Autor Wątek: 10 lat Opery  (Przeczytany 22676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: 10 lat Opery
« Odpowiedź #60 dnia: Października 21, 2010, 17:07:21 »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

empeck

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Października 31, 2010, 13:50:31 »
Zainstalowałem alfę, jako pierwszy addon zainstalowałem video downloader z youtube. Działa znakomicie, instalacja rozszerzenia nie wymaga restartu przeglądarki, deinstalacja też nie. Pomimo, że to alfa, jest całkiem stabilna (jak zwykle zresztą).

« Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 25, 2011, 13:50:01 »
Mam problem z najnowszą wersją Opery- 11.10. Niektóre witryny na stronie szybkiego wybierania są powiększone:

Odświeżanie lub ponowne dodanie strony powoduje tylko zmianę wyświetlanego górnego rogu strony.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 25, 2011, 14:17:17 »
To chyba problem, że nie wszystkie strony są "Web 2.0" (czy tam 3.0). U mnie na przykład CNN ma ładne, duże logo CNN, inne stronki albo pokazują powiększony wycinek loga ze strony głównej, albo właśnie powiększony kawałek jakiegoś fragmentu strony.
Postęp, panie, postęp.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 25, 2011, 14:18:59 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 25, 2011, 14:24:56 »
Operę używam już bardzo długo jednak ostatnio bardzo mnie denerwuje to, że przez większość czasu opera używa mi 100% jednego rdzenia. Jak ją zminimalizuję i przywrócę, to użycie procesora spada do 1-2%.
Kiedyś czytałem, że był to problem z obrazkami PNG, jednak już dawno to rozwiązali. Czy ktoś ma podobne obserwacje i wie jak temu zaradzić? Podobnie mam na 3 innych komputerach.

Czasami też nie wszystko dobrze jest wyświetlane na operze, czasami czegoś nie ma, gdy na innej przeglądarce element się pojawia.
Cóż, przeglądarka ma swoje wady, jednak i tak jest fajna :) .
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #66 dnia: Czerwca 08, 2011, 08:04:25 »
Bardzo subiektywny ranking najlepszych dodatków do tej przeglądarki. Choć moim zdaniem brakło wtyczki do dopasowania zdjęć do ekranu i choćby wtyczki pokazującej zegar Allegro na aukcjach. Ta ostatnia przydała by się jeszcze do odkrywania nicków. Może znajdzie się jakiś cwaniak co ją napisze?  :118:.

Najlepsze dodatki do Opery - Benchmark.pl.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

_michal

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Czerwca 14, 2012, 15:17:24 »
Wyszła nowa stabilna Opera - wersja 12.

http://www.opera.com/browser/new/

Niestety ma bug który objawia się przy dużej ilości tabów, favikonki skalują się w dół, aż ich w ogóle nie widać, jeśli ktoś jak ja, ma tabów 30+ to polecam poczekać aż to poprawią.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #68 dnia: Czerwca 14, 2012, 16:20:10 »
Używałem bety. Teraz jestem ciekaw jak ten nowy silnik graficzny się sprawdzi w finalnej wersji. Generalnie sporo zmian włącznie z tym, że niedługo może łapy położyć na Operze niejaki pan Mark Zuckerberg.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #69 dnia: Czerwca 14, 2012, 16:24:37 »
Wtedy pożegnam ją z żalem. Tylko nie wiem na co zamienię, na chrome się nie piszę, firefox tylko gdybym naprawdę musiał. Pozostaje jedynie IE 10 który jest całkiem niezłym programem.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #70 dnia: Czerwca 14, 2012, 16:31:44 »
No jak mi dodadzą jakieś "Fejsiki" i inne dziadostwa to też się przesiądę z żalem na FF.

Gdyby ktoś chciał sobie odpalić wyświetlanie stron przy pomocy karty graficznej to wystarczy wpisać w pasek adresu:

opera:config#Enable%20Hardware%20Acceleration
opera:config#Enable%20WebGL

Zmienić wartość na "1" i zrestartować Operę.

opera:gpu - pokazuje czy Opera działa na nowym silniku.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2012, 18:13:36 wysłana przez KosiMazaki »

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Czerwca 15, 2012, 23:19:03 »
Hardware acceleration nie weszło ostatecznie do 12 w takiej formie, w jakiej miało. Nie wiem, ile wolno mi zdradzać, ale nie bez powodu to jest póki co domyślnie wyłączone ;) Traktujcie to jako betę i nie zdziwcie się, jak strony będą działać wolniej, a nie szybciej.

W plotki o Facebooku nie wierzcie. Jeśli już coś miałoby dojść do skutku, to raczej na zasadzie kupienia osobnego produktu. Opera, oprócz samych przeglądarek, sprzedaje SDK i na podstawie tego firmy sobie robią swoje produkty. Coś jak Webkit albo Gecko. Mogę sobie wyobrazić, że FB robi swój zintegrowany browser na podstawie SDK Opery, ale i tak średnio to prawdopodobne. Nie sądzę, żeby flagowe produkty Opery (Desktop, Mobile, Mini...) zostały przerobione pod inną firmę. IMHO kaczka dziennikarska, bo jakiś PRowiec politycznie odmówił skomentowania plotki :)

« Odpowiedź #72 dnia: Czerwca 16, 2012, 11:15:25 »
Jakie korzyści daje przejście na 64 bitową wersję Opery? 32 bitowa zaktualizowała starszą wersję, a 64 instaluje się jako odrębny program. Nie wiem czy opłaca się na nią przechodzić, bo musiałbym od nowa wszystko ustawiać.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #73 dnia: Czerwca 16, 2012, 11:22:10 »
Ta niebieska czcionka w pasku adresu jest straszna, jak przywrócić na czarną?   

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #74 dnia: Czerwca 16, 2012, 11:43:19 »
Jakie korzyści daje przejście na 64 bitową wersję Opery? 32 bitowa zaktualizowała starszą wersję, a 64 instaluje się jako odrębny program. Nie wiem czy opłaca się na nią przechodzić, bo musiałbym od nowa wszystko ustawiać.

Nie ma żadnych korzyści. Jedyne o czym musisz pamiętać to aby potem wszystkie sąsiednie programy pokroju Java były też x64.

Ps. U mnie niebieskiej czcionki brak - spróbuj w pasek adresu wpisać: "opera:config" i potem przekopać "fonts".