Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320252 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Meehau

• *
  • CyC
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #495 dnia: Lutego 20, 2007, 22:14:18 »
w czym problem Meehau ? Tylko dla astronautów w stanach jest wymóg perfekcyjnego wzroku

Wiem Sun, chciałem tylko podkreślić problem :D.  Fotke trzeba dać do WIMLu, niech wisi w pokoju komisji orzekającej zdolnośc do służby w powietrzu lol
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #496 dnia: Marca 09, 2007, 15:32:46 »
Przy okazji wątku o katastrofach lotniczych bodajże była fotka samolotu (F-22 lub F035 nie pamiętam) i obok niego F-16 dwumiejscowego jako obserwatora. Ktoś wtedy zapytał dlaczego samolot jest uzbrojony, a ktoś inny odpowiedział, że F-16 ma zalecenie, aby na węzłach na końcówkach skrzydeł było coś podwieszone. oglądając zdjęcia naszych F-ów nigdzie nie spotkałem się z tym by coś na tych węzłach było podwieszone. Rozumiem, że z "ostrymi" rakietami, to jeszcze długo nie polatają, ale skoro nic tam nasi nie wożą, to jak to jest z tym zaleceniem ? Orientuje się ktoś ?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #497 dnia: Marca 09, 2007, 22:19:19 »
F-16 mogą latać bez balastu na końcach skrzydeł (w przeciwnym wypadku co by się działo po wystrzeleniu tych rakiet? :D) tylko że jest to niezalecane, bo pojawiają się jakieś tam brzydkie siły (mini-flatter?) które w dłuższym terminie powodują pewnie szybsze zmęczenie materiału.

Dlaczego na te loty naszych nic nie podwiesili? Pewnie nie za bardzo mieli co, bo dostawa wyposażenia i uzbrojenia idzie osobno. Przydałoby się info, jak wyglądała dostawa F-16 dla innych państw (czy coś niosły na końcówkach).

Offline Marzen

• *
  • Dzban Fan :)
« Odpowiedź #498 dnia: Marca 09, 2007, 22:39:58 »
Nie powiedziałem, że nie może, tylko, że ma zalecane :) I dlatego się zastanawiałem, że loty naszych maszyn (treningowe, a nie przelot ze Stanów) odbywają się bez "balastu" na skrajnych podwieszeniach. Ciekawym też kiedy dostaniemy coś oprócz zbiorników podskrzydłowych (bo konforemne podobno w przyszłym roku ?) , co będzie latać pod skrzydłami, a nie tylko leżeć w magazynach...

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #499 dnia: Marca 10, 2007, 22:25:10 »
W marcowym Lotnictwie jest fotka F-16 z szachownicami z Sidewinderem i bodajże rejestratorem parametrów lotu na końcówkach, ale podpis mówi o testach na terenie USA. Czyli Amerykanie latają naszymi Falconami z obciążeniem na tych belkach.

Myślę, że faktycznie chodzi po prostu o to, że te elementy wyposażenia, które mają wisieć na końcówkach skrzydeł, dopiero dojdą do nas kontenerami i zwyczajnie nie mamy czego tam podwieszać...

« Odpowiedź #500 dnia: Marca 15, 2007, 11:07:20 »
Kupujemy JSOW:

http://www.defense-aerospace.com/cgi-bin/client/modele.pl?session=dae.24989668.1173915969.nFvm-H8AAAEAAHy4LO8AAAAO&modele=jdc_34

W skrócie - wydamy 21,284,918 USD na:

- 78 AGM-154C
- 108 CNU-672/E (rozumiem że to kontenery do transportu JSOW)

Realizacja w lutym 2009.

Pozdrawiam

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #501 dnia: Marca 15, 2007, 11:37:12 »
Te JSOW to my już dawno zamówiliśmy - razem z Viperami, tylko podobnie jak zbiorniki konforemne nie trafiły jeszcze do produkcji.

