Autor Wątek: Wymagania do Dęblina  (Przeczytany 16606 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Juro

• Gość
Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 14, 2005, 23:04:06 »
Wzrost też się u nich nie liczy, jak nie odpadniesz na wirówce to do kokpitu się zmieścisz, a u nas - "niestety masz powyżej 1.85m jesteś zbyt wysoki, powodzenia w lotnictwie cywilnym"
no żartujesz sobie, czyli jak mam 1.95 to raczej mogę sobie odpuścić?  :lol:  :lol:  :lol:

Elwood

• Gość
Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 14, 2005, 23:06:13 »
To znaczy że dzięki swoim rodzicom już sobie odpuściłeś, zanim z zygoty przeobraziłeś się w embrion, obawiam się.
Bez urazy oczywiście, pozwoliłem sobie tylko na żart.
Z tego samego powodu Tom Cruise nigdy w życiu nie mógłby latać na F-14, poza filmem Top Gun oczywiście.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 15, 2005, 00:20:03 »
Cytat: Juro
Z tego samego powodu Tom Cruise nigdy w życiu nie mógłby latać na F-14, poza filmem Top Gun oczywiście.
ten to chyba w drugą stronę, on chyba miałby problem dosięgnąć głową do HUD'a  :lol:

Amerykańskiej techniki nie znacie ;-) poduszka pod d... 2 drewniane klocki do podeszwy i da sie latać  :D
A pozatym to wy sie nie znacie on nie musiał latać sama kurtka "pilotka"+okularki zrobiły z niego pilota i araby same wybuchały w powietrzu.
A tak przy okazji może mi wytłumaczycie jak to jest, że jak strzela amerykańska rakieta to robi z arabskiego samolotu kulę ognia, a jak strzela do amerykańskiego samolotu to jedynie mu sie te dziwne swiatełka w kokpicie zaczynają mrugać i coś tam pika.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #33 dnia: Lipca 16, 2005, 02:54:01 »
wot amierikanskaja tiechnika...
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 18, 2005, 15:28:55 »

Schmicht

• Gość
Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 18, 2005, 15:52:24 »

tomek1988

• Gość
Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 29, 2005, 11:49:48 »
Pytam wyłącznie z ciekawości, bo marzyć przestałem już dawno temu :wink: .
Chodzi mi o zasady przyjęcia na WSOSP.
Czy naprawdę jest tak, że choćby się miało licencję szybowcową, to i tak dostaje się tylko punkty za III klasę?
Przy samolotach zastosowano już podział...
Cytat ze strony WSOSP.
skoki
1 - 3- 2 pkt.

4 - 7- 3 pkt.

pow. 7 -4 pkt.

szybowce
 III kl. - 10 pkt.

samoloty
 do 10 godz.- 5 pkt.

do 20 godz.- 10 pkt.

licencja- 20 pkt.

Xalin

• Gość
Odp: Wymagania do Dęblina
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 06, 2010, 12:21:32 »
Temat stary jak swiat ale warto sie zapytac... to w koncu jak to jest z tym wzrostem? 185 to granica?

Offline Kerato

• *
  • Lepiej jeść biały chleb nad morzem czarnym niż...
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 06, 2010, 12:44:17 »
 Kilka lat temu młodszy o rok kolega dostał się do liceum lotniczego w Dęblinie. W wieku 16 lat go wpakowali w mundur. Heh, coś niesamowitego, zachwyt aż bił z niego. Nie wspominam już o tym jakie uwielbienie wzbudzał swoim wyglądem u dziewczyn. W każdym razie wyrzucili go ze szkoły za ..."nierozróżnianie jasnych odcieni zielonego". Szkoda chłopaka, to jego pasja, on tym żyje. Pytałem się później jego kolegi z tej szkoły czy przypadkiem on czegoś nie przeskrobał, okazało się ,że nie. Mniejsza o to...a jak tam wyglądała edukacja?   
  Otóż oprócz normalnej licealnej edukacji, chłopaki (i od paru lat) dziewczyny są zabierani na różne lotniska gdzie pokazuje im się różne latadła, oprócz tego na pierwszym roku mają skoki spadochronowe, na drugim szybowce a na trzecim samoloty z napędem tłokowym. Na co dzień są zakwaterowani, a raczej skoszarowani na terenie szkoły, jak i na co dzień na normalnych lekcjach chodzą ubrani w cywilne rzeczy. Po godzinach chłopcy wygłupiają się strojąc sobie żarty, bądź sklejają modele, czasami czytają jakieś książki. Jedyne na co narzekał Szymon to było jedzenie... podobne do szpitalnego...niedobre i mało tego było. A tak...hm, oprócz paru innych niedostatków był ogromnie zadowolony z edukacji w liceum lotniczym.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 08, 2010, 13:28:52 »
Xalin, za wzrost możesz dostać paragraf, ale bezpośrednio nie dyskwalifikuje Cię to na WKLL czy WIML. Wyższe osoby są nieco bardziej narażone na urazy kręgosłupa, no i w przypadkach 195 cm i więcej mają kłopot ze zmieszczeniem się do TSu 11 w hełmie, ale na wszystko znajdzie się sposób.
 Z tego co pamiętam to optymalnie kręgosłup do 90 cm, a powyżej również nie dyskwalifikujący paragraf, ale to było jakiś czas temu.

