Autor Wątek: 10 lat Opery  (Przeczytany 22707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: 10 lat Opery
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwca 09, 2013, 23:23:50 »
Jednak nie, cały cas wyskakują te nowe dziwne strony konfiguracyjne gdzie nic nie ma.

Tak dla zainteresowanych na poprzedniej wersji Opery Next nie działała strona allegro. Cały czas powodowała zawieszenie się przeglądarki. W nowej wersji wszystko działa już dobrze :) .
Pozdrawiam.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwca 12, 2013, 20:04:59 »
Jestem programistą w Operze, postaram się napisać parę słów o nowej wersji :) Będzie bez szczegółów i bez dat, bo wiadomo...

Opera 15 została napisana od zera, w oparciu o webkita. To nie jest przeniesiony kod z Opery 12. Jeśli brakuje waszych ulubionych ficzerów (a wielu brakuje) to nie dlatego, że ktoś tam zdecydował, że je wycinamy, tylko dlatego, że mieliśmy pół roku na napisanie przeglądarki, w związku z czym skupiliśmy się na elementach, z których korzysta blisko 100% użytkowników, a nie na milionie bajerów, które przez lata narosły w starej Operze i których używała garstka power userów (takich jak ja czy Wy). Ja np. dowiedziałem się, że w Operze mieliśmy klienta IRCa albo wieloliniowy pasek tabów pół roku po rozpoczęciu pracy tam, a używałem Opery od chyba 5 lat :D Większość ficzerów, których nie ma, była używana przez mniej niż jeden procent użytkowników (mamy statystyki).

Nam (programistom) też się nie podobało, że nie będzie naszych ulubionych bajerów, ale nie było czasu ich reimplementować. One będą wracały - przynajmniej te, których wiele osób używało. Jednym z pierwszych w kolejce jest Link, czyli właśnie synchronizowanie tabów, speed diala itd. - prace nad nim zaczęły się już parę miesięcy temu, miał być na pierwszą wersję ale zwyczajnie się nie wyrobiliśmy. Będzie niedługo.

A propo "niedługo", Opera zmieniła cykl wydawniczy i nie będzie już czekania nie wiadomo na co tylko tak, jak w Firefoxie czy Chromie - regularne updaty. Wersje Next będą pojawiać się jeszcze częściej, a w dodatku pojawi się taki kanał dla "bleeding edge" wersji, które będą aktualizowane dosłownie co kilka dni. Trochę po debianowemu, gdzie jest Stable, Testing i Unstable.

Niewątpliwą zaletą nowej Opery jest to, że stronki na niej będą działać lepiej, niż na starej. Utrzymując silnik Presto byliśmy na z góry przegranej pozycji - używała nas garstka populacji, twórcy stron mieli nas gdzieś i pojawiały się krzaki w renderowaniu stron. Co z tego, że niektóre rzeczy robiliśmy lepiej czy bardziej zgodnie ze standardami - wystarczy, że komuś raz nie załaduje się strona jego banku i musi przesiąść się na inny browser. I nie pomoże tłumaczenie, że strona jest napisana niezgodnie ze standardami ;) Teraz mamy zagadnienie kompatybilności ze standardami "z głowy" i możemy się skupić na fajnym interfejsie i ficzerach. Taki był powód porzucenia Presto i wzięcia Webkita.

Nie namawiam nikogo na przechodzenie na Operę 15 - na pewno póki co power userzy będą zawiedzeni. opera:config nie istnieje, swoją drogą, ale sądzę, że wróci. Niemniej naszym celem, myślę że osiągniętym, było zrobienie Opery, która będzie solidna, szybka i kompatybilna z internetem. Jeśli nie potrzebujecie naładowanego ficzerami kombajna, tylko porządnego narzędzia do przeglądania internetu, a nie chcecie np. Chroma, który wysyła wasze dane do Googla, to Opera 15 będzie już na starcie fajna. A w przyszłości będzie lepiej ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwca 12, 2013, 20:15:55 »
Niestety mi przeszkadza "chromizacja" przeglądarek, jak ostatnio przeczytałem, że nawet FF będzie na tę modłę to zrobiłem podwójnego facepalma. Szkoda...

Co do Opery to czas pokaże. Dzięki BigMac za kilka słów wyjaśnienia. Może faktycznie coś dobrego będzie z tego.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #108 dnia: Czerwca 12, 2013, 20:30:45 »
Mnie z kolei zastanawia bardzo - po co OS zdecydowała się wypuścić przeglądarkę na tak wczesnym etapie rozwoju? Wiem - Opera Next to wersja testowa. Ale co mamy testować? Każdy ma swoje przyzwyczajenia, nawyki, preferencje. Często wypracowywane latami. Nagle dostajemy zupełnego golasa, który po prostu mierzi i zniechęca. Nie lepiej było cicho siedzieć i wypuścić później coś bardziej sensownego?
Gadanie o ficzerach których używa znikoma część tzw power userów... Hmmm - a czym wcześniej Opera oprócz zgodności ze standardami chlubiła się najbardziej? Innowacyjnością i tymi właśnie porzuconymi teraz "bajerami".
Wg mnie Opera porzuciła szczytne ideały i stała się/stanie się jedną z wielu, bliźniaczo podobnych do siebie klonów Chrome. Pewnie zyska na popularności, będzie łatwiejsza w obsłudze ale... mnie podobała się wcześniejsza wizja rozwoju Opery.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwca 12, 2013, 20:36:51 »
Big Mac, tak szybko opery nie rzuce, nawet gdyby jej jakosc jeszcze sie pogarszala to w ostatecznosci do brakujacych mi zastosowan uzywalbym co raz czesciej chrome i IE bo w minimalnym stopniu czynie to juz dzis. Tchnales troche optymizmu we mnie  z opera bo juz sadzilem ze stanie sie ona tylko dodatkiem do innego browsera. Czekam na 15.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwca 12, 2013, 20:47:02 »
Kelso, widzisz, mówisz jak rasowy power user ;)