« Odpowiedź #502 dnia: Marca 27, 2007, 06:23:40 »
Jak to powiedzieli w Samych swoich "A taki dobry był, amerykański"  :002:
http://www.wp.pl/r/NQ222

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #503 dnia: Marca 27, 2007, 08:07:10 »
Witam
Na początku chciałbym nas przestrzec przed zachowywaniem się jak te dzieci w naszym rządzie i szukaniu na siłę sensacji dotyczących naszych samolotów. Chciałbym tutaj zwrócić waszą uwagę na fakt, iż nie dostarczono nam narzędzi do serwisu samolotu i że po przekroczeniu limitu przeciążenia złomiacz się nie rozpadł :karpik. Tyle wiemy i to nie na 100%  Nie wiemy, jakiego typu są usterki, być może odpadają części a być może żaróweczki się przepaliły i nie można zapiąć pasów. Być może jakieś z tych usterek wynikają z braku doświadczenia obsługi. W zasadzie nic nie wiemy.
Bardziej interesuje mnie, jakim cudem wyciekają takie informacje, czy już niema czegoś takiego jak tajemnica wojskowa. Przecież potencjalny wróg, którego niby nie mamy czyta też naszą prasę. Przecież taki artykuł pozwala sądzić potencjalnemu wrogowi, że nasza gotowość bojowa jest mizerna. Jeżeli takie informacje wyciekają od wojskowego to dla mnie jest facet bezwartościowym kolesiem, który niema za grosz honoru, jeżeli natomiast od cywila to czas pomyśleć o od izolowaniu cywili.

Pozdrawiam,
Maverickdan

p.s nie dajmy sie zwarjowac :001:

« Odpowiedź #504 dnia: Marca 27, 2007, 09:23:04 »
@ Maverickdan - Zgadzam się z Tobą całkowicie i chciałbym jeszcze coś dodać, co mi się w tej sprawie nasunęło, choć są to moje dywagacje nie poparte wiedzą na temat tych awarii.

- Samoloty znajdują się w początkowej fazie eksploatacji w Polsce, a więc obsługa naziemna ciągle się uczy. W takim przypadku pożądane jest aby pojawiającą się drobną awarię usuwać nie "od ręki", a zrobić to w formie zajęć szkoleniowych dla wszystkich członków personelu technicznego, który może się w przyszłości spotkać z podobnymi problemami. W każdym razie ja bym tak postąpił, więc mam nadzieję, że tak samo dzieje się to obecnie w Poznaniu i może tu jest tajemnica tych "wyłączeń z eksploatacji".

- Takie podejście powoduje, że naprawy przeciągają się w czasie, ale wpłynie to pozytywnie na dalszą eksploatacje maszyn. Ale problemu chyba z tym nie ma bo ilość pilotów jest chyba na razie mniejsza od ilości posiadanych samolotów.

- Na temat tego, że w informacje prasowe nie ma co wierzyć dyskutowaliśmy już nie raz - w końcu dziennikarz jest po to aby na tym zarabiać, więc zawsze zmontuje z g*** sensację - bo ta się łatwo sprzedaje.

PS. Przychylam się do apelu "nie dajmy się zwariować" i nie wierzmy w te wszystkie bzdety.
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2007, 10:09:57 wysłana przez Razorblade1967 »

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #505 dnia: Marca 27, 2007, 10:24:26 »
Bardziej interesuje mnie, jakim cudem wyciekają takie informacje, czy już niema czegoś takiego jak tajemnica wojskowa. Przecież potencjalny wróg, którego niby nie mamy czyta też naszą prasę. Przecież taki artykuł pozwala sądzić potencjalnemu wrogowi, że nasza gotowość bojowa jest mizerna.

