Autor Wątek: IFF kiedy użyty w walce po raz pierwszy ?  (Przeczytany 2582 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Micho

• Gość
IFF kiedy użyty w walce po raz pierwszy ?
« dnia: Czerwca 30, 2005, 12:14:00 »
kiedys tam czytałem, że IFF był montowany w niektórych samolotach RAFu jeszcze przed IIWŚ

ale kiedy rzeczywiście użyto go w prawdziwej walce po raz pierwszy  :?:  :roll:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2005, 12:24:50 »
co rozumiesz przez 'prawdziwą walkę' :)?
bo do jak sądze 52-54 roku nie było na pokładach samolotów , za bardzo do czego przypiąc takiego urządzenia.

Transponder IFF, jak już wczesniej gdzies w tym dziale pisałem, wplatał w echo radarowe własną składową sygnału, co objawiało sie na ekranie lampy katodowej  w Operations , połowe niższszą wysokością echa, i jak sądze zapewne pojawiło sie razenm z wprowadzeniem radaru do linii, czyli kilka sekund przed drugą wojną

Micho

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2005, 13:21:23 »
Cytat: Schmeisser
co rozumiesz przez 'prawdziwą walkę' :)?

czerwona czerwień :D

w nocy chyba nie trudno było o pomyłkę  

takie ciekawostki
http://jproc.ca/sari/sariff.html
http://www.rigpix.com/military/militaryselect.htm

chodzi mi jednak o samoloty jako nosiciele  systemów IFF

w necie znlazłem, że B29 nosiły na pokładzie system IFF - AN/APQ-13, SCR 595 ( antena )   i takie coś
"Bf 109G-10

Radio:    FuG 16ZY
     Gunsight: Revi C/16B reflector
     Notes:    Fully-retractable tailwheel
               MW 50 boost system
               FuG 25a IFF equipment"

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 30, 2005, 15:03:46 »
nie mam wiekszego pojecia na temat początków walki radioelektronicznej , ale nie wydaje mi się by te urzadzenia pozwalały na większą interakcję niz włączenie zasilania
Nie były pomocą instalowaną z myślą o pilocie , tylko jako pomoc operatorów  naprowadzania

Elłódzik , prosimy :P

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 30, 2005, 15:44:12 »
Pierwsze IFFy to u herbatników - po tym, jak radar Watsona-Watta został poddany próbom na wykrywanie samolotów i niechcący spuszczono własnego Blenheima, bo na radarze "wyglądał jak rozpoznawczy Ju-88". Któryś gościu z Royal Ministerstwa (nie pamiętam który - będe musiał sprawdzić, jeśli będzie trzeba) zapowiedział, że zablokuje rozwój radaru, jeśli ktoś nie rozwiąże problemu identyfikacji swój-obcy. No i wymyślili, że na swoich samolotach będą montować IFF-a, któego działanie opierało się na wzmocnieniu wiązki radarowej docierajacej do samolotu. Na oscyloskopie "swój" był jaśniejszy niż reszta.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 30, 2005, 16:17:12 »
a ja przeczytałem u B.Johnsona "Sekrety Drugiej Wojny Światowej" że był połowe niższy  :mrgreen:

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 30, 2005, 17:07:10 »
Szmajs - a jak chcesz wytłumić na samolocie połowę wiązki za pomocą skrzyneczki z lat 40-tych? Chyba łatwiej jest odpuścić sygnał do nadawcy wzmocniony o impuls IFFa,, niż tłumić? No ale tak sobie tylko gdybam.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 30, 2005, 17:12:23 »
czy tłumisz czy wzmacniasz , sprawa się rozbija o  2*3.14  długości fali :) więc na jedno wychodzi

[ Dodano: Sob 02 Lip, 2005 ]
Pilots, who were not familiar with radar, did not appreciate the importance of switching on the IFF. Alongside the switch to turn on the unit was the IFF destruct switch to prevent its capture by the enemy. Many a pilot chose the wrong switch and blew up his IFF unit.

ergonomia uber alles :)