Zastanawia mnie jak zbudowany jest algorytm 'pracy ' rakiety naprowadzanej czy to w podczerwieni czy aktywnie radarem
Pierwsze rakiety na podczerwien nie były zbyt skomplikowane zapewne - i przy okazji , kto zrobił i jak się nazywała pierwsza rakieta naprowadzana w podczerwieni ?
Nie, nie robie sobie jaj

, jak również nie mam na myśli nieślubnego dziecka ruhrstala i zestawu celownika podczerwonego vampir z mojego ulubionego "średniego czołgu"

Po prostu nie wiem.
podejrzewam ze rakietę naprowadzaną w podczerwieni , pierwszej generacji to obecnie można by było sobie amatorsko zbudować w garażu, z ogólnodostępnych częsci,jak również nie sądze by pierwsze rakiety w procesie naprowadzania robiły coś bardziej skomplikowanego niz 'podązanie za maksimum sygnału z sensora"
Wezmy rakiete klasy AIM120 czy r77, w Locku widać jak rakieta stara sie desperacko zmniejszyc ROC - rate of closure w stosunku do celu ,gdy ten wykonuje unik , a robi to poprzez zmianę krzywej poscigwej z Lead na lag pursuit. Znakiem tego przeprowadza analize dynamiki celu... Czy wiadomo cos o tym by te rakiety również starały się estymować przypuszczalną drogę ruchu celu , w oparciu o ograniczenia fizyczne ? Wymagało by to zaszycia w jej biosie

modelu lotu, mysle ze bardzo uproszczonego . Takie rozwiązanie to dzień dzisiejszy czy jutrzejszy ?