Przypominam, "bajery" nie są porzucone - to nie jest tak, że nam management powiedział "nieee chłopaki, tego mało kto używał, weźcie to wywalcie, robimy się teraz na chroma, bo to modne". To było na zasadzie "robimy od zera, mamy mniej więcej tyle czasu, co jest /naprawdę/ potrzebne? taby, adress bar, wyszukiwarki, speed dial... zróbcie to, a jak już będzie funkcjonująca przeglądarka, to zaczniemy robić nowatorskie ficzery". Co ci po browserze, który ma innowacyjne, odróżniające od konkurencji bajery, ale nie działa w nim chodzenie po stronach? Opera 15 to właśnie release takiej pierwszej wersji, którą można z czystym sumieniem nazwać przeglądarką. Przypomnij sobie, jak wyglądał pierwszy release Chroma ;)

Niestety nie jest tak, że mogliśmy nad tym dłubać przez tyle czasu, ile tylko chcieliśmy. Nie wydając nowych wersji, każdy software traci użytkowników, takie prawo rynku. Jeśli byśmy nic nie wydali przez zbyt długi czas, to potem byśmy zaczynali jak startup - zerowy market share, zero użytkowników, także musiała pójść nowa wersja, mimo że jest prymitywna. 90% userów nie zauważy minimalizmu, power userzy zareagują dokładnie tak jak Ty, koniec końców przetrwamy i ustabilizujemy się, co pozwoli nam rozwijać kolejne wersje, bogatsze w "bajery". Nie wiem, ile mogę pisać o planach strategicznych, także się zamknę ;)

« Odpowiedź #111 dnia: Czerwca 12, 2013, 21:26:46 »
Trzymam kciuki żeby "nowa" w miarę możliwości upodobniła się pod względem wygody użytkowania do "starej".

PS. Pamiętam akcję 100 tysięcy kluczy i późniejsze przejście na darmowość. Zdaję się że to było niedawno, a to już prawie 8 lat. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #112 dnia: Czerwca 13, 2013, 20:02:29 »
Big Mac od kilku dni nie mogę się dostać do strony Opera Sycn. Wyskakuje mi cały czas błąd: "Access to the Opera Link data has been denied (token ATEccMuao7hUfPTAtgL3k1Z0qaCLPRKU)"

U kogoś jeszcze coś takiego się dzieje?
Pozdrawiam.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 17, 2013, 21:21:36 »
Dziobas, nic mi nie wiadomo o tym problemie

« Odpowiedź #114 dnia: Lipca 08, 2013, 22:41:45 »
Jak się zachowuje obecnie 15-tka? Jest sens klikać na "tak" podczas zapytania autoupdate-era? Czy czekać na 16-tke? ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #115 dnia: Lipca 10, 2013, 08:01:52 »
Autoupdater nie zaktualizuje do 15'ki, przynajmniej na razie. To co wyskakuje, to mała aktualizacja do wersji 12.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #116 dnia: Lipca 10, 2013, 09:07:24 »
Wszystkim userom Opery 12 radzę wyłączyć autoupdate. Licho nie śpi a O 15 daleko jeszcze do choćby podstawowej funkcjonalności.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #117 dnia: Lipca 10, 2013, 09:20:20 »
Jak się zachowuje obecnie 15-tka? Jest sens klikać na "tak" podczas zapytania autoupdate-era? Czy czekać na 16-tke? ;)

Jak ze wszystkim. Jedni sobie chwalą inni wylewają pomyje. Jedyny sposób to przetestować samemu. Nie zmienia to faktu, że to taki Chrome bez logo Google i to może przeszkadzać tak samo jak brak niektórych funkcji. Sam siedzę na 12.16 ale pomału myślę o przeskoczeniu do FF tylko jakoś czasu brak na przeprowadzkę ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #118 dnia: Lipca 10, 2013, 14:47:34 »
Co mi się w 15 podoba?
- Szybkość uruchamiania i wczytywania stron.
- Zarządzanie ustawieniami proxy (Opera wreszcie nie korzysta z własnych ustawień ale z globalnych ustawień systemu)

Czego mi brakuje, abym odinstalował 12.16?
- Ulubione + pasek zakładek
- opera link
- blokowanie treści
- rozszerzeń: do Youtube, grupowania otwartych stron czy otwierania w tle linku poprzez dłuższe przytrzymanie LPM.
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Lipca 10, 2013, 15:24:17 »
Nie będzie autoupdejta z 12.x na 15, możecie spokojnie zostawić włączone. Niedawno poleciał security fix 12.16, nie ma nic wspólnego z nową Operą a warto go mieć.

Mobilki (android) zrobili autoupdate z Presto na nową Operę i userzy zrobili lincz, także Desktop, nauczony doświadczeniem kolegów, tak nie robi ;)
Zakładki wrócą, link też http://my.opera.com/desktopteam/blog/2013/07/10/ctrl-z-of-ctrl-d