Autor Wątek: Zakłócanie w podczerwieni ( IRCM )  (Przeczytany 8370 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

menek

• Gość
Zakłócanie w podczerwieni ( IRCM )
« dnia: Lipca 07, 2005, 16:00:28 »
dzisiaj na forum opisalem sytuacje jak lecac SU25T z włączonym systemem zakłucania rakiet IR udalo mi sie uniknąc zeestrzelenia przez R73

a teraz pytanie czy wiecie na jakiej zasadzie działa to urządzenie ?
ja podejrzewam ze jest to urzadzenie ktory oslepia promieniami lasera głowice w rakietach IR ale pewności nie mam.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2005, 16:53:03 »
20 letni system zakłócania :)?
chyba nie
po prostu ten kto odpalał 73 nie miał najmniejszego pojęcia jak się do tego zabrac

Spędziłem sporo czasu na nauczenie sie unikania rakiet w locku , i odkryłem iz nieprzypadkowo flary są wyrzucane w górę pod pewnym kątem , a mianowicie takim by w momencie ich wyrzucenia , i zrobienia hard break , znalazly sie one dokładnie pomiędzy samolotem i rakietą - rzucając na ciebie 'cień'

Dla rakiety to wygląda tak jakbyś nagle mocniej zabłysnął , a nie pojawiło się drugie silne źródło ciepła
Obecnie dosyć często udaje mi się zabimować aim-120, a czasami nawet r77

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2005, 19:18:38 »
eee, nie, laserowe i w ogóle wiązkowe oślepiacze rakiet to się montuje na transportowcach i niektórych śmigłowcach (podpiętych pod SOCOM) a na myśliwcach i szturmowcach jeszcze nie, chociaż pare egzemplarzy F/A-18E dostało takie zabawki.

Natomiast w powszechnym użyciu są typowe "Disco ball" które składają się z kilkunastu płytek ceramicznych podgrzewanych elektrycznie - mają one oślepić głowicę rakiety. Problem z nimi polega jednak na tym, że nie zawsze to działa tak jak powinno  :P

I tak swoja drogą nie montuje sie tego też na myśliwcach, ale na szturmowcach tak. Myśliwce muszą sobie radzić jeszcze flarami, ale powoli np na F-15C/E i Typhoon montuje się holowane systemy ECM składające sie z zagłuszacza radarowego i takiego disco ball i nie wiadomo czego jeszcze i to może się okazać całkiem skuteczne.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 10, 2005, 10:37:12 »
To urządzenie w obudowie cylindrycznej zastosowane na Su-25T emituje promienie cieplne o mocy 7KW ( tylko tyle prądu może wytworzyć ten samolot ) i wytwarza kilka takich promieni cieplnych obracających się wokół samolotu.
Wewnątrz tego urządzenia znajdują sie spirale grzejne oraz układ ruchomych luster.
Bardzo dobrze radzi sobie z głowicą np Stingera,ale czy daje rade głowicy R-73? wątpliwe.

Cytat: Sundowner
montuje się holowane systemy ECM składające sie z zagłuszacza radarowego i takiego disco ball i nie wiadomo czego jeszcze i to może się okazać całkiem skuteczne.

Nie chodzi o zagłuszacz radarowy tylko o odbijacz kątowy fal radiolokacyjnych mający dać większy slad radiolokacyjny (SPO/RCS) od nosiciela.Głównie chodzi o robienie w konia rakiet z aktywną głowicą radiolokacyjną AIM-120/R-77.
Czy dodadzą także "disco ball" do takiej pułapki? powiem szczerze pierwszy raz slysze.
Prędzej jakieś urządzenie z zastosowaniem lasera do oslepiania głowic IR.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 10, 2005, 10:55:50 »
Myśle, że problemem byłoby zamontowanie tam takiego systemu bo wymaga on stabilnej platformy, pozatym niewiele tam miejsca bo trzeba by zamontowac głowiecę śledzącą z emiterem, jak i wykrywacze rakiet, a to trochę miejsca zajmuje.

Przykładem aktywnego systemu antyrakietowego moze byc izraelski Britening, amerykański Nemezis, czy Guardian, o których można poczytac tutaj

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 11, 2005, 22:21:42 »
Cytat: Kusch
To urządzenie w obudowie cylindrycznej zastosowane na Su-25T emituje promienie cieplne o mocy 7KW ( tylko tyle prądu może wytworzyć ten samolot ) i wytwarza kilka takich promieni cieplnych obracających się wokół samolotu.
Wewnątrz tego urządzenia znajdują sie spirale grzejne oraz układ ruchomych luster.

Ustrojstwo to fachowo zwie się chyba promiennikiem mikrofalowym, i mniej więcej tak właśnie działa. Rosjanie stosowali takie urządzenia o nazwie "Ispanka" (L-166) na niektórych egzemplarzach Mi-24W podczas wojny w Afganistanie, a także później. Tak wyposażone smigłowce Mila np. asysystowały transportowym IŁ-76 czy An-12 przy starcie bądź też lądowaniu z bazy Bagram.
Urządzenie takie, o ile się nie mylę, można zaobserwować także na śmgłowcach Logbow Apache.

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 12, 2005, 01:27:57 »
Ispanka jest standardowym wyposażeniem większości bojowego sprzętu "wolniej" latającego i jest stosowana powszechnie nadal.

mariano

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 14, 2005, 12:27:27 »
A ja mam jedno pytanie ?

czy w tym poście mówimy o grze czy o realu, bo zdurniałem. Bo dział dotyczy lotnictwa wojskowego, a nie gry.