Nie chciałbym nikogo urazić, ale obawiam się, że nasza gotowość bojowa gdyby była chociaż mizerna, to byłoby i tak nieźle. I myślę że potencjalni adwersarze wiedzą o tym z innych źródeł niż prasa codzienna.
Nasz jedyny potencjalny przeciwnik dysponuje sprzętem za pomocą którego może trafić w lewy półdupek dowolnego obywatela naszego kraju na całym naszym obszarze. My możemy co najwyżej postraszyć kolejną wojną mięsną i naiwnie sądzić że siły NATO czy ogólnie UE w razie draki nas wesprą. W co szczerze mówiąc raczej wątpię, bo miś nie ma już zębów, ale jak pacnie łapą, to i tak berecik spadnie.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #506 dnia: Marca 27, 2007, 10:49:01 »
Nie dokońca chyba tak jest.. Obecnie w Polsce zlokalizowanych jest sporo inwestycji zagranicznych za duuuużą gotówkę. Inwestycji tych przybywa, więc UE/NATO występowały by nie tyle w obronie ponownie uciskanej III/IV/... RP tylko w obronie własnego, dochodowego :) biznesu, choć oficjalnie nazywaliby to wspieraniem sojusznika..

Poza tym tradycyjna wojna w Europie jest obecnie baardzo mało prawdopodobna. Obecnie toczy się już nowa forma wojny - biznesowa. Walka o wpływy i o panowanie nad narzędziami (surowce: ropa, gaz) te wpływy zapewniającymi. W tych czasach "prawdziwe" wojny idą nie na czołgi, ale na portfele...

Takie moje "spiskowe" przemyślenia  :020:
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #507 dnia: Marca 27, 2007, 11:34:08 »
No nie znowu się zacznie medialny szum -Co myśmy kupili??? i takie tam bzdety, przez dziennikarzy którzy nie mają najmniejszego pojęcia o temacie, wspomnieli o Su-22 ale że z nimi też była masa problemów przy wprowadzaniu ich do uzbrojenia już nie raczyli wspominać, czy to jest rzetelne dziennikarstwo? A idiota który to ujawnił powinien od razu na zbity łeb wylecieć.

« Odpowiedź #508 dnia: Marca 27, 2007, 11:52:43 »
A idiota który to ujawnił powinien od razu na zbity łeb wylecieć.

Panowie! - bez emocji. przecież wyraźnie pisze, że informacje przekazał rzecznik prasowy MON. To są informacje oficjalne, a nie jakieś "przecieki".

... czy to jest rzetelne dziennikarstwo?

A co to takiego ...  :665: :659:

Artykuł prasowy jest takim samym towarem jak schabowy w sklepie - musi się sprzedać! Dlatego zwykłą oficjalną informację o występujących usterkach technicznych (co rzeczywiście jest zupełnie normalne i dotyczy każdego typu sprzętu), ich ilości i czestotliwości - preparuje się w odpowiedni sposób (tak jak tego schabowego się płucze w ... czymś tam, żeby nabrał ładnego świeżego koloru  :003:), aby stała się "oferalna" - bo się lepiej sprzeda, czyli lepiej sprzeda się gazeta czyli ... jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze.

Tyle razy już wałkowaliśmy ten temat (o tzw. "prawdzie prasowej") - czy warto znowu? - przecież nikt przy zdrowych zmysłach  :004: i tak nie wierzy w to co wypisują w gazetach. Dopiero na podstawie kilku informacji z różnych źródeł (czytając "między wierszami"), wspartych jakąś wiedzą o temacie można dojść do jakiś sensownych wniosków (a i tak zwykle niepełnych).

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #509 dnia: Marca 27, 2007, 11:56:57 »
Polityka. To samo przerabiamy z Rosomakiem, takie artykuły nie pojawiają się ot, tak, tylko "na zlecenie". Wojsko jednak trzyma jakoś tę tajemnice i nie wyobrażam sobie że taki dziennikarz jeden z drugim chodzą wzdłuż płotu jednoski i wypytują szeregowych co tam słychać. Takie informacje idą z wysokiego szczebla. Pamiętajcie że Zemke, Komorowski mają złą opinię u obecnie rządzących. A i Radek też nienajlepszą. Czmuś to ma śłużyć.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM