Autor Wątek: Porady Prawne  (Przeczytany 49969 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Porady Prawne
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 13, 2008, 16:52:02 »
Generalnie ta aukcja to w zasadzie nabijanie ludzi w butelkę. To jest Windows OEM który wmyśl licencji powinien być dokładany tylko i wyłacznie do maszyn DELLa. Wtedy tylko jest legalny. Również M$ wyraźnie mówi co świadczy o legalności:

- umowę Licencyjną Użytkownika Oprogramowania (EULA – End User License Agreement)
    - certyfikat Autentyczności (COA – Certificate of Authenticity)
    - oryginalne płyty CD
    - oryginalne podręczniki użytkownika i instrukcje obsługi
    - wszelką dokumentację dołączoną do produktu firmy Microsoft
    - fakturę zakupu lub rachunek

Również na stronie M$ jest wyraźnie napisane na temat odsprzedaży oprogramowania OEM:
http://www.microsoft.com/poland/piratnie/faq/faq2.mspx

Natomiast wiem, że generalnie do potwierdzenia legalności wytarczy:
- tekst licencji EULA
- naklejkę
- nośnik

Niemniej jesli założymy, że naklejka jest osobno, EULA jest dodawana też osobno (np. plik txt) lub jest zawarta już w książeczce (oczywiście nie może mieć w sobie żadnych znaków firmowych DELL, FUJIITSU, COMPAQ, itp) oraz dysponujemy inną płytką XP bez wyzej wymienionych znaków tudzież backupem który wykonaliśmy bo nam płytkę pies zeżarł to może to może mieć to znamiona legalności. Niemniej ja osobiście uważam, że sprawa jest śliska i nie pchał bym się w to osobiście pomimo kuszącej ceny.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 13, 2008, 17:42:30 »

Natomiast wiem, że generalnie do potwierdzenia legalności wytarczy:
- tekst licencji EULA
- naklejkę
- nośnik

Co do nośnika, to nie jest on dostarczany np z dużą częścią notebooków, na których jest preinstalowany (np HP, Acer i inne). W celu ponownej instalacji systemu należy samodzielnie wykonać dyski recovery i odtworzenie systemu następuje z partycji recoverowej przy pomocy takiego dysku. Zatem również nośnik nie jest wymagany do potwierdzenia legalności. IMHO wystarczy w tym celu certyfikat autentyczności (naklejka na kompie) + dowód zakupu (faktura). Jeśli jest to OEM, to na fakturze obok systemu powinien być również komputer, z którym ów system został dostarczony.

« Odpowiedź #32 dnia: Maja 13, 2008, 18:11:26 »
1. faktura
2. nośnik
3. nalkejka

niekoniecznie w jakiejś kolejności, rzecz jasna starcza jedna z w/w pozycji
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 13, 2008, 19:26:41 »
@vowthyn

No nie do końca. Tutaj za nośnik możesz przyjąć samą partycję odzyskiwania, poza tym te Windowsy najczęsciej są pobrandowane i znajdziesz tam napisy/loga producenta. W tym wypadku możesz sobie zrobić płytkę. Polskie prawo dopuszcza zrobienie sobie jednej kopii bezpieczeństwa (kiedyś sam MS nie pozwalał, nie wiem jak teraz), a w tym wypadku myślę, że jest to dopuszczalne tak czy siak masz laptopa który ptwierdza legalność, masz naklejkę na nim, najczęsciej jeszcze w nazwie podany jest jaki Windows a co za tym idzie odpowiednia informacja jest też w dokumentach oraz na rachunku.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 13, 2008, 20:07:17 »
A co w przypadku posiadania Windowsa z MSDN Academic Alliance? Moja uczelnia ma podpisaną jakąś umowę z MS w ramach której jako student mogę legalnie pobrać stamtąd Windowsa (w celach edukacyjnych :) ). Nie mam nośnika ani naklejki, a jedynym dowodem zakupu jest wpis w wirtualnym koszyku pod moim profilem na MSDN.

« Odpowiedź #35 dnia: Maja 13, 2008, 20:14:13 »
Też mam Winde z MSDN i na czas studiów można korzystać z oprogramowania legalnie. Myślę, że o legalności świadczy Twoje konto na MSDN.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 13, 2008, 20:17:53 »
Też mam Winde z MSDN i na czas studiów można korzystać z oprogramowania legalnie.
Także po zakończeniu studiów:  "studenci mogą korzystać z wcześniej zainstalowanego w ramach programu MSDN AA oprogramowania także po zakończeniu studiów - pod warunkiem, że oprogramowanie to wykorzystywane jest dla celów dydaktycznych i naukowych, nie związanych z pracą zarobkową"

Przy czym o ile się orientuję oprogramowanie z MSDN AA ma inny zestaw kluczy, więc można je od razu rozpoznać.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 13, 2008, 20:26:56 »
@Bigmac

W takim wypadku można łatwo sprawdzić legalność. Bowiem o niej świadczy indeks uczelni oraz imię i nazwisko. Wystaczy, że podadzą te dane na uczelni i wszystko się wyjasni (albo np. musi być mail ze studenckiego serwera poczty). Poza tym pewnie sam klucz który lub o/ile podawałeś przy instalce jest pewnie na tyle charakterystycny, że wskazuje iż jest z puli przeznaczonej dla szkół lub nawet konkretnej szkoły. Analogiczna sytuacja masz z kluczami do różnych wersji językowych ip.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2008, 20:46:36 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #38 dnia: Maja 13, 2008, 21:59:38 »
Także po zakończeniu studiów:  "studenci mogą korzystać z wcześniej zainstalowanego w ramach programu MSDN AA oprogramowania także po zakończeniu studiów - pod warunkiem, że oprogramowanie to wykorzystywane jest dla celów dydaktycznych i naukowych, nie związanych z pracą zarobkową"

Przy czym o ile się orientuję oprogramowanie z MSDN AA ma inny zestaw kluczy, więc można je od razu rozpoznać.

Czyli jeśli dobrze rozumiem mogę mieć Office i Windows za darmo.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 13, 2008, 22:31:02 »
Office nie jest udostępniany w ramach tego programu. Podobnie jak gry.

Po zakończeniu studiów nie wiem, ale kluczowe pewnie okaże się "wcześniej zainstalowanego", ot żebyś nie musiał na gwałt odinstalowywać windowsa z chwilą otrzymania magistra ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 13, 2008, 23:42:02 »
Czyli jeśli dobrze rozumiem mogę mieć Office i Windows za darmo.

Na koszt uczelni ;)

« Odpowiedź #41 dnia: Maja 14, 2008, 01:17:45 »
Na koszt uczelni ;)

No nie wiem, wcale nie jestem przekonany, że uczelnie za to cokolwiek płacą. Bardzo możliwe, że MS funduje - przyzwyczajając młodzież do swoich produktów ;).

« Odpowiedź #42 dnia: Maja 14, 2008, 09:13:08 »
Na pewno uczelnia nic nie płaci. No chyba, że za wysyłkę podań i możliwe że za przeszkolenie pracownika, który tym się zajmuje ale w to wątpię.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 14, 2008, 09:35:52 »
Przecież to jak rozprowadzenie przez dilera darmowych próbek dragów pod gimnazjum - zwróci się szybko i po stokroć  :021:
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #44 dnia: Czerwca 03, 2008, 16:25:34 »