Autor Wątek: Uniki przed rakietami  (Przeczytany 16190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaa

• Gość
Odp: Uniki przed rakietami
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 13, 2006, 19:31:32 »
Manual od FC i strona 225 jegoż. Jest rysunek nawet, aczkolwiek nie tak prosty i elegancki jak powyższy. Jak nie masz, to manual od LO, strona 123. Tu też są rysunki, mniejsze, ale za to trzy. Instrukcja nie gryzie. :P

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 13, 2006, 19:36:15 »
aczkolwiek nie tak prosty i elegancki jak powyższy

To jest mój rysunek i ...cie się od niego  :118:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 13, 2006, 20:44:50 »
Kusch, ale Ty zaje....e rysujesz!  :722:

kaa

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 13, 2006, 21:08:00 »
O co chodzi? Przecież w samych superlatywach się wyraziłem: ten wyrazisty styl, ta spartańska surowość, a przy tym jaka jasność i zrozumiałość przekazu, który dociera do odbiorcy jak prawy prosty zadany prawdziwą robotniczo-chłopską ręką... :P

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 13, 2006, 21:40:32 »
... A jaka "Kreska" !!! Do tego cóż za wyczucie kompozycji i ten subtelny dysonans w równowadze światła. A tak na marginesie, co to za technika? Pastele, czy akwarela, bo na Gwasz mi to nie wygląda  :021:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 13, 2006, 22:03:56 »
To rycina. Czasami sobie dłubię w drewnie, najlepsze jest to z protez...  :592: :634:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

DzulianP

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 13, 2006, 22:25:45 »
Wszystko co proste jest najlepsze więc ten rysunek nie ma być piękny tylko zrozumiały i taki jest. Mam jeszcze pytańko: na jakiej wysokości najlepiej lecieć przy skanowaniu ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 13, 2006, 23:13:12 »
Na takiej jak cel, wtedy nie trzeba przestawiać nic w radarze  :021:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

kaa

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 13, 2006, 23:22:51 »
Na tle nieba trudniej się ukryć niż na tle ziemi, ale z wysoka widać dalej i można żurawia za górki zapuszczać.

DzulianP

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 20, 2006, 13:02:16 »
Nie wiem jak ktoś to zrobił ale kiedyś leciałem sobie na nie dużej wysokości i ni stąd ni z owąd trach we mnie rakietka, a na radarkach nic. Ponadto przytrafia mi się coś takiego: lecę - namierzam cel - rezygnują z zablokowanego celu i jeśli chcę go jeszcze raz zablokowac to za piernika się nie da ? I co to może byc ?

« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 20, 2006, 13:11:14 »
Nie wiem jak ktoś to zrobił ale kiedyś leciałem sobie na nie dużej wysokości i ni stąd ni z owąd trach we mnie rakietka, a na radarkach nic.
RWR ostrzega tylko przed rakietami naprowadzanymi radarowo (ARH i SARH bodajże). Prawdopodobnie dostałeś z rakiety IR, która kieruje się na źródło ciepła, a sama nie wysyła żadnych sygnałów.... Albo możliwe, że była to rakieta w trybie HOJ jeśli miałeś akurat włączony ECM.
Pozdrawiam

kaa

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 20, 2006, 14:51:59 »
Cytat: Jascha
RWR ostrzega tylko przed rakietami naprowadzanymi radarowo (ARH i SARH bodajże).
Gwoli ścisłości - nie ostrzega przed rakietami, a sygnalizuje opromieniowanie radarem pocisku ARH lub nosiciela pocisków ARH i SARH.

Systemy z czujnikiem IR lub radarem dopplerowskim ostrzegające przed nadlatującymi pociskami to inna bajka.

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Marca 06, 2006, 00:23:34 »
Mam nadzieję, że rakiety ziemia-powietrze też się kwalifikują do tego wątku.
Właśnie zacząłem grać kampanię su-25t i w pierwszej misji mam zniszczyć szyłki osłaniane przez igły. Nie chodzi mi o poradnik jak przejść tą misję (coś na ten temat zresztą na tym forum już było) ale chciałbym zapytać jak unikać pocisków wystrzelonych z ręcznych wyrzutni. Wiem, że są naprowadzane pasywnie i że w ich unikaniu może mi pomóc "sukhogruz" i flary, ale mam wrażenie, że ten "sukhoogruz" nie bardzo pomaga, flary również, a manewry (czasem skuteczne) wykonuję raczej na czuja niż jakoś świadomie. Ta misja udowodniła mi, że o ile pilotaż i obsługę uzbrojenia jako tako opanowałem, to jeśli chodzi o taktykę walki i unikanie rakiet jestem daleeeko w lesie, dlatego byłbym wdzięczny za rady.
pozdrawiam

« Odpowiedź #43 dnia: Marca 06, 2006, 00:41:01 »
@ hellmut
"Sukhogruz" działa oczywiście tylko z tylnej półsfery, to chyba jasne. Ja nie mam mu nic do zarzucenia. Mam nadzieję, że nie zapomniełeś go włączyć? :003:
Flary oczywiście zapodawać trzeba w pakietach min. po 5. Prawie zawsze działa.
A co do tej misji to polecam lot na wysokości max. 10 metrów nad ziemią. Tam jest chyba z 5 Igieł i 2 Shilki, więc emocje są niemałe. Ale da się wszystko ominąć.... Ja żadnych specjalnych manewrów nie robiłem na przykład. Bardzo dużo flar i sukhogruz i po sprawie. No i niski lot, jak napisałem. Ale to pewnie tylko jedno z możliwych rozwiązań...

PS. A w misji trzeba zniszczyć działo samobieżne jako primary target, jeśli dobrze pamiętam.
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2006, 00:47:47 wysłana przez Jascha »

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 06, 2006, 01:04:45 »
Dzięki za odpowiedź :)
Z tego co piszesz to już widzę, że flar puszczam za mało, bo ja po prostu włączałem ten automat, który wypuszcza je co jakiś czas, a jeśli chodzi o "sukhogruz", to włączam go na pewno (świeci się zielona lampka pod dźwignią od podwozia), ale kilka razy i tak dostałem rakietką w tyłek :(  właściwie, to jeśli mnie trafiali to głównie od tyłu. Ja tą misję próbowałem przejść podchodząc z wysokiego pułapu, odpalałem rakiety (s-24), i zawracałem, niestety oni mniej więcej w tym samym czasie odpalali swoje rakiety, no i dlatego chciałem dowiedzieć się jak ich efektywnie unikać. Może jest jakiś sposób – jakiś manewr, który może zwiększyć moje szanse.
ps.
Jutro spróbuję Twojego sposobu :)