Autor Wątek: F.F.V.S. J22 Fighter Aircraft  (Przeczytany 2401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kopi

• Gość
F.F.V.S. J22 Fighter Aircraft
« dnia: Września 15, 2005, 23:01:40 »
Oto on http://www.anycities.com/user/j22/j22/aero.htm .
Autor w tym tekście opisuje szwedzki samolot j22 z okresu drugiej wojny światowej i porównuje pewne aspekty tej konstrukcji z wieloma słynnymi samolotami. Tym razem jednak nie jest to stek bzdur napakowanych uprzedzeniami i duma narodowa, ale czysto naukowe podejście z wykresami współczynnikami itp. Ciekaw jestem co najmądrzejsze głowy tego forum  o nim sądzą  :D

Kopi ja rozumiem że link jest ciekawy ale do tego można samemu dojść lub ewemtualnie wpisać to w opis tematu a nie jego nazwę. Proszę o odpowiednie, rzeczowe nazywanie tematów! Mazak

Schmeisser

• Gość
F.F.V.S. J22 Fighter Aircraft
« Odpowiedź #1 dnia: Września 15, 2005, 23:16:22 »
czaderski artykuł , ąz przyjemnie się czyta - rzuciłem okiem pobieżnie bo ma sporą objętość, a i przyznam nie wszystko jest dla mnie jasne.

Cieszy mnie to natomiast bardzo co innego - moje wyobrażenia na temat własnosci lotnych maszyn jakie sobie wyrobiłe na podstawie analizy ich konstrukcji są niezwykle zbliżone do tego co autor zawarł  na wykresach. Szczególnie trafne odczucia miałem względem mustanga oraz fw-190 D9 , o pierwszym zawsze mowiłem ze nadawał się do latania po prostej druga przyrównywałem do bolida formuły pierwszej i rzeczywiście na podstawie wykresów widac iz taka dora miała przyspieszenie o 30 % lepsze od konkurencji , a bf-109 był zwrotniejszy od mustanga