Autor Wątek: Zasięg rakiet.Dogłębna analiza-co z tego wyszło?  (Przeczytany 2776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Zasięg rakiet.Dogłębna analiza-co z tego wyszło?
« dnia: Sierpnia 11, 2005, 19:08:59 »
A więc jak nie będziesz testować to nie zostaniesz expertem drogi chłopcze,mawiała moja nauczycielka biologii.

Więc zabrałem się za testowanie zasięgu rakiet w Lock-ON.
Na pierwszy ogień poszła standartowa R-27R.
Okazało się,że nie jest za wesoło z tymi rakietami,ale i tak chyba najlepiej są odwzorowane właśnie w Lock-On.

Przy okazji może powstanie coś pożytecznego.

Samolot testowy to Su-27 zwalczający cel typu F-4 Phantom.
Pociski były odpalane z różnych wysokości i z różnymi prędkościami,na kursie spotkaniowym.
Pierwsza nie wesoła informacja to ta iż nie ma żadnej ale to żadnej różnicy w zasięgu jeżeli atakujemy cel z większą lub mniejszą prędkością nosiciela.Przykładowo prędkość nosiciela 1400m/h celu 900km/h zasięg rakiety 37km.Przy prędkości 900km/h nosiciela a celu 600km/h zasięg...37km na tej samej wysokości.

Pozwoliłem sobie zrobić taki wykresik,żeby naswietlić sytuację

Następny problem to kwadratowy przebieg krzywej zasięgu.
I tak dajmy na to;
Cel atakowany z wysokosci 12000m znajdujacy się na pułapie 12000m lub 6000m - zasięg
wyniósł 37km.Przy różnicy wysokości atakujący na 12000m cel na 1000m zasięg spadł do 30km.
To mogę sobie jeszcze wytłumaczyć gęstoscią powietrza na niskiej wysokosci.
W następnym wypadku już nie.
Pocisk odpalany  z wysokosci 1000m do celu na wysokosci 12000m zasięg 15km.Odpalany z wys. 1000m do celu na 6000m zasieg 15km,z wys.1000m do celu na 1000m zasieg...15km.
Ta sama sytuacja przy atakowaniu celu z wysokosci 6000m z tym,że zasięg wzrastał do 26km,ale dalej pozostawał niezmienny na różnych pułapach celu.

No chyba,że ja się totalnie nie znam i tak ma być.
Pózniej zabiorę sie za testowanie AIM-7 Sparrow.A w kolejce czekają AIM-120,R-77,R-27T/TE/RE/M
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Sufler

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 11, 2005, 19:26:53 »
mysle Herr Kusch ze to jest tylko ulatwienie dla programistow..... czyli zasieg danego pocisku w zaleznosci od wysokosci na jakiej znajduje sie nosiciel i tylko od tego jest to uzaleznione
tak wynika z tego co napisales i powinno byc identyczne w innych pociskach

swier

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 11, 2005, 23:06:43 »
a jak Kuschu mierzysz ten zasieg ze tak dokladne wartosci mozesz zmierzyc?

sam chetnie cos potestuje

ja póki co to sie bawie 'badaniami' Miecha  8)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2005, 23:21:16 »
Herr Kusch chyba ma zbyt mało punktów pomiarowych, bo z tego co ja testowałem, to zasięg rakiet nie jest skryptowy, a wyliczany z jakiegoś wzoru, co skutkuje tym, że wykres zasięgu względem różnicy wysokości powinien iść po linii krzywej.

Przeprowadziłem pierwszy z 6 testów porównujących rakiety AIM-120 i AIM-7. Nosicielem był F-15C Eagle lecący na wysokości 40000 stóp nad poziomem morza z prędkością 500 węzłów TAS (250kts IAS). Celem był F-4E Phantom II poruszający sie z prędkością 500kts TAS na wysokościach: 40000ft, 30000ft, 20000ft, 10000ft, 5000ft i 1000ft.

Jak widać przy różnicy wysokości do 30000 stóp AIM-7F charakteryzuje sie większym zasięgiem. Na mniejszych wysokościach rakiety gwałtwonie tracą prędkość, stąd mały zasięg oraz często problemy z przechwyceniem celu (w przypadku odpalania pocisków do Phantoma na wysokości 10000ft obie rakiety w momencie przechwycenia celu miały prędkość większą od niego o zaledwie 200kts.)

