Autor Wątek: MAKS 2005  (Przeczytany 12697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boxster

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 25, 2005, 20:26:34 »
Panowie, a nie wiecie czasami czy będzie moja ostatnia miłość, czyli SU-47 Berkut? To jest dopiero piękna i tajemnicza maszyna... Mam nadz., że bdzie Suczek miał swoje 5 min.

Dla ciekawskich film (46MB) - TU

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
MAKS 2005
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 25, 2005, 22:51:55 »
Z tymi filmikami z amerykańskich apachow ( włączając to nagranie parki na pickupie) jak dla mnie wysuwa się jeden czysty wniosek, elektronika i optyka jest tak zaawansowana ze jest w stanie razić cele poza zasięgiem swojego hałasu i dodatkowo (albo alternatywnie) amerykanie opracowali w tajemnicy jakieś naprawdę super cichutkie łopatki.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
MAKS 2005
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 26, 2005, 11:08:32 »
Cytat: Josiv
...dodatkowo (albo alternatywnie) amerykanie opracowali w tajemnicy jakieś naprawdę super cichutkie łopatki.

Panowie.. pewnie pamiętacie taki filmik "Błękitny Grom". Ot taka bajka o helikopterze-bohaterze, mogącym latać baaardzo cicho. Wiem, że to Hollyshit.. tzn. wood, ale zastanowił mnie napis pokazujący się na koniec tego fylma: "Wszystkie technologie przedstawione w tym filmie istnieją w rzeczywistości".

Dokładnie już też nie pamiętam, ale chyba kiedyś było też coś na ten temat na Discovery Channel, a już nieco bardziej wiarygodne źródło od "Błękitnego Gromu"  :lol:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

lobo

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 26, 2005, 11:27:42 »
Nie wierze, ze Apache maja bezglosne lopaty. Osobiscie sadze, ze mozna je wyciszyc ale szum na pewno pozostanie. Juz i tak duze problemy pojawily sie gdy koncowki lopat zaczely przekraczac predkosc dzwieku.

A ci ludzie po pierwszym strzale z dzialka w ogole nie wiedzieli co sie stalo. Wygladali raczej tak jakby sie mocno zdziwili. Dopiero nastepna seria rozgonila ich po polu. Nie wiem, moze sie myle ale ja majac cos takiego na sumieniu bylbym bardzo czujny i domyslalbym sie co za taka dzialalnosc moze mnie spotkac...tym bardziej malo wiarygodna wydaje mi sie historia z tym, ze rozwalili jakichs "designed as hostile".

Schmeisser

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 26, 2005, 15:25:20 »
łopaty to część hałasu przecież, spory udział mają turbiny , dodatkowo generujące wredny pisk lub donośne buczenie
Kto słyszał Hinda w realu ten wie o czym mówię - jego najpierw bardzo długo słychać właśnie jako buczenie a dopiero potem pojawiają się elementy charakterystyczne dla śmigłowców

lobo

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 26, 2005, 15:30:59 »
A no wlasnie - skupilem sie tylko na lopatach a zapomnialem o takim "detalu" jak silnik - ot slabostka  :mrgreen:

John Cool

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 29, 2005, 14:42:16 »
Wirniki wirnikami, a Apache Apachem  :wink:, a tymczasem pozwolę sobie na zawrócenie tematu na właściwe tory, to znaczy na wystawę MAKS 2005.

Zacznę od małego pytania. Czy ktoś może mi tutaj wyjaśnic, co to jest za śmieszna sonda do tankowania u tego egzempalrza MiGa-29SMT?

W poniższym egzemplarzu to rozumiem, ale ustrojstwo powyżej to moim skromnym zdaniem jedno wielkie lol...

tomek1988

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #37 dnia: Września 02, 2005, 18:51:57 »

Offline Kusch

• Global Moderator
MAKS 2005
« Odpowiedź #38 dnia: Września 02, 2005, 23:47:56 »
Po prostu REWELACJA!!!

