Autor Wątek: Incydent/y  (Przeczytany 4334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Incydent/y
« dnia: Września 18, 2005, 19:59:46 »
Właśnie oglądałem Wiadomości i usłyszałem,że Rosyjski Su-27 rozbił się na Litwie.Samolot był uzbrojony i naruszył przestrzeń powietrzną tego panstwa.Samolot  był przebazowywany do Kaliningradu razem z innymi maszynami tego typu tyle,że ta konkretna maszyna zboczyła z trasy o kilkaset kilometrów.Podobno to nie pierwszy tego typu incydent,a Rosjanie dość często "testują" system OP NATO.Czy przypadkiem nie stacjonują tam nasze Mig-29 wykonując misje Air Policing? czy często startują alarmowo? A jak często jest naruszana nasza przestrzeń powietrzna?

Tutaj news z WP;
Rosyjski myśliwiec, który rozbił się na Litwie, był uzbrojony
PAP 05:35

Rosyjski samolot SU-27, który rozbił się w czwartek na terytorium Litwy, uzbrojony był w cztery rakiety "powietrze-powietrze" - informuje rosyjski portal Strana.ru, powołując się na depeszę agencji RIA "Nowosti" z Wilna.

Podczas kraksy pociski nie eksplodowały i nadal powinny znajdować się wśród szczątków myśliwca - uważa generał Siergiej Wajnetow z sił powietrznych Rosji.

Strona litewska do tej pory ani nie potwierdziła, ani nie zaprzeczyła, że SU-27 wyposażony był w broń. Litewski rząd odmówił w piątek wydania Moskwie rosyjskiego pilota. Władze w Wilnie wyjaśniły, że najpierw muszą zakończyć dochodzenie w tej sprawie.

Minister obrony Litwy Gediminas Kirkilas powiedział, że dochodzeniowcy NATO pragną także zbadać rejestrator danych (tzw. czarną skrzynkę) lotu myśliwca bombardującego Su-27, by móc określić przyczyny jego katastrofy. Nie oddamy Moskwie pilota ani czarnej skrzynki, dopóki nie zakończy się dochodzenie - powiedział minister Kirkilas.

Do awarii Su-27, który spadł na terenie Litwy, doszło, gdy grupa samolotów 6. armii rosyjskich sił powietrznych przelatywała nad Bałtykiem z Petersburga na jedno z lotnisk w obwodzie kaliningradzkim. Pilot samolotu, który uległ awarii, major Walerij Trojanow, katapultował się z maszyny. Nie odniósł obrażeń.

Dowódca litewskich sił zbrojnych gen. Valdas Tutkus sądzi, że Trojanow nieumyślnie naruszył litewską przestrzeń powietrzną i że katastrofę spowodował problem techniczny. Generał powiedział, że Trojanow przed katastrofą samolotu nadał sygnał SOS, który odebrali też kontrolerzy w sąsiedniej Białorusi. Skontaktowali się z litewskimi kolegami przez tzw. gorącą linię.

Rosyjskie Ministerstwo Obrony przeprosiło za incydent i obiecało pokrycie wszelkich szkód, jakie mógł spowodować samolot. Litwa wielokrotnie krytykowała Moskwę w ostatnich latach za naruszanie przez rosyjskie samoloty litewskiej przestrzeni powietrznej.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Boba Fett

• Gość
Incydent/y
« Odpowiedź #1 dnia: Września 18, 2005, 20:05:00 »
Ehh, mam nadzieje ze to nie nasi go poslali do ponurego... Wiemy dlaczego prawda ?

Re: Incydent/y
« Odpowiedź #2 dnia: Września 18, 2005, 20:06:30 »
Cytat: Kusch
Właśnie oglądałem Wiadomości i usłyszałem,że Rosyjski Su-27 rozbił się na Litwie.Samolot był uzbrojony i naruszył przestrzeń powietrzną tego panstwa.

:shock:  :shock:  :shock:
Może "rozbił się" bo stacjonują tam nasze Migi?  :shock:

Iche

• Gość
Incydent/y
« Odpowiedź #3 dnia: Września 18, 2005, 20:17:10 »
I ELT to chyba dopiero w przyszłym roku będzie tam miała dyżur. Teraz, zdaje się, stacjonują tam niemieckie F4.

