Autor Wątek: AIM-120 Amraam  (Przeczytany 14056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomahawk

• Gość
Odp: AIM-120 Amraam
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 01, 2008, 14:27:35 »
Akurat dobrze się składa (ofc dla US i A). Wprowadzają nowe warianty rakiet więc sprzedadzą nam te stare, które w przeciwnym wypadku pewnie leżałyby do usranej śmierci w magazynach(czego się nie robi dla przyjaciół :020:), bo wątpie by miały to być rakiety, które robili specjalnie dla nas. Jak znam życie to były takie negocjacje:
-Możemy wam zaproponować rakiety Aim-120 w wersjach c-5 i c-6. Cena c-5 to 1mln, a c-6 1mln.
-A dlaczego kosztują tyle samo?
-Bo do każdej partii c-5 dorzucamy kluczyki do nowego Mercedesa :619:

P.s. ceny to tylko taki przykład. Nie wiem ile taka rakieta kosztuje :002:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 01, 2008, 16:28:21 »
P.s. ceny to tylko taki przykład. Nie wiem ile taka rakieta kosztuje :002:

Powiem szczerze że prawie trafiłeś :) Wedle mojej wiedzy wg. kursu dolara z 1991 roku rakieta AIM-7M Sparrow na ten przykład kosztowała około 260 tys. $, natomiast AIM-120A/B, z racji bardziej wyrafinowanego układu naprowadzania, był wówczas ok. 4-5 krotnie droższy. Przy czym jest możliwe że cena jednostkowa spadła do czasu kiedy wprowadzono na uzbrojenie USAF i USN większą ilość tych pocisków.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 01, 2008, 17:59:49 »
Nie bijcie, ale 'gdzieś' czytałem z jakiś roczek temu o zagranicznych nabywcach AMRAAMów.
Sojusznicy podzieleni są na różne strefy zaufania i każdy z nich dopuszczony jest do eksportu różnych wersji w różnym czasie.
Tak się jakoś składa, że Polandia jako że należy do NATO była dosyć wysoko i mogliśmy kupować AMRAAMki w wersji 'aż' o model niższej niż aktualnie dostarczana dla USA. Nie pamiętam niestety numerku pocisku (chyba to był C-6?). Ale inni chętni  byli niżej. Jakiś kraj azjatycki (Arabia Saudyjska?) mógł kupić bodaj tylko pocisk o 3 podwersje niższą niż najnowsza.

Jeśli ktoś czytał również ten artykuł, to proszę o ewentualną korektę bądź doprecyzowanie.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

nomad

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 02, 2008, 18:23:24 »
Powiem szczerze że prawie trafiłeś :) Wedle mojej wiedzy wg. kursu dolara z 1991 roku rakieta AIM-7M Sparrow na ten przykład kosztowała około 260 tys. $, natomiast AIM-120A/B, z racji bardziej wyrafinowanego układu naprowadzania, był wówczas ok. 4-5 krotnie droższy. Przy czym jest możliwe że cena jednostkowa spadła do czasu kiedy wprowadzono na uzbrojenie USAF i USN większą ilość tych pocisków.

W FY 1999 był to koszt dla amerykańskiego podatnika już "tylko" 386 tys. USD, z tą samą ceną spotkałem się dla roku 2003 (+jest to kwota najczęściej podawana jako orientacyjna cena tej rakiety niezależnie od kontraktu). W innych latach końca XX/początku XXI wieku można spotkać kwoty oscylujące w pobliżu tego poziomu, w tym najniższe jakie spotkałem to 299 tys. $. Czyli uwzględniając inflację można przyjąć, że cena po kilku latach spadła do poziomu Sparrowa.

Tomahawk

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 02, 2008, 19:16:33 »
najniższe jakie spotkałem to 299 tys. $.
Już nawet rakiety sprzedają z końcówką '99' :karpik
A tak na poważnie to wie ktoś ile takich rakiet zakupiła Polska?

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 02, 2008, 19:22:46 »
Swego czasu pisało się o 178sztukach AIM-120 C5.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 03, 2008, 17:01:39 »
Zacznijmy od tego, że nie ma parzystych Charlie, jest C-5, C-7 i C-9/D. CATMy jakie dostaliśmy bazują na wersji C-5. A jakie dostaniemy normalnie to chyba nikt nie wie ;) Zresztą to co dostajemy to jest pakiet, porównywalny do dodawania dywaników do nowego samochodu. Teraz w naszej gestii jest zakup prawdziwego uzbrojenia.

« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 04, 2008, 00:13:09 »
Zacznijmy od tego, że nie ma parzystych Charlie, jest C-5, C-7 i C-9/D.

No jak to nie ma, jak są :121:, a c-4, c-6 i c-8=>D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 04, 2008, 01:00:51 »
Dobra, C-4 był dostarczony, bo miał zupełnie nowy silnik i elektronikę, ale teraz proszę bardzo ile zostało dostarczonych C-6 ? Fakt Oznaczenie C-6 istniało w projekcie... ale projekt został projektem do momentu opracowania C-7 i rozpoczęcia jego produkcji seryjnej, podobnie z C-8 i C-9/D. Raytheon kiedyś miał fajna rozpiskę wszystkich projektów AMRAAMa, szkoda, że już jej nie można znaleźć na ich stronie.

Speedy

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 05, 2008, 01:33:27 »
Hej
Ja jeszcze nieśmiało dodam że polski przetarg rozstrzygnięty został w 2002. Najnowszą dostępną wówczas wersją AIM-120 była C-5. C-7 była w próbach, które mocno się przeciągały. Trudno więc było przewidzieć kiedy będą możliwe dostawy (faktycznie rozpoczęły się w 2006), łatwo zaś przewidzieć że w pierwszej kolejności Amerykanie będą produkować pociski na swoje potrzeby, potem dopiero na eksport. No i zamówiono C-5...

nomad

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 05, 2008, 10:34:22 »
Zacznijmy od tego, że nie ma parzystych Charlie, jest C-5, C-7 i C-9/D. CATMy jakie dostaliśmy bazują na wersji C-5. A jakie dostaniemy normalnie to chyba nikt nie wie ;) Zresztą to co dostajemy to jest pakiet, porównywalny do dodawania dywaników do nowego samochodu. Teraz w naszej gestii jest zakup prawdziwego uzbrojenia.

Hmm właśnie wcześniej też nigdy nie spotkałem się z C-6 w produkcji/służbie ale uznałem, że to moja niewiedza czytając jeden z zalinkowanych artykułów: http://www.designation-systems.net/dusrm/m-120.html gdzie można przeczytać, że  "Deliveries of the AIM-120C-5 began in July 2000. It was followed on the production line by the AIM-120C-6, which features an updated TDD (Target Detection Device).(...) The AIM-120D (P3I Phase 4, formerly known as AIM-120C-8) is a development of the AIM-120C with a two-way data link... "

« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 05, 2008, 16:09:52 »
A nie jest przypadkiem tak, że każda kolejna seria zastępuje poprzednią na linii produkcyjnej, być może C-5 nie jest już w produkcji, teraz klepią C-7 a za chwile C-8/D. Pytanie czy podpisaliśmy już kontrakt na zakup uzbrojenia? Skoro już nie ma w produkcji "5" logicznym by było zakupienie najnowszej. Dorzucę ładny obrazek, rozwoju Am-ka

Tak na marginesie ciekawe jak to jest z jego wschodnim odpowiednikiem - R-77 od jego publicznej prezentacji mineło z kilkanaście lat i nic nie słychać o modernizacjach (oprócz R-77m ale to już nowy pocisk), gdzieś czytałem że zmodernizowano aktywną głowice w drugiej połowie lat '90 ma ktoś jakieś info?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 05, 2008, 16:16:30 »
Żadnego kontraktu na zakup uzbrojenia nie podpisywaliśmy, to co dostajemy teraz było razem z samolotami, na uzbrojenie "do magazynów" trzeba złożyć osobne zamówienie... aż strach pomyśleć co by nasi 'experten' tam powypisywali.

nomad

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 08, 2008, 11:14:13 »
My nie podpisywaliśmy ale rząd USA w imieniu rządu Polski zamawiał uzbrojenie i tak Raport WTO z marca 2007 donosił w rybryce "z ostatniej chwili", że zamówiono w Raytheon Missiles 78 pocisków AGM-154C JSOW-C i 67 zasobników CNU-672/E za 21,3 mln USD. Na pewno było podobne zamówienie na AMRAAMy i jak wcześniej już pytałem może ktoś takie doniesienie o zamówieniu widział?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 08, 2008, 13:02:58 »
To wszystko dla tego pakietu, który dostajemy z maszynami.