Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 321490 razy)

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #435 dnia: Grudnia 14, 2006, 11:30:12 »
Małe pytanko panie Czarli. Mamy samolot jedno silnikowy. Jest Atlantyk. Grudzień. Wiesz jak wygląda okolica tam o tej porze roku?
Każda nawet najmniejsza sugestia możliwej awarii, musi kończyć się lądowaniem, bo nikt nie będzie ryzykował życia pilota. Bo w wypadku katapultowania nad Wielką Wodą, w 5 minut po niego nikt nie przypłynie. A on więcej niż 5 minut nie ma. To nie jest wycieczka krajoznawcza po Rzeczypospolitej, tylko przelot nad kilkoma tysiącami kilometrów wody. Zimnej wody, dodam.
Zastanawiam się, czy ktoś naszymi migami-29 by w ogóle próbował przelatywać Atlantyk.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #436 dnia: Grudnia 14, 2006, 11:46:08 »
Niemieckie przelatywały. Natomiast co do samych awarii, to nie możemy narzekać, przecież jak by naprawdę się postarali to nikt by o nich nie wiedział, prawda? To świadczy tylko dobrze o kompetencjach (Nie wierzę, że to mówię :D)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #437 dnia: Grudnia 14, 2006, 12:31:18 »
A czy przelot niemieckich F-16 był bez awaryjne? Nie wiem więc pytam:)
zła się nie uleknę...

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #438 dnia: Grudnia 14, 2006, 13:03:18 »
MiGów-29 :D Niemieckie F-16 nigdy nawet nie wzbiły się w powietrze :D :D
Czy przeloty były bez awaryjne? Napisz do Luftwaffe...
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Mikkael

• Gość
« Odpowiedź #439 dnia: Grudnia 14, 2006, 15:31:44 »

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #440 dnia: Grudnia 14, 2006, 16:13:02 »
Mój błąd, zrozumiałem że chodzi Ci o niemieckie F-16, nie słyszałem o nich wcześniej, myślałem że F-4 mają, i widzę że źle zrozumiałem o co chodzi:D. :002: :002: :002:
zła się nie uleknę...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #441 dnia: Grudnia 14, 2006, 16:32:54 »
Niemieckie przelatywały.
Ale okrężna drogą - przez Anglie, Islandię, Grenlandie i Kanadę. Nasze Vipery lecą po prostej.

Ale zadziwia mnie jak to niektórzy zapomnieli o perypetiach czeskich Gripenów, które do pokonania miały tylko Bałtyk  :121:

« Odpowiedź #442 dnia: Grudnia 14, 2006, 18:07:55 »
Niemcy przelatywali na wersji wyposażonej w możliwość podwieszenia dwóch dodatkowych zbiorników, mieli międzylądowanie m.in. na Islandii, któregoś razu postój przedłużył się do... trzech tygodni ze względu na pogodę. Usterki zdarzały się jednak były to "zwykłe" sprawy eksploatacyjne, tak samo jak i u nas.

grzempek

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Grudnia 15, 2006, 11:59:42 »
Witam!
Jestem raczej biernym forumowiczem(czytam codziennie;]). Chciałem się tylko "pochwalić" ze wlasnie 10 minut temu nad moją głową przeleciała jedna szesnastka (na oko 300m mała predkość). Pierwszy raz widziałem, długo natomiast czekałem na moment aż przyuważe i pewnie teraz bedzie się to powtarzało, ponieważ mieszkam kilka kilometrów od Krzesin (końcówka Poznania), a moja chatka mieści sie dokładnie w lini prostej od lotnista (pewnie bede je widywał przy startach). Dzielę sie tym newsem dlatego, że postaram sie skombinować aparat z dobrym obiektywem i podeśle potem fotki
pzdr

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #444 dnia: Grudnia 15, 2006, 12:42:10 »
Mogę się zgodzić z przedmówcą, forumowy wywiad odnotował dwa przeloty nad własną chatą  :karpik

Martin
PS "A ktoś tu twierdził, że im celnicy maszyny na śrubki rozłożyli"
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Marxx

• Gość
« Odpowiedź #445 dnia: Grudnia 15, 2006, 13:20:13 »
Nie da się ukryć - cosik lata ;)
TFR22 na 4000 i 5000 a potem TSA8 praktycznie cała - jest gdzie pośmigać, miejscami rezerwacja od GND do FL240 :)

Trudno jednak powiedzieć, które egzemplarze latają i jak ma się to do informacji o "rozkładaniu na śrubki" - jedno nie wyklucza drugiego.

Pozdrawiam,
Marek

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #446 dnia: Grudnia 16, 2006, 17:31:31 »
Chciałem się podzielić z wami rewelacjami które znalazłem w grudniowej SP. (Nie oglądam TV, wiec może znacie temat od dawna)

...Edward Mazur - podejrzewany o zlecenie zabójstwa byłego komendanta Policji - zeznał przed sądem, który ma zdecydować o jego ekstradycji, że od lat działał na rzecz rządu amerykańskiego. Między innymi pośredniczył w sprzedaży Polsce samolotów F-16 oraz wspierał koncern United Technologies Co. i związanego z nim Pratt&Whineya. Mazur - jak informują media - współpracował ze służbami specjalnymi Polski i USA, ale też z przestępczym podziemiem, także gospodarczym.
(...)
Mazur siedzi, ale jacyś jego następcy przygotowują sprzedaż Polsce amerykańskich śmigłowców za 3-4mld$. Wcześniej zamierzają doprowadzić do przejęcia kontroli przez UTC nad PZL w Mielcu...
Wydaje mi się że temat nie był podejmowany na forum.
Skandal(TM)!
I co panowie na to? :121:
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #447 dnia: Grudnia 16, 2006, 17:40:01 »
Chciałem się podzielić z wami rewelacjami które znalazłem w grudniowej SP.
Nie czytałem jeszcze, ale strzelam w ciemno: To na pewno napisał Tomasz Hypki, naczelny demaskator skandali związanych z zakupem F-16  :002: :002: :002:
Gość jak dla mnie dostał szału jak nie kupiliśmy Gripenów  :002: :002: :002: :002: i trzyma go do dzisiaj. Idąc jego tokiem myślenia zapytam: Czy pan Tomasz H. stracił na zakupie przez Polskę F-16, czy miał coś obiecane od BAE za skuteczny lobbing i mu nie wyszło?  :002: :002: :002: :002: :002:
Też umiem demaskować co? LOLOL!!!  :002:

« Odpowiedź #448 dnia: Grudnia 16, 2006, 17:40:18 »
I co panowie na to? :121:

1. Jaka jest wg. Ciebie wiarygodność osoby podejrzewanej o dokonanie ciężkiego przestępstwa, która zeznaje tak aby nie dopuscić do ekstradycji do kraju, w którym rzekomo popełniła przestepstwo?

2. Jaka jest wiarygodność mediów - jeżeli chodzi o takie "aferalne" historyjki?

Mazur - jak informują media - współpracował ze służbami specjalnymi Polski i USA, ale też z przestępczym podziemiem, także gospodarczym.

... no jeszcze zapewne z zielonymi ludzikami z Marsa i Talibami w Klewkach  :004: :021: - kluczem jest tutaj fragment "jak informują media"  :002:

« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2006, 18:02:31 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #449 dnia: Grudnia 16, 2006, 17:47:19 »
Zgadza się, napisał to Tomasz Hypki i rzeczywiście jest nieco nawiedzony, a rzetelność mediów nie zmieniła się wiele od czasów PRL, dlatego chciałem znać Wasze opinie na ten temat. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS