Autor Wątek: Trymowanie maszyn a niemieckich w szczegolnosci  (Przeczytany 4884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ulfgar

• Gość
Trymowanie maszyn a niemieckich w szczegolnosci
« dnia: Lipca 23, 2005, 09:25:56 »
Witam! Pisze tu pierwszy raz ale forum przegladam regularnie od dluzszego czasu. Mam takie pytanko: Jak wytrymowac niemieckie maszyny??
Latajac np samolotami farmerow efekt zyroskopowy od silnika mozna bardzo ladnie zniwelowac trymerem steru kierunku a tendencje do wznoszenia czy opadania trymerem steru wysokosci (wiem wiem ameryki pewnie nie odkrylem :oops: ) i wszystko jest cacy. W niemieckich maszynach(109tki i foki) za diabla w ten sposob nie moge wytrymowac samolotu, nawet probowalem zmniejszac obroty silnika i wtedy trymowac tak zeby bylo latwiej. Niestety nic z tego......  :(  Czy ktos z was fanow lotnictwa nadludzi wie jak to zrobic?? Bede wdzieczny za kazda infromacje :!:
P.S. Do czego sluzy trymer lotek i jak sie go wykorzystuje praktycznie??

303_Pinker

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 23, 2005, 10:41:51 »
Bf 109 nie miało trymer steru kierunku nastawiany na daną prędkość przed lotem. Trymera lotek nie miał wcale. Foka Trymer lotek miała automatyczny co nie jest w grze odwzorowane. Ale nie ma co się załamywać bo niemieckie samoloty i tak prowadzą się najstabilniej ze wszystkich, a szczególnie w ciasnych zakrętach.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 23, 2005, 11:09:19 »
Cytat: Ulfgar
W niemieckich maszynach(109tki i foki) za diabla w ten sposob nie moge wytrymowac samolotu, nawet probowalem zmniejszac obroty silnika i wtedy trymowac tak zeby bylo latwiej. Niestety nic z tego......

No, niestety tak jest i nic na to nie poradzisz.
Ale słowem pocieszenia powiem ze mozna się do tego przyzwyczaic i po jakims czasie zupełnie nie zwracasz na to uwagi ... Dla porównania polataj IAR-em  :wink:
Aha ... i nie wypróbowałbym "legendarnej stabilności niemieckich maszyn" w ciasnych zakrętach w walce z czymkolwiek  :wink:

Pozdrawiam.
Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 23, 2005, 14:18:54 »
Ja tylko nadmienię, że należy pamiętać że dla każdej prędkości jest inny trym. Więcej na www.kg200.cośtam.pl, jak skończę.

Odp: Trymowanie maszyn a niemieckich w szczegolnosci
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 30, 2012, 23:48:49 »
Ok. Przeczytałem i dla jasności tylko dopytam, bo już nie wiem co mogę zrobić jeszcze.
Otóż, tzw. ciężki na nos, ciężki na ogon (Bf109 jakikolwiek, jakoś upodobałem sobie tę maszynę - czemu, to inny rozdział, jeszcze mi nieznany ;) ) udaje mi się. Czuję po prostu, że zmiana prędkości ma na to wpływ - znaczny. Kilka razy klawisz X, potem Z, albo na odwrót i maszyna już nie zadziera nosa, ani nie ciągnie mi ogonem do ziemi. Ale... właśnie, to ciągłe skręcanie w lewo... znaczy delikatne odchylanie od osi lotu na lewo. Z tym nic nie zrobię, czy tak?
Wkleję screen, gra po polsku, więc nie mam opisu trim... coś ;) Jeżeli można to jakoś skorygować, bardzo będę wdzięczny za wskazanie która akcja za to odpowiada. Próbowałem już wszelkich skojarzeń klawiszowych, i nic :( Jedynie kursor -> rzuca lekko maszynę do poziomu, ale potem znowu zurück ściąga na lewo. Nie mniej, czasami zauważam, że... samolot jednak idzie jak po sznurku, aż zdziwiony jestem, skąd, jak? Że nie ciągnie w górę, wiem, bo to zrobiłem, ale że nie ściąga na lewo? Błąd gry, czy... można jakoś to zrobić :)

Przejrzałem inne wątki dotyczące trymowania, niestety niekoniecznie odpowiadały na moje pytanie.
Jest to możliwe, czy sobie odpuścić, zakląć schei...! i lecieć ze spotniałą łapką na joy`u dalej?  :020:
Zgodzę się, że ciasne wywijasy nie są mocną stroną tych maszyn. Ale... zrzucić nieco mocy na przepustnicy, klapy - bojowo i już idzie ciut łatwiej - takie odczucia laika ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 31, 2012, 01:29:01 »
Rozumiem że nie chodzi Ci o ściągający Cię moment skrętny od śmigła samolotu tylko o samo myszkowanie ?
-Mamo dlaczego ci ludzie klęczą?
Bo to synku E24 jedzie.
-A ten za nim, to ma awarię?
Nie synku, to diesel.

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 31, 2012, 11:18:43 »
W opcjach "Difficulty" odhacz opcję "Torque & gyro effect" jeśli to pomoże, to znaczy że masz do czynienia z efektem żyroskopowym i jest to jak najbardziej prawidłowe.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 01, 2012, 00:24:18 »
Rozumiem że nie chodzi Ci o ściągający Cię moment skrętny od śmigła samolotu tylko o samo myszkowanie ?
Wydaje się, że właśnie o to chodzi i odnosząc się do postu
latam na maks real, poza nawigacją - to byłoby dla mnie, uczącego się trzymać maszynę w powietrzu, nadto. Nie wiem czy wiesz, ale zabiłeś mi tym klina - mam polską wersję gry ;) Ten gyro effect jeszcze kojarzę, samo torque ma dość dużo znaczeń :)
Nie, właśnie moment skrętny i chyba tak ma być - tak rozumiem Wasze posty :)
W którymś tutorialu gry, wspomniano o zarzucaniu w... PRAWO  :karpik zupełnie zgłupiałem, bo leciał sobie na ekranie Bf109G. Je znosi na lewo, takie odczucie, jakby chciał korkociąg zrobić na lewe skrzydło. Cóż, te tutoriale takie już są. Np. wiem, że podejście do lądowania jest złe, a co najmniej, niewłaściwe ;)
Jeśli walnąłem jakiegoś byka z terminologii, sorry :)

Dzięki za szybką odpowiedź :)