[ Dodano: Czw 14 Lip, 2005 12:35 ]
Ispanka jest nadal stosowana ponieważ nie ma w przypadku sprzetu produkcji radzieckiej dobrego nawyku jego modernizowania. to co wprowadzono w latach 70 - tych niekiedy jest uzywane do dzisiaj. Ispanka może dobra była ale , 20 lat temu gdy trzeba było zakłócić :  redeye. blowpipe albo strzały. Na R - 73 lub Stingera z głowicą POST juz nie wystarczało. ( Piszę o realu a nie o grze ) .

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 14, 2005, 14:07:23 »
Cytat: mariano
czy w tym poście mówimy o grze czy o realu, bo zdurniałem. Bo dział dotyczy lotnictwa wojskowego, a nie gry.

W dziale Lotnictwo Wojskowe zawsze mówimy o realu.W tym wypadku odpowiadamy na pytania dotyczace urządzenia,które przypadkowo znajduje sie w LO.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 17, 2005, 09:56:50 »
Ustrojstwo to fachowo zwie się chyba promiennikiem mikrofalowym

Napewo nie chodzi o mikrofale bo to spektrum radiowe a nie poczerwone o którym mowa.
pozdrawiam
pawel

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 17, 2005, 10:15:34 »
Cytat: mariano
Ispanka jest nadal stosowana ponieważ nie ma w przypadku sprzetu produkcji radzieckiej dobrego nawyku jego modernizowania. to co wprowadzono w latach 70 - tych niekiedy jest uzywane do dzisiaj. Ispanka może dobra była ale , 20 lat temu gdy trzeba było zakłócić : redeye. blowpipe albo strzały. Na R - 73 lub Stingera z głowicą POST juz nie wystarczało. ( Piszę o realu a nie o grze ) .

To kolejny stereotyp.Ispanka została zmodernizowana i nadano jej nową nazwę ''Adros".Wnętrze całkowicie zmieniono ale korpus pozostał ten sam.Założenie jej nie wymaga żadnych ingerencji w smigłowcu ( te same polączenia elektryczne i mechaniczne)
Adros zakłóca głowice na podczerwień nie tylko z modulacją amplitudowo-fazową ale także częstotliwościowo-fazową i czasowo-impulsową.
Ochrania smigłowiec przed pociskiem Stinger z prawdopodobienstwem 0,7 0,8 wobec 0,3 dla stacji Ispanka.

[ Dodano: Nie 17 Lip, 2005 ]
Cytat: pawel_VIPER
Napewo nie chodzi o mikrofale

W przypadku Ispanki to na pewno mikrofale.Czyż nam kurczaka albo np kota  w kuchence mikrofale nie przypiekłyby lekko :wink: Zresztą tą samą zasadę działania wykorzystują  amerykanskie jak to Sun nazwał "Disco ball"
Tylko pytanie czy urządzenie z Su-25T też wykorzystuje mikrofale skoro:

Wewnątrz tego urządzenia znajdują sie spirale grzejne oraz układ ruchomych luster

Chyba zaraz rozbiorę moją kuchenkę :mrgreen:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 17, 2005, 12:38:05 »
Disco Ball nie działa na zadadzie mikrofal, tylko w podczerwieni, a troche inna długośc fali ;)

pawel

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 17, 2005, 14:10:50 »
Kusch, jak już pisałem, podczerwień to poczerwień (780nm do 1mm) i  i w tym paśmie działeją układy termowizyjne. Natomist mikrofale to fale radiowe (długość od ok1mm do 30cm). zarówno jedne jak i druge to fale elektromagnetyczne. Kiedy napotkają one na swej drodze osrodek "nieprzeźroczysty" dla nich, to na zasadzie indukcji przejmuje on od nich swoją energię. Wiec podgrzać można i mikrofalami i poczerwienią, tyle że czujniki podczerwieni nie zareaguja na inne długości fal niż ich praca, no chyba, że gęstość mocy bęzie tak duża, że fizycznie przypieczemy samo urządzenie.
pozdrwiam
pawel

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 17, 2005, 14:52:53 »
Cytat: Sundowner
Disco Ball nie działa na zadadzie mikrofal, tylko w podczerwieni, a troche inna długośc fali

Dobra to wtakim razie co podgrzewa te lusterka czy plytki ceramiczne w "Disco Ball"
Może mikrofale.Może to działa na takiej zasadzie,że mikrofale podgrzewają te płytki które pozniej wysyłaja promienie podczerwone.Może na takiej samej zasadzie działa Ispanka.A nazwa promiennik mikrofal,którą stosuje sie w wszystkich publikacjach na temat Ispanki,to nieszczesliwe tłumaczenie?
Prosze wytłumaczcie mi to i pewnie nie tylko mnie.

I jeszcze jedna sprawa.Cały czas tutaj mówimy o zakłócaniu,a głownie chyba chodzi o to,że nie zakłócamy głowicy rakiety tylko wysyłamy wiekszy impuls cieplny od nosciciela np śmigłowca,aby ją zmylić i skierować na zrodło promieniowania a nie cel właściwy.

pawel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2005, 15:12:52 »
Ja myślę, że chodzi to o oślepianie (przynajmniej tak bym to nazwał), ale nie jestem tego pewien. Za to kompletnie nie rozumien dla czego nazywa sie to promiennikiem mikrofalowym. Też jestem ciekaw w jaki sposób powstaje promieniowanie IR w Ispance (nie wydaje mi sie jednak żeby użyto do tego mokrofal). Ale to, w  jaki sposób zasilane jest żródło promieniowania nie powinno mieć wpływu na nazwę urządzenia, przecierz generuje ono podczerwień. Tego niestety nie rozumiem.
Kusch, możesz podać jakieś linki z opisem Ispanki?
pozdrawiam
pawel