś czym malujesz.  :)

Iceboy

• Gość
P-47 D Razorback
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 19, 2005, 14:01:08 »
Cytat: kaa
git... ale jak już robisz coś takiego to mógłbyś opisać co nieco - żeby można jakąś naukę z tego wynieść. co wyszło, co się nie udało, dlaczego... nawet nie napisałeś czym malujesz.  :)

Wyciągnąć naukę?
Może tak...
- POD METALIZER musi być SUPER EXTRA gładka i równa powierzchnia (żadnych rysek żadnych chropowatości)
- Metalizer Humbrola 27002 + kilka kropel nitro jest trawały, nie schodzi od taśmy
-Odradzam białą farbę PACTRY

Na P-47emkach się nie znam więc co do modelu na pewno nie mogę nic powiedzieć oprócz tego że jest strasznie ubogi w detale.
Nadal nie wiem dlaczego zeszła mi farba z okapotowania. Czy za szybko zjąłem maskę??

Pozdrawiam
p.s
takie moje pytanie... jakim sposobem najlepiej cieniować srebrne blachy ? co myślicie na temat grafitu od ołówka (ztęperowanego)?

Offline Kos

• Global Moderator
P-47 D Razorback
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 19, 2005, 23:48:45 »
Widzisz Iceboy.... znow nie czytasz naszego Forum. Jeszt dzial o tytule " Jak powstaje model" i tam nalezalo ten post skierowac! To samo... jesli znow zalozysz temat o podobnym znaczeniu poleci on do kosza! Czy to juz jest jasne?!
Dziadek Kos

Iceboy

• Gość
P-47 D Razorback
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2005, 23:01:28 »
Tak więc zbliżam się do końca. Model robię od kond pamiętam  :mrgreen: . Na prawdę miałem w nim parę kryzysów (farb nie miałem przez 3 miesiące). Pierwszy kontakt z metalizerem, pierwszy kontakt z TEMPERAMI. Co do tych drugich farb mogę powiedzieć zrobisz washa od razu je zalakieruj.Postanowiłem również spróbować cieniowania blach sposobem pana Ziobra, i myślę że nie jest to zły pomysł, tylko trzeba dobrze dorać grafit. Miałem problem duży gdyż w wielu liniach za nic nie chciał mi się utrzymać wash. Jeszcze antenka, lakierek satin i okopcenia i zrobimy ładną sesję zdjęciową.

a i te kaemy... podłamywały mi się ładne i odlane i pogubiły... musiałem niestety sam dorabiać. W komorach podwozia siłowniki zrobiłem z druciku, oraz przewody hamulcowe.

Pozdrawiam

Wołejek

• Gość
Odp: P-47 D Razorback
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 22, 2010, 11:56:14 »
Coś wydaje mi się, że tematy modelarstwa na tym forum upadają a przecież jest wielu młodych i niedoświadczonych ludzi z pasją którzy chcieli by rozpocząć przygodę z modelarstwem.

PS. Dzbanek przyznaję świetny.  :004:

« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 22, 2010, 12:05:49 »
Wołejek, tematy modelarskie nie są tu popularne może dlatego, że są takie fora jak http://www.pwm.org.pl/index.php albo RC http://pfmrc.eu/index.php i ludzie tam znajdą znacznie więcej przydatnych informacji. Z tego co zaobserwowałem to czasami u nas ktoś pochwali się swoją pracą, która wcześniej jest prezentowana na innych forach tematycznych.
W drugą stronę też to działa i np. na forum RC ludzie dość nieśmiało wychodzą z tematami o symulatorach lotniczych ;)
PFS_milo

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 22, 2010, 12:07:26 »
A za spamowanie w wątkach sprzed 5 lat +20%.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"