Schmeisser

• Gość
Incydent/y
« Odpowiedź #4 dnia: Września 18, 2005, 20:30:58 »
Panowie odrobinę taktu, Wujek T. będzie musiał udawać że nie zauważył tematu  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Offline Kusch

• Global Moderator
Incydent/y
« Odpowiedź #5 dnia: Września 18, 2005, 20:49:07 »
Cytat: Iche
I ELT to chyba dopiero w przyszłym roku będzie tam miała dyżur

To będzie prawdopodobnie następna zmiana,obecna już się chyba zakonczyła.

Edit

Ups, przepraszam,jednak dopiero od przyszłego roku nasze chłopaki tam będą stacjonować.A narazie to był dopiero rekonesans.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Incydent/y
« Odpowiedź #6 dnia: Września 18, 2005, 21:10:19 »
Podobno Litwini maja oskarżyć schwytanego pilota o nielegalne przekroczenie granicy, ja bym dorzucił jeszcze nielegalne posiadanie broni, bądź co bądź nieskromnej (podobno 4 rakiety powietrze-powietrze, działko też puste nie było).
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Schmeisser

• Gość
Incydent/y
« Odpowiedź #7 dnia: Września 18, 2005, 21:18:35 »
szkoda ze badania krwii  8) mu niezrobili bądz co bądz to kufajman , nie ?

Offline Kusch

• Global Moderator
Incydent/y
« Odpowiedź #8 dnia: Września 18, 2005, 21:19:42 »
To mi się w Litwinach podoba nie całują Ruskich w du#@%o przy każdej okazji.

John Cool

• Gość
Incydent/y
« Odpowiedź #9 dnia: Września 18, 2005, 22:54:07 »
myśliwca bombardującego Su-27,

Hmmm... Zawsze kojarzyłem ten samolot z klasą myśliwców wywalczania przewagi powietrznej, no ale to ja się tutaj nie znam  :wink: Ale póki co nie podano wersji, tak więc siedzę cicho...

Offline Kusch

• Global Moderator
Incydent/y
« Odpowiedź #10 dnia: Września 18, 2005, 22:59:12 »
Ty cool ty uważaj bo kolana to potrzebna rzecz jest :mrgreen:  zaraz mi tu skorygować,że to cytat z WP jest  :twisted:

John Cool

• Gość
Incydent/y
« Odpowiedź #11 dnia: Września 18, 2005, 23:48:40 »
Ależ naturalnie  :mrgreen: zwracam honor, tak mi się tylko niechcący "na szybko" napisało  :D ... W każdym razie nicht schießen bitte!!!  :mrgreen:

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2005 23:52 ]
Cytat: Josiv
Podobno Litwini maja oskarżyć schwytanego pilota o nielegalne przekroczenie granicy, ja bym dorzucił jeszcze nielegalne posiadanie broni, bądź co bądź nieskromnej (podobno 4 rakiety powietrze-powietrze, działko też puste nie było).

Czyżby zemsta za Georga Powersa?  :twisted:

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
Incydent/y
« Odpowiedź #12 dnia: Września 19, 2005, 19:21:42 »
Cytat: Iche
I ELT to chyba dopiero w przyszłym roku będzie tam miała dyżur. Teraz, zdaje się, stacjonują tam niemieckie F4.

Dokladniej to od lipca lataja maszyny z JG-71 "Richthofen" i JG-74 "Mölders".
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Incydent/y
« Odpowiedź #13 dnia: Września 19, 2005, 20:13:10 »
Cytat: lancer
JG-71 "Richthofen"

zawsze wiedziałem, że goście z JG 1 "Richthofen" mieli awersje do kufajów:D, trzymają tradycję:)
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline WilkzPolski

• *
  • Dudek Optic
Incydent/y
« Odpowiedź #14 dnia: Października 11, 2005, 22:19:24 »
Co do tego wypadku Su-27 na Litwie to tutaj jest info, które mówi, że znaleziono substancje radioaktywne. Ciekawe

http://www.strategie.com.pl/index.php