Autor Wątek: MAKS 2005  (Przeczytany 13858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
MAKS 2005
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 23, 2005, 22:38:17 »
Wiesz całą dywizję ale niby jak? przecież to jest model plastykowy
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

swier

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 23, 2005, 22:42:23 »
nie no of korz mówie o prawdziwym nooo

:mrgreen:

stary_grzyb

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 24, 2005, 09:27:56 »
nie wiem czemu, ale mnie to przypomina Cobre a z boku to najbardziej Hinda z innymi silnikami i tłumikami. Jakby jeszcze wirnik ogonowy włożyli w belke tak jak w Gazelle to byłby to prawie idealny Blue Thunder. Tamten miał tylko inaczej ułożone siedzenia, tutaj typowy układ pilot+strzelec/operator.
Ciekawi mnie tylko ta kopułka nad wirnikiem głównym, w amerykańcach z reguły jest tam dalmierz albo jakie inne g...., a tutaj to tylko ozdoba czy ruskie juz potrafią takie małe ustrojstwa robić?

Offline Kusch

• Global Moderator
MAKS 2005
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 24, 2005, 10:58:37 »
Cytat: stary_grzyb
Ciekawi mnie tylko ta kopułka nad wirnikiem głównym, w amerykańcach z reguły jest tam dalmierz albo jakie inne g...., a tutaj to tylko ozdoba czy ruskie juz potrafią takie małe ustrojstwa robić?

Ja bym się tam nie doszukiwał czegoś specjalnego.Dla mnie to jest po prostu kołpak.
Nie ta klasa cenowa maszyny i nie ta technologia jeszcze.Zresztą proszę spojrzeć na
Mi-28 i jego sensory a zwłaszcza radar milimetrowy pod nosem smigłowca.To chyba najmniejszy rozmiar jaki im się udało zrobić.

Schmeisser

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 24, 2005, 12:55:25 »
Makabryczny jest ten śmigłowiec
Apache to przytulanka dla przedszkolaków w porównaniu do tego czegoś, to ta sama liga 'przerażania' co fw-190 A, P40 i Suchoj 2x/3x

lobo

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 24, 2005, 13:55:51 »
Makabryczny, zgodze sie. Senny majak pijanego dizajnera  :lol: Cos jak FW189 a nie 190  :mrgreen:

Juz wole Hokuma albo Hinda :) ZWLASZCZA Hinda!

Elwood

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 24, 2005, 15:00:18 »
Ten kołpak na górze prawdopodobnie kryje tłumik drgań głowicy, jak w większości śmigłowców.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
MAKS 2005
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 25, 2005, 02:48:42 »
Zresztą proszę spojrzeć na
Mi-28 i jego sensory a zwłaszcza radar milimetrowy pod nosem smigłowca.To chyba najmniejszy rozmiar jaki im się udało zrobić.

Pod nosem to Mi dzwiga stacja obserwacyjno-celownicza opera­tora Tor. Powyzej w kuli jest stacja obserwacyjna pilota GOES-520.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
MAKS 2005
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 25, 2005, 10:52:24 »
a według mnie to skumulowano zlo, w beczce na proch, wygląda jak Fuel Air Bomb, wersja "opary z traktora" + lont....
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

stary_grzyb

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 25, 2005, 11:55:45 »
Apache to przytulanka dla przedszkolaków w porównaniu do tego czegoś, to ta sama liga 'przerażania' co fw-190 A, P40 i Suchoj 2x/3x

tak chyba powinno byc, to nie ma byc ladne tylko skuteczne, tylko ze nie wiem czy awionika ruskich smiglowcow jest na tyle skuteczna na ile trzeba w warunkach pola walki
nawet apache mialy problemy w iraku z rozpoznawaniem swoj/obcy aczkolwiek widzialem kilka filmow jak apache wiszacy na wysokosci 50-200 m rozwala ludzi, samochody i czolgi  prawie jak na strzelnicy, czasem wrecz byly to pojedyncze strzaly do kazdej ofiary
na pewno maja kupe elektroniki na pokladzie, bo obraz byl zoomowany przez operatora uzbrojenia, co prawda twarzy nie daloby sie rozpoznac bo obraz lekko rozmazany ale i tak bylo widac uderzenie pocisku (dokladniej mowiac miejsce uderzenia)
niechcacy dostalem do ogladniecia taki film, ktory trwal ok 50 minut
 i zawieral parenascie akcji
niestety tylko do ogladniecia, smutny Pan ktory mi go przyniosl, wlozyl plyte do stacji, odpalil film, obrazowo opisal pewne detale, a po dyskusji nad skutecznoscia apache i jego broni, Pan wyjal cd i go zabral:( nie mialem szansy na kopie
nie wiem czy nasi chlopcy z armii dostali to jako materialy szkoleniowe czy po prostu jako pokaz tego co amerykanie potrafia zrobic jednym apache w nocy
aha materialy dotyczyly terazniejszego konfliktu nie pustynnej burzy

