Autor Wątek: Co to za mysliwiec...  (Przeczytany 7447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Blackmessiah

• Gość
Co to za mysliwiec...
« dnia: Czerwca 21, 2005, 12:10:16 »
Ostatnio bawie sie troche w Corelu i wypocilem taki oto szkic.

Jest to moje ulubione odrzutowe powojenne bejbi. Ktos wiec co to za samolot?  :)
Jakies propozycje?

Ja wiem, i wiem, ze Sundowner tez wie.  :D
Bardzo ciekawa konstrukcja, na marginesie dodam.

Schmeisser

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 21, 2005, 12:16:37 »
Lightning - pierwszy naddzwiekowy myśliwiec RAFU

bardzo ciekawski samolot , w ktorym brytyjczycy obalają mit jakoby robili wszystko odwrotnie, podwieszając zasobniki , a raczej przytwierdzając je do górnych powierzchni skrzydeł  :mrgreen:

Blackmessiah

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 21, 2005, 12:20:36 »
Genau.  :mrgreen:

Z tym, ze jest to pierwszy mysliwiec RAF, ktory przekroczyl bariere 2 Machow.

Dodam jeszcze cytujac, ze "jego konstrukcja zostala zaprojektowana wlasnie w celu osiagniecia dwukrotnej predkosci dzwieku. Samolot zbudowano zgodnie z regula pól - jego ksztalt dobrano tak aby pola przekrojów poprzecznych platowca byly równe przekrojom poprzecznym idealnej bryly obrotowej o malym wspólczynniku oporu".

Do tego jeszcze to, co znalazl Sundowner:
Testowano przechwycanie rosyjskich bombowcow naddzwiekowych. Sposrod F-104, F-14, F-15 i Lightninga tylko ten ostatni zdolal przechwycic udajacego rosyjski bombowiec Concorda.

[ Dodano: Wto 21 Cze, 2005 ]
Tu jeszcze jedno fajne zdjecie przechwyconego "badawczego" Tu-20:

Mam propozycje, moze napiszcie, jakie sa wasze ulubione odrzutowce ery "nowozytnej", czyli powojenne.  :D

Moj typ to English Electric Lightning.

Schmeisser

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 21, 2005, 12:41:33 »
aha byłbym zapomniał
Lightning nie jest brzydki :) tylko brytyjski :D co w praktyce oznacza ze jest inny od wszystkiego co latało

Offline lt Schmitt

• *
  • von Scheisse - forum CMHQPL
    • Kącik wiedzy o sprzęcie II WŚ ;-)
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 21, 2005, 12:45:07 »
Jest to moje ulubione odrzutowe powojenne bejbi. Ktos wiec co to za samolot? :)
Jakies propozycje?

A ja takowego nie posiadam bo jedyną suszarką, którą lubię to Messerschmitt Me 262 Schwalbe :P
Wy macie racje, ale ja mam karabin
"Nigdy jeszcze w dziejach konfliktów międzyludzkich tak wielu nie zawdzięczało tak wiele tak niewielu" - sir Winston Churchill

Blackmessiah

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 21, 2005, 12:47:02 »
Cytat: Schmeisser
Lightning nie jest brzydki  tylko brytyjski  co w praktyce oznacza ze jest inny od wszystkiego co latało

No tak, lata lewa strona nieba.  :mrgreen:

Cytat: lt Schmitt
A ja takowego nie posiadam bo, bo jedyną suszarką, którą lubię to Messerschmitt Me 262 Schwalbe

A wiec tez powojenny. Czesi uzywali.  :D

Schmeisser

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 21, 2005, 12:53:03 »
rasowy myśliwiec odrzutowy kojarzy mi się nieodmiennie  z MiG'iem-15 oraz z F86
Myśliwiec naddzwiękowy to nieśmiertelny MiG-21
W lidze zawodowej, kategoria "ciężkie i złe" to Suchoj-33 , niby nieznacznie rózni się od 27 , ale krótsze żądełko z tyłu i canardy dają mu to coś co powoduje że ma 'niepokojący' wygląd

Blackmessiah

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 21, 2005, 12:56:09 »
Lightning jest podobny troche do MiGa-21, dlatego tak mi sie podoba.

