Autor Wątek: Firmy modelarskie  (Przeczytany 3275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Firmy modelarskie
« dnia: Września 13, 2005, 22:31:44 »
Jest wiele firm modelarskich, niektore jednak maja tak fatalnie wykonane modele ze az glowa peka.Nie kazda znana firma robi dobre modele .Podam na moim przypadku np Revell albo Airfix .Mam kilka samolotow tych firm i powiem ze sie troszke rozczarowalem jakoscia wykonania niektorych detali.Nigdy nie mialem zastrzezen do Hasegawy .Ale tam jakosc idzie w zgodzie z cena.Chyba naj rozsadniejszym zakupem sa produkty firmy Italeri

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
Firmy modelarskie
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2005, 10:29:39 »
A to nie jest prawda co piszesz do końca. Same wglębne linie czy czystość wyprasek to za mało, aby uznać że model jest dobry albo zły. Np. mam z AIRFIXA Spitfire Mk. 47 w 1/48 i jest dobry ( a przynajmniej jedyny). Natomiast w Hasegawie czy Tamiyi zdarzają się babole
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
Firmy modelarskie
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2005, 11:08:08 »
Elo  :D
Z tym Italeri to różnie bo np. model Spit IX może i wykonany ładnie i bez nacieków
ale okapotowanie silnika (merlin 61) to parodia jest .Podział skrzydeł też trochę nie tego.
Mustang MkIII Revella i Academy to dwa różne samoloty (dł. rozp. i tp)
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

Firmy modelarskie
« Odpowiedź #3 dnia: Września 14, 2005, 23:04:21 »
Ja mam kilka dziesiat modeli italeri i nie nazekam na ta firme

Offline Leon

• Global Moderator
Firmy modelarskie
« Odpowiedź #4 dnia: Września 14, 2005, 23:10:01 »
A ja włąsnie mam zastrzeżenia do modeli Hase - za fatalny podział technologiczny wymagający czasem niezłego kombinowania i nakładu pracy nie idacy w parze z cena modeli. Na pierwszym, miejscu stawiam Tamiyę, ale bardzo lubię też Eduarda. Z drugiej strony - lubie robić short runy oraz modele ICM - masochizm modelarski ;).
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Boxster

• Gość
Firmy modelarskie
« Odpowiedź #5 dnia: Września 14, 2005, 23:30:43 »
Co powiecie na firmę ZVEZDA - jak linie podziałowe, dokumentacja itd. Konkretnie interesuje mnie model SU-47 Berkut - ZVEZDA 1/72 i teraz nie wiem czy warto jest pakować ok 40zł w to "coś". Jest może ten samolocik robiony przez inną firmę - troszkę wypadłem z obiegu i nie mam aktualnych katalogów.

Firmy modelarskie
« Odpowiedź #6 dnia: Września 15, 2005, 13:59:30 »
Trumpetter nie jest zły, Academy też może być-część modeli to to samo co Tamiyi, tylko w pudle z napisem Academy :mrgreen:

Daniel-Martola

• Gość
Firmy modelarskie
« Odpowiedź #7 dnia: Października 09, 2005, 19:40:01 »
Berkut Zvezdy to typowy ich wyrób. Czyli linie wypukłe i nie za wiele detali. Model był pakowany przez Italerkę. Nikt więcej nie robi tego samolotu. Wszystko to przepaki Zvezdy.

Italerka jest strasznie nierówna: potrafi zrobić dobry model, by za chwilę wydać koszmarnego gniota. Wygląda to tak jakby mieli 2-3 grupy/producentów form.

Cytat: PZl Belfegor
Trumpetter nie jest zły, Academy też może być-część modeli to to samo co Tamiyi, tylko w pudle z napisem Academy

A które masz na myśli?
pozdrawiam

Firmy modelarskie
« Odpowiedź #8 dnia: Października 10, 2005, 13:43:40 »
Mam Stuga IV Academy-wydaje mi się ,że to to dokładnie to samo, w katalogo Tamiy na zdjęciu charakterystyczne były słuchawki, w pudle Academy też je znalazłem :mrgreen:

Daniel-Martola

• Gość
Firmy modelarskie
« Odpowiedź #9 dnia: Października 10, 2005, 20:13:10 »
Stug jak najbardziej - to kopia starej Tamiyi. Podobnie Pz.IV... Tylko stara Tamiya to była tragedia...
pozdrawiam

Odp: Firmy modelarskie
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 28, 2005, 14:10:36 »
Kilka dni temu robiłem porządki i znalazłem małe pudełko a w środku nie sklejony model śmigłowca SA 330 Puma. Przypomniała mi się historia zakupu tego modelu . Nabyłem go kilka dobrych lat temu na Bydgoskim Air Show. Ale wtedy nie sprawdziłem czy w pudełku jest wszystko co powinno tam być . Dopiero po powrocie do domu okazało sie że brakuje instrukcji jak ten model skleić. Rzuciłem model w kąt i tak przeleżał parę lat. Może któryś z was drodzy forumowicze posiada taką instrukcję.
Model jest firmy Airfix , skala 1:72 nr. katalogowy 03021

Graf

• Gość
Odp: Firmy modelarskie
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2006, 20:50:25 »
Myślę, że z tą Pumą zaryzykowałbym jazdę bez instrukcji :)
Z moich faworytów odnośnie firm wymienię Dragona. Przynajmniej w kwestii pojazdów w 1:35 nie znalazłem powodu do krytyki.