Widzę, ze przychodzi mi zainaugurować nowy dział Forum.
Tytułem wstępu. Mieszkam teraz w okolicach Aachen, gdzie odwiedziłem ostatnio lotnisko tamtejszego aeroklubu Aachen Ost. Na płycie lotniska zobaczyłem dwa Mooney Bravo, pare samolotów Cessna 152 oraz to, co przykuło najbardziej moją uwagę: Diamond DA-20 Katana. Przyznam się szczerze, że jestem nim oczarowany. Jako, że moja styczność z lotnictwem w realu jest niewielka, to mam następujące pytanie do ekspertów:
Czy do lotu takim samolotem zabiera się spadochron? Czy jest to obowiązek (tak jak np. pasy w samochodzie), czy pilot sam decyduje o tym? Po prostu samolot jest bardzo mały, więc jeśli usiądą w nim dwie osoby, to nie mogę sobie wyobrazić jeszcze miejsca na spadochrony.
Następne pytanie: czy w Polsce mamy jakieś samoloty odpowiadające klasie tej konstrukcji. Przecież mamy znakomitą tradycję budowania małych samolotów, o czym świadczą przedwojenne konstrukcje RWD. Taki RWD-8 na przykład posiada porównywalne dane techniczne: 110 KM silnik, podobne wymiary, nieco mniejszą prędkość maksymalną.
Jak sprawdziłem, cena używanych samolotów DA/20 zaczyna się już od 45-65 tys. EURO, co porównując do cen dużych Mercedesów czy Audi nie jest sumą wygórowaną. Ile więc kosztuje w PL zrobienie licencji pilota i gdzie mógłbym uzyskać dane na ten temat?
P.S.: Dziś może wybiorę się tam jeszcze raz, ale już z aparatem fotograficznym.