Autor Wątek: Wnimanje, Achtung, Attention  (Przeczytany 6313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Elwood

• Gość
Wnimanje, Achtung, Attention
« dnia: Września 04, 2005, 02:22:34 »
Panowie i mam nadzieję Panie, ponieważ generalnie nowy porządek forum przyjął się a wiele osób różnie widzi dział w którym właśnie się znajdujemy, poddaję pod dyskusję i publiczny osąd kwestię kształtu tego działu, tak by większość była zadowolona.
Ideą przewodnią było stworzenie działu o technice lotniczej, która jest uniwersalna i nie można jej zaklasyfikować do żadnej epoki historycznej. Profil skrzydła działał tak samo w 1943r. nad Pacyfikiem jak i w 1998r. nad Bośnią. O jego ewolucji na przestrzeni lat możnaby sobie pogadać właśnie tutaj, takie przynajmniej było założenie gdy ten dział powstawał.
Ale może macie inny, lepszy pomysł. Może wolelibyśmy pogadać o takich sprawach z powrotem w kantynie przy barze, w ramach dyskusji ogólnej? A może wolelibyśmy aby pojawiło się tu więcej lotnictwa cywilnego, w osobnym (tym) dziale?
Chciałbym uporządkować te wszystkie wiadomości jakie do mnie dotarły odnośnie tego działu. Napiszcie o Waszych propozycjach, wybierzemy tak jak chce większość albo może zrobimy później ankietę. Zapraszam do napisania poniżej paru słów opinii i własnych przemyśleń.
Do czasu rozwiązania tej kwestii dział ten będzie służył wyłącznie temu celowi.
ponury

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2005, 09:12:47 »
Mogłoby to być coś w rodzaju działu Turbulencja na DWS, z poszerzeniem dyskusji rownież o rozwiązania współczesne, ale i powinno być tu też miejsce na dyskusje o lotnictwie sportowym (cywilnym). Robić oddzielny dział dla lotnictwa cywilnego nie ma w sumie sensu, bo posty nt. tego zagadnienia pojawiają się nie za często. Dlatego jestem za tym, żeby technikę i general aviation wrzucić do jednego wora, a dział nie będzie martwy.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

kaa

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 04, 2005, 09:36:35 »
mamy lotnictwo dwś i współczense... a gdzie jest w takim razie miejsce na fokkera dr.I czy f-86 sabre? ja mam dwie propozycje. pierwsza:
- lotnictwo do 1945
- lotnictwo po 1945
druga:
- lotnictwo wojskowe do 1945
- lotnictwo wojskowe po 1945
- lotnictwo cywilne
dział o technice moim zdaniem jest zbędny, gdyż i tak omawiamy różne kwestie w oparciu o konkretne rozwiązania stosowane w samolotach latających w danej epoce (a nie w oderwaniu od nich).

Iche

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 04, 2005, 10:02:26 »
Zgadzam się z propozycją Meehau'a. Dwa działy poświęcone na lotnisko wojskowe. Rozróżnienie powinno byc jasne: przed i po 1945. A reszta idzie do techniki połączonej z cywilnym. W takim dziale spokojnie zmieszczą się świerze dyskusje o podwoziu, o katastrofach lotniczych, wymaganiach do Dęblina, airshow w Radomiu.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Września 04, 2005, 10:18:34 »
Według swiatowych trendów o F-86 Sabre dyskutuje się w działach współczesnych a o
Fokkerze dr.I w dziale historycznym.Wiec może taki podział;
Współczesne Lotnictwo Wojskowe
Historyczne Lotnictwo Wojskowe
Tu przyznam,że historyczne trochę brzmi jak histeryczne  :D

Cytat: Iche
W takim dziale spokojnie zmieszczą się świerze dyskusje o podwoziu, o katastrofach lotniczych, wymaganiach do Dęblina, airshow w Radomiu

Przyznam,że ten pomysł wprowadzi większy porządek w dwóch pozostałych działach.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2005, 11:40:41 »
Wg mnie na pewno powinien pozostac dzial "Wspolczesne lotnictwo wojskowe". Drugi dzial, obejmujacy lata powiedzmy 1914-1945 powinien sie nazywac "Lotnictwo wojskowe do 1945". Trzeci dzial po prostu "Lotnictwo cywilne". Oczywiscie wszystkich okresow.

Pozostaje jeszcze kwestia plynnej granicy okresu okolo 1945. Bo gdzie np umiejscowic konflikt tajwansko-chinski lub wojne w Korei. Ale skoro mamy podzial na sredniowiecze i ere nowozytna pomimo braku jednej twardej daty to mysle, ze i w naszym przypadku nie bedzie problemow. Moderator przeniesie post, gdy zajdzie potrzeba.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Września 04, 2005, 12:48:16 »
Zmienic nazwę "Lotnictwo wojskowe z epoki II Wojny Światowej " na "Lotnictwo wojskowe do 1945" i finito.

Nie widzę potrzeby dodawania działu o lotnictwie cywilnym, bo nie wiem czy zauważyliscie ale o nim w ogóle nie rozmawiamy... a jak już , to jest to rozmowa przy barze na zasadzie, "słuchajcie rozpoczął się sezon, kto z was już szybuje?" i nie widze potrzeby specjalnie dla tego tworzyc osobnego działu.

PS. @Yoyo, Kaa und Swier i inni: o FS'ie i tak by się tam nie rozmawiało, bo dział byłby w sektorze "Real-land" ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Września 04, 2005, 13:33:53 »
Moim zdaniem, podział na lotnictwo wojskowe do 1945 i po 1945 oraz lotnictwo cywilne jest chyba najszczęśliwszy. Oprócz tego proponuję dodanie w dziale hangar pozycji pod tytułem "Inne symulatory" lub po prostu "Inne" (czy coś w tym guście), co myślę rozwiązałoby sprawę możliwych dyskusji np. o samolotach wojskowych w FS-ie, czy innych nieco starszych symulatorach, na temat których od czasu do czasu pojawiają sie tematy (IIWW Fighters, Apache-Havoc itp).

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 04, 2005, 21:47:12 »
a ja bym proponował dział o technice lotniczej zatytułować w sposób bardzo znaczący :

"Witold... eta prototyp..."

8)

Przypowieść koncząca się jakże dowcipną pointą , pasuje jak ulał do działu o technice :D
Jak ładnie poprosicie jednego z forumowiczów, zapewne opowie Wam ją jeszcze raz :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #9 dnia: Września 04, 2005, 21:51:28 »
Cytat: Schmeisser
Jak ładnie poprosicie jednego z forumowiczów, zapewne opowie Wam ją jeszcze raz :D
Jak ładnie poprosimy i jak zrobimy dział "opowiedz mi wujku*"   :wink:

* "bo my jesteśmy jak taka jedna wielka rodzina"  :lol:

Sufler

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 04, 2005, 22:11:58 »
Cytat: Sundowner
* "bo my jesteśmy jak taka jedna wielka rodzina"

no dobra to ktory to ten "moj" wujek?:PPPPPPP

poprosze o tym protocostam:)

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: Września 04, 2005, 22:27:35 »
A może aby nie powiększać strony tytułowej rozbudowac w forum w głąb? Tworząc dwa podfora - takie jak zaproponowane powyżej do 1945 i od 1945 do przyszłości ;)????
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Blackmessiah

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 04, 2005, 22:54:04 »
Nawet dalekiej przyszlosci, rzeklbym. Tym bardziej ze juz niedlugo w PF patch 4.666 bedzie Gwiazda Smierci.  :mrgreen:

Sorry... nie moglem sie powstrzymac od OT.  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
Kolano? :D

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Września 04, 2005, 23:07:03 »
Kup tytanowe nakolanniki :D
Mysle sobie, że trzeci dział przydałby się jednak - taki ogólny, na małosprecyzowane tematy - jak np F-14 kontra Zero (Texan) ;) Lub tematy precyzyjne ale obejmujące większy przedział czasowy - np rozwój silników, systemów doładowania, uzbrojenia lotniczego itp...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

kaa

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Września 12, 2005, 20:10:11 »
coś nic się w temacie nie dzieje... może by go tak umieścić w jakimś bardziej widocznym miejscu? bo nie ma nawet 400 wyświetleń... a wątek "porządkujący" był taki popularny. :roll:

btw
podtrzymuję swoje zdanie - dział "technika" nie ma przyszłości i będzie straszył jak kiedyś "nie wszyscy o tym wiemy". temat o v-22 pasuje do "współczesnego" a "dekompresja" do "baru". poza tym nazwy dwu pozostałych działów powinny być zmienione (do roku '45 i po tymże... choć możnaby to jakoś ciekawiej ująć np. "kaszlaki i szmatoloty" oraz "gwizdki i wiatraki" czy coś).