Tomek1988 masz u mnie duże piwo   :564:    :564:    :564:  

Nie lada gratka.Polecam wszystkim fanom Rosyjskiego sprzętu.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

MAKS 2005
« Odpowiedź #39 dnia: Września 03, 2005, 18:56:05 »
Odnośnie małego śmigłowca z początku tematu to dzisiaj wpadła mi w łapy Nowa Technika Wojskowa z września i jest tam akrykuł przedstawiający to "cudo techniki".
Mianowicie jest to Ansat-2R (taka wersja jest tam opisana) AHR (Armed Recconaissance Helicopter), który został zbudowany przez Kazanskij Wiertalotnyj Zawod w Kazaniu ze środków własnych jako propozycja eksportowa dla państw Azji i Afryki (wersja RC - Razwiedczik-Cielieukazatiel - ta ze zdjęć w temacie to chyba makieta wersji wcześniejszej "bliskiej prototypowi" - chociaż numer jest ten sam 902 - więc może informacje w nTW są nieścisłe). Ta kabinka z tyłu to faktycznie miejsce dla desantu "desanciku !?". Na zdjęciach w piśmie z okna wystaje km - chyba RPK-74. Podobno oblot odbył sie w sierpniu, a dane t-t podane w piśmie to:
masa startowa 3500 kg, napęd - dwa silniki Pratt&Whitney Canada PW207K po 710 KM, Prędkość maksymalna do 300 km/h (pewnie dopuszczalna) i zasięg 650 km.

Uzbrojenie: 1 wkm KORD 12,7mm (prawa burta) + km w drzwiach desantu
4 węzły podwieszeń - rakiety igła, npr w zasobnikach po 7 sztuk 80mm ewentualnie bomby oraz na burtach wyrzutnie pułapek termicznych UW-26.
Masa uzbrojenia do 1300 kg

Elektronika: pod przodem kadłuba głowica optoelektroniczna TOES-521 z termowizorem i dalmierzem laserowym - te urządzenia to na razie podobno makiety.

Offline Kusch

• Global Moderator
MAKS 2005
« Odpowiedź #40 dnia: Września 03, 2005, 20:56:46 »
No i mamy też odpowiedz co to za tejemnicza i bardzo zła broń z początku tematu;

Bomba paliwowo powietrzna ASP-500

http://www.bazalt.ru/pojar-eng.htm

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
MAKS 2005
« Odpowiedź #41 dnia: Września 03, 2005, 22:35:42 »
eeeee no chyba nie doczytałeś do konca wiadomości z tego linku. Nie jest to bynajmniej bomba paliwowo powietrzna tylko bomba gasząca "fire- extinguishing". do niebezpiecznych pożarów, w trudno dostępnych miejscach, czy pożarów radioaktywnych. Waży 500 kg ale też zasięg skuteczny chmury środków gaszących ma 500m.

Ogólnie daliśmy sie nabić w butelkę  :mrgreen:  i to jeszcze jak LOL
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Kusch

• Global Moderator
MAKS 2005
« Odpowiedź #42 dnia: Września 03, 2005, 22:37:54 »
LOL tak to jest jak się nie rozumie po angielsku.Fakt to straszna broń straszna  :mrgreen:
Tylko ruscy mogli wpaść na pomysł,żeby gasić pożary bombami,no chyba,że to ogień rewolucji :mrgreen:  :570:

tomek1988

• Gość
MAKS 2005
« Odpowiedź #43 dnia: Września 03, 2005, 22:41:16 »
Ale by się przeciwnicy zdziwili, jakbyś na nich coś takiego zrzucił.

:mrgreen:

MAKS 2005
« Odpowiedź #44 dnia: Września 03, 2005, 22:48:11 »
Cytat: Josiv
Ogólnie daliśmy sie nabić w butelkę Mr. Green i to jeszcze jak LOL

Zgadywaliśmy tylko.
Ogólnie rzecz niebojowa, pokojowego przeznaczenia. Chyba że, dla jaj, prysznic przeciwnikowi zafundujemy, z zaskoczenia, przy grillu.
Leszek