Za każdym razem gdy odpaliłem rakietę F-4 beamował mój radar zrywając locka, mimo to obie rakiety osiągnęły w tym teście 100% skuteczność, lecz o ile AIM-120 osiągnął ja bez mojej pomocy, to oczywiście w przypadku rakiety Sparrow o tym nie mogło być mowy. Bez dodatkowej ingerencji pilota Sparrow osiągnąłby w tym teście skuteczność około 17% będąc zdolny samodzielnie zestrzelić tylko cel lecący na wysokości 40000stóp, który to rakieta przechwyciła lecąc wcześniej wyliczonym kursem.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 11, 2005, 23:39:48 »
Cytat: Sundowner
Herr Kusch chyba ma zbyt mało punktów pomiarowych, bo z tego co ja testowałem, to zasięg rakiet nie jest skryptowy, a wyliczany z jakiegoś wzoru, co skutkuje tym, że wykres zasięgu względem różnicy wysokości powinien iść po linii krzywej.

Z tego co zrozumialem wykonales 6 testow wszystkie na tych samych pułapach,czyli
cel na 10000 stóp nosiciel 10000 stóp itd.
Ja robiłem w ten sposób.
Cel wysokość 12 000m atakujący wys 1000m/6000m/12000m
Cel wysokosc 6000m atakujący wys 1000m/6000m/12000m
Cel wysokosc 1000m atakujący wys 1000m/6000m/12000m
Czyli razem 9 testów.
Jeżeli by zrobić w ten sposób co ty to może rzeczywywiście będzie to inaczej wyglądać.Spróbuję ale i tak R-27 będzie bardziej kwadratowa.

Acha Sun natychmiast mi tu ten programik do wykresów dawać :mrgreen:

Zrobiłem jeszcze testy ekstremalne i zasięg maksymalny rakietki R-27R wynosi 52km,
odpalony z wys 18500m do celu na wys 12000m.Czyli i tak dużo mniej od danych "fabrycznych".No chyba,że je uzyskali przy pomocy Miga 25 :mrgreen:

Cytat: swier
a jak Kuschu mierzysz ten zasieg ze tak dokladne wartosci mozesz zmierzyc?

Po odpaleniu z maksymalnej odległości ( LA ) natychmiast wciskam pauze,nastepnie przeskok na mapkę i ładnie sobie mierzę tą kreseczką co zasięg podaje.Co do milimetra  :D

zasięg rakiet nie jest skryptowy, a wyliczany z jakiegoś wzoru

Na bank jest coś zwalone.Zobacz odpalam rakietę 1000 mnpm do celu lecącego 1000 mnpm zasięg 15km.Odpalam z pułapu 1000 do celu na wys 12000 zasięg 15km,a rakietka przecież musi pokonać jeszcze te 11 000 metrów różnicy wysokości.Prawda?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 11, 2005, 23:45:40 »
Cytat: Kusch
Z tego co zrozumialem wykonales 6 testow wszystkie na tych samych pułapach,czyli cel na 10000 stóp nosiciel 10000 stóp itd.
Nie. Jak pisałem to pierwszy z 6 testów.  W tym teście samolot z którego były odpalane pociski zawsze był na wysokości 40000 stóp, zmieniał sie tylko pułap celów, w kolejnym teście Eagle będzie na 30000 stóp, potem 20000 itd. to da mi dość danych by zrobić kilka innych wykresów łacznie z wyznaczeniem optymalnej wysokości dla rakiety. Sprawdzę też zależność zasięgu od prędkości lotu, bo jestem pewien, że ta zależność istnieje w tym simie (w Mig-29 Fulcrum z Novalogic było, to tutaj miało by nie byc ?).

menek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 12, 2005, 00:56:26 »
ja tez robiłem testy dla rakiety R27 RE i wnioski są takie same zasięg rakiety zależy jedynie od różnicy wysokości pomiędzy celem a atakującym. Poszedłem o krok dalej i próbowałem ustawiać różną prędkość np. cel leciał z prędkością 500 km/h a atakujący z prędkością 500 i 1300 radnej różnicy nie było. To dopiero uproszczenie

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 12, 2005, 12:40:17 »
Zakończyłem właśnie mój ostatni - 36 z kolei test i mam parę rzeczy do powiedzenia.

Po pierwsze, to co tutaj testowaliśmy z Kuschem nie było testowaniem faktycznych zasięgów rakiet, a jedynie algorytmu zezwalającego na odpalenie rakiety - zasięg rakiet jest różny i ciężko by go było faktycznie przetestować.

Po drugie, kolejnych wykresów podawać nie będę, bo nie ma po co, komputer pokładowy wylicza zasięg dla rakiety tylko na podstawie pułapu na którym znajduje sie cel, zupełnie nie zważając na to, ze rakieta odpalona z odległości 27nm do celu będącego 30000 stóp wyżej, po prostu nie doleci.

Dla rakiet AMRAAM i Sparrow:
- Przewyższenia przy maksymalnej zezwalanej odległości odpalenia nie może być większe niż 20000 stóp dla rakiet AMRAAM i Sparrow przy sumie prędkości mniejszej bądź równej 1000kts. (TAS)

Tak, prędkość ma znaczenie, ale ma znaczenie dla faktycznego zasięgu rakiety i komputer pokładowy nie bierze jej pod uwagę, więc teoretycznie można by zestrzelić samolot Sparrowem znajdujący się w odległości nawet 35nm lub więcej.

I jeszcze jedna uwaga – pomiary Kuscha są przeprowadzane w przestrzeni 2D gdzie wysokość nie ma znaczenia. Pomiary moje były przeprowadzone w przestrzeni 3D gdyż do oceny odległości używałem samego radaru mojego samolotu.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 12, 2005, 13:42:23 »
To teraz powiedzcie Tatusiowi jak ten komputer wyłączyć a Ja sobie wszystko sam ładnie w powietrzu oblicze  :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 12, 2005, 13:47:31 »
Cytat: Kusch
To teraz powiedzcie Tatusiowi jak ten komputer wyłączyć a Ja sobie wszystko sam ładnie w powietrzu oblicze  :D
W rosyjskich maszynach wyłączasz autoryzacje (nie pamiętam jak to sie nazywa, ale znajdziesz na pewno) natomiast w amerykańskich nie ma ogranicznenia, po prostu naciskasz przycisk do odpalenia i rakieta leci :D

Przed chwila udało mi sie strącic Miga-25 i IL-76 z odległosci 50nm Sparrowem wiec można się bawic.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 12, 2005, 18:15:27 »
HAAAAA!!! znowu testowałem i powiem Wam coś;
Mam strasznie długi miecz...tylko miech za krótki  :mrgreen:  ale i tak mi zazdrościcie :D
Miecz to R-27RE a miech to N-001 "Miech"
Teraz mogę z premydytacją rozwalać transportowce pokroju C-17 z odległości 210 km,
pewnie można by z większej,niestety radar Su-27 lockuje taki cel dopiero z odległości 215km.
Maks zasięg dla R-27R to ponad 100km.Odpalony z wys 16000m do celu niemanewrującego.

Po drugie, kolejnych wykresów podawać nie będę, bo nie ma po co,

Sun teraz dopiero trzeba testować  :twisted: Tylko czy podawać to do wiadomości publicznej,przecież to dane ścisle tajne :mrgreen:  :mrgreen:

Acha, muszę teraz sobie poszukać jakiś fajny stoper na Allegro,bo ten w kabinie jakoś słabo czytelny...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 13, 2005, 12:43:49 »
Ja jutro wyjeżdżam w okolice Kuschostanu i nie będzie mnie przez najbliższe 2 tygodnie (może z niektórymi zobaczymy się w Radomiu) więc nie będę prowadził testów aż do mojego powrotu.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 13, 2005, 14:41:25 »
Myślę,że zasieg ruskich rakiet tak naprwdę nie jest Wam do niczego potrzebny.Dlaczego tak myślę.Taki mały przykład;
Rakieta AIM-7 Sparrow odpalona z odległości 45km i tak dosięga celu szybciej,niż rakieta R-27R odpalona z odległości 70km.Skutkiem tego jest zniszczenie przeciwnika,który odpalił rakietę z większej odległości.Dzieje się tak dlatego,że rakieta Sparrow jest szybsza od R-27.Dlatego min Rosjanie wprowadzili rakiety "energetyczne"
takie jak R-27RE.

Dodam dodatkowo iż niemożliwym jest zalockowanie zakłócającego F-15 przez Su-27/33 lub co gorsza Mig-29 z odległości 70km.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 14, 2005, 09:44:32 »
Co to znaczy energetyczna rakieta? Że odpalamy ustrojstwo z 14 km ?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 14, 2005, 09:57:30 »
Cytat: Schmeisser
Co to znaczy energetyczna rakieta? Że odpalamy ustrojstwo z 14 km ?

Tak ruscy nazywają wersje o przedłużonym zasięgu.Wersja energetyczna posiada 2 razy większy silnik rakietowy,ale prędkość jest ta sama co wersji standartowej.
Czyli większą prędkość Sparrowa rekompensuje zasięgiem 140km.Wtedy już Sparrow szybciej nie dolatuje.