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 21, 2005, 13:24:15 »
Cytat: Schmeisser

W lidze zawodowej, kategoria "ciężkie i złe"  to Suchoj-33

Kategoria lekkie,poręczne, bez kagańca, ale niestety na krótkiej smyczy, czyli MiG-29

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

HansVonStunke

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 21, 2005, 13:25:52 »
jak nie brzydki, jak brzydki.... :mrgreen: chyba ze brytyjski oznacza 'bardzo brzydki'  ...:mrgreen:  
po mojemu to to jakies takie grube, 2 rury (i jeszczejedna nad druga...zgroza  :twisted: ), jakis brzuch od piwa chyba mu wisi ,  i... ni to miotla ni to szmata, nie wiadomo jak to lata :mrgreen:   :mrgreen:  :mrgreen: chyba na takiej zasadzie jak niektorzy zlosliwcy mowia o smiglowcach -ze nie lataja, tylko sa tak brzydkie ze je ziemia odpycha  :twisted: ) (no offence)

Brytyjczycy ladniejsze samoloty robili - chocby Sea Harrier, albo Hawk (bardzo ladny samolocik)

Z Jankesow mi sie najbardziej podobaja a-4 Skyhawk  i f-5 ,oraz jego wersja jednosilnikowa f-20 (az nie wiem, ktory bardziej) ...i od biedy ujdzie f-16  :mrgreen: .

Z europejskich innych, to calkiem ladny jest Gripen tez...albo Draken (tez saab)...

No a z rosyjskich ...bardzo ladny jest MiG- 21  8) (wlasnie- czy w jakims simie poza antycznym dogfight'em mozna tym latac bojowo ?)..chociaz  29 tez calkiem,calkiem...i do tego jedyny duzy mysliwiec odrzutuwy jaki mi sie podoba, czyli oczywiscie Su-27 i jego wersje rozwojowe, ale tylko te 1-miejscowe...

Z polskich - to tylko Iskra, ale i niewiele wiecej tego bylo  :cry: ...

<edit> ze coo?? to cos z grubym brzuchem i krotkim ryjem to ma niby byc podobne do zgrabniutkiej 21 ?   :wpale:   :mrgreen:

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 21, 2005, 13:34:22 »
Zagadka prościutka. Jeżeli kogoś Lightning podnieca w większym stopniu, proponuję zajrzeć tutaj:

http://www.raf.mod.uk/downloads/screensavers/RAF%20Lightning%201024x768.exe

Fajniutki wygaszacz z Lightningiem właśnie.

Bis zum bitteren Ende.

Blackmessiah

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 21, 2005, 13:51:18 »
Moze tak lubie ten samolot, bo u mnie tez brzuch od piwa wisi.  :mrgreen:
Na rysunku moze i nie wyglada najlepiej, ale w locie juz prezentuje sie calkiem dziarsko. Tak, jak wspominalem - jest podobny do MiGa-21 - podobaja mi sie samoloty z takim wlotem powietrza (bardziej niz te z klasycznym dziobem).

A inne?
Lubie F-5 Tiger, Viggena tez daze sympatia. Do tego moze jeszcze Phantom i F-111 (ostatnio go widzialem na niebie).
I jeszcze SEPECAT Jaguar. Niby bez rewelki, ale zgrabny samolot. Made in EU.

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 21, 2005, 14:31:42 »
Hej. Skoro wloty są tu najmodniejsze to ja dodam, że mój uliubiony samolot to Su-22 i to w polskich barwach. Ta maszyna jest piękna i tyle. No i jeszcze Su-27 (ale już nie Su-33). A amerykańskie maszyny to jakieś paskudy i odszczepieńcy. Bez urazy jeśli komuś podobają się te SZZPK (Samoloty Zaprojektowane Z Pomocą Kosmitów) :D
Sorka poniosło mnie. To ja idę w cień :)

Blackmessiah

• Gość
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 21, 2005, 14:34:57 »
Cytat: HansVonStunke
ze coo?? to cos z grubym brzuchem i krotkim ryjem to ma niby byc podobne do zgrabniutkiej 21

Hans, nie wszystko co smukle musi byc automatycznie ladne.  :mrgreen:
Chociaz MiG-21 takze mi sie podoba, prawie tak samo jak EE Lightning. Wiesz, ja gustuje bardziej w "muscle naked bikes" niz w smuklych "przecinakach".  :D

We Free Falconie polatasz na roznych dziwnych samolotach, w tym rowniez na MiGu-21.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Co to za mysliwiec...
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 21, 2005, 15:17:55 »
Cytat: HansVonStunke
Brytyjczycy ladniejsze samoloty robili - chocby Sea Harrier, albo Hawk (bardzo ladny samolocik)
Robili też i brzydsze, jak np. Buccaner ;)