Schmeisser

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 25, 2005, 12:11:56 »
Widziałem pojedyncze sceny tego filmu - potworne wrazenie na mnie zrobiły leżące nogi gościa  i powoli ciemniejąca na noktowizyjnym obrazie plama w miejscu gdzie był jego korpus. Ja wiem że wojna i tak dalej, ale nie potrafiłbym 'tak se' przywalic do gościa z 30 mm działka. Potem metodycznie przeniósł ogien na samochód i furgonetkę

stary_grzyb

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 25, 2005, 12:28:46 »
aha, po sieci chyba krazyl urywek , ktory trwal z 4 minuty
na pelnym filmie sa gorsze momenty
aczkolwiek najwieksze wrazenie na mnie zrobila akcja z konwojem
jechalo chyba z 5 ichnich ciezarowek z zolnierzami na pakach
nie wiem jak daleko byl smiglowiec ale oni sobie chyba nie zdawali sprawy z tego, ze on tam jest (czy apache jest tak cichy?).
W kazdym badz razie, w ciagu niecalych 5 minut na obrazie przestalo sie cokolwiek ruszac
a pierwsza seria w pierwsza ciezarowke praktycznie wymiotla wszystkich zolnierzy z paki na ziemie, po tej akcji moja zona powiedziala, ze nie jest w stanie tego ogladac

natomiast co do taktyki, choc trudno to nazwac taktyka, to ona sie sprawdzic moze tylko na odkrytym terenie, tam praktycznie nie ma sie gdzie schowac, zastanawiam sie czy w terenie gdzie sa krzaki, las itd smiglowiec bylby tak samo sprawnym narzedziem walki
oczywiscie apache ma kamere termowizyjna ale nie wiem na ile ona jest skuteczna przy prowadzeniu ognia
nie mialem jeszcze ogladac zastosowania kamer termowizyjnych w strzelaniu
czy ktos wie jak uzywanie termowizji przeklada sie na celnosc? to znaczy czy w ciemnosci strzelec takiego smiglowca jest w stanie odstrzelic kogos ukrytego w poszyciu czy ukrywajacego sie za jakims drzewem czy czyms podobnym?

lobo

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 25, 2005, 15:36:40 »
Rowniez widzialem wyzej wymieniony czterominutowy fragment nagrany w Iraku. Nie dziwi Was spokoj z jaka ci Irakijczycy dzialali (zalozmy, tak jak zrobila to zaloga, ze handlowali bronia) slyszac jednoczesnie helikopter, ktory nie zmienia pozycji tylko wisi w jednym miejscu? Nie wierze, ze nie bylo go slychac. Mnie zastanawia kogo oni tak naprawde kropneli - na tym TADS szczegoly umykaja i nie widac czy facet niosl RPG czy rure od instalacji hydrualicznej. Wg mnie sprawa troche smierdzi.

Tak, wiem, to jest wojna i mowi sie trudno... ale taki prewencyjny sposob dzialania zbytnio mi sie nie podoba. W ten sposob mozna usprawiedliwiac kazdy atak - czy to na czlowieka czy na panstwo.

Offline Meehau

• *
  • CyC
MAKS 2005
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 25, 2005, 16:20:35 »
Amerykanie mają jedno przecholernie dobre powiedzenie:
"Might makes right"
I wszystko na ten temat.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Kusch

• Global Moderator
MAKS 2005
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 25, 2005, 16:51:38 »
Cytat: Meehau
I wszystko na ten temat.

Dokładnie.
Dalej już dyskutujemy o nowościach MAKS 2005.