Kerato, rozumiem, że Lotnika znasz jedynie z opowieści kolegi, ale roztaczanie tak sielankowego obrazu o tej placówce krzywdzi wielu jej absolwentów, którzy w jej murach przeżyli jedne z najtrudniejszych i najlepszych chwil w swoim życiu.
Twój znajomy, który spędził tam pewnie lewie kilkanaście miesięcy ani Ty nie macie pojęcia czego ani w jaki sposób uczy to miejsce.

Na zajęciach obowiązuje mundur, a w cywilnych rzeczach chodzą jedynie pierwszacy bez złożonego ślubowania, bądź zwolnieni z tego ze względów lekarskich bądź dyscyplinarnych uczniowie.
Wiele się zmieniło od momentu jej powstania, kilka rzeczy na dobre i większość na złe. Nie ma sensu bić piany i wszczynać niepotrzebnych dyskusji o wyższości postulatów A nad B itd. , nie o to mi chodzi.

Nie kreuj wizerunku tej szkoły jako wesołego przedszkola dla bananowych dzieci.

Xalin

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Marca 09, 2010, 07:58:12 »
Raczej chodzilo mi o WSOSP . Ale dzieki, dobrze wiedziec ze przy wzroscie 187 tez ma sie jakies szanse.

Offline Blakhart

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 09, 2010, 14:03:07 »
0_o...

Widzę, że kolega po uszy w temacie...

WKLL---> Wojskowa Komisja Lotniczo Lekarska z siedzibą w Dęblinie --> organ przejmujący Cię od Terenowej Wojskowej Komisji Lekarskiej i kierujący na badania w szpitalu w Dęblinie
WIML---> Wojskowy Instytut Medycyny Lotniczej z siedzibą w Warszawie ---> placówka przejmująca Cię od WKLL-u i kierująca na specjalistyczne badania, na których lekarze usilnie będą starali się coś na Ciebie znaleźć

Orzeczenie WIML jest wiążące i od niego zależy czy dostaniesz odpowiednią kategorię i będziesz mógł UBIEGAĆ SIĘ O MIEJSCE na lotnym kierunku WSOSP-ie. Uwalić Cię może za to, każda z komisji.

« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2010, 14:08:43 wysłana przez Blakhart »

Offline Bonzo

• *
  • 318_
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 09, 2010, 17:56:33 »
Temat stary jak swiat ale warto sie zapytac... to w koncu jak to jest z tym wzrostem? 185 to granica?
To nie jest tak do końca prawdą. Ja mam 187 i było OK, natomiast mój kolega 180 i niestety kierunek nielotny. Liczy się długość kręgosłupa od pośladków do czubka głowy. Tak było w 1990 roku jak jest teraz - nie zastanawiałem się i nie wiem, wydaje mi się że nic się nie zmieniło.
www.dywizjon318.yoyo.pl "Nie znamy litości i o nią nie prosimy"

Dzigi

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 16, 2010, 22:23:32 »
Zdaje się ze usunięto mój temat  :005: Mam mianowicie kilka pytań bo szukam szkoły po gimnazjalnej:
1. Jaka szkole wybrac aby w przyszłości zostać pilotem cywilnym albo wojskowym  :002: ?
2. Czy w woj. Pomorskim jest jakaś szkoła kształcąca w tym kierunku ?
3. Czy tylko idąc do Dęblina można spelnic marzenia ( zostać pilotem wojskowym lub cywilnym ) ?

Pozdrawiam i liczę na szybka odp bo narazie sam szukam  :003: ( do Ila 2 wróce kiedy naprawie joya bo kuzyn zniszczył a mówiłem mu : nie rób nim tak  :003: )

« Odpowiedź #44 dnia: Marca 16, 2010, 23:01:28 »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali