Autor Wątek: Karaś w II wojnie światowej - gdzie latał po 1939?  (Przeczytany 3265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czaju

• Gość
Karaś w II wojnie światowej - gdzie latał po 1939?
« dnia: Lipca 05, 2005, 16:08:15 »
Dlaczego pytam? W najnowszej Skrzydlatej zamieszczono zdjęcie z 1943, przedstawiające kilka Fw 190 ustawionych w równiutkim rządku na lotnisku w Dęblinie. Fotce tej przyglądałem się wcześniej wiele razy, bo znajduje się na pierwszej stronie mojego ulubionego albumu - "Samoloty myśliwskie i bombowe II WŚ" Michaela Taylora. Nie miałem jednak pojęcia, że została zrobiona w Dęblinie, więc przyjrzałem się jej bliżej i... w tle, za Focke Wulfami, zauważyłęm Karasia. Czy to może być jeden z rumuńskich Karasi? Przecież one latały nad frontem wschodnim? A może Niemcy też wykorzystywali Karasie? Jak to było, ktoś wie?

No i może ktoś ma wspomniany album i mógłby rzucić okiem czy mi się coś nie przywidziało?

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2005, 16:28:19 »
moze nawet nie zdazyl wystartowac ... i tak po namalowaniu paru krzyzykow stal sie niemiecki :)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 10, 2005, 00:23:00 »
Karaś po wrześniu 1939.

( )..Przeciętne straty w eskadrach liniowych wynosiły 90% stanu wyjściowego, przy czym ubytek maszyn w Brygadzie Bombowej i w większości Eskadr Lotnictwa Armijnego wynosił 100%. Ogółem we wrześniu 1939 r. stracono 112 Karasi, a do Rumunii ewakuowano zaledwie 11 maszyn, z tego: trzy z 31 Eskadry i osiem z 24 Eskadry Rozpoznawczej.
Oprócz tego w Rumunii znalazły się Karasie A z CWL-1, które przeleciały granicę w dniu 16.9.1939 r. w liczbie około 30 maszyn. Po przystąpieniu Rumunii do „Paktu Trzech” w 1940 r., zdeponowane Karasie wcielono lotnictwa rumuńskiego, tworząc z nich eskadry rozpoznawcze i szkolno-treningowe. Samoloty te pozbawione były części wyposażenia i uzbrojone w niemieckie k.m. MG 07. Karasie były wykorzystywane przez Rumunów na froncie wschodnim. Ostatni treningowy Karaś znajdował się w służbie rumuńskiego lotnictwa jeszcze w 1946 r., służąc jako samolot holujący cele powietrzne. ( )
A. Morgała „Polskie Samoloty Wojskowe 1918-1939” MON 1972
Tyle znalazłem w mojej skromnej bibliotece.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

mariano

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2005, 15:46:32 »
Rumuńskie Karasie walczyły w okolicach Stalingradu.
Dla Niemców był to już zbyt przestarzały samolot, by sie nim poważnie interesować.
Niemcy nawet do testów w Rechlinie uzywali PZL P - 43.