Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #960 dnia: Kwietnia 15, 2008, 20:53:56 »
Ja mam pytanko:
zapytaj proszę ilu pilotów wolało by latać na Gripenach  :118:

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #961 dnia: Kwietnia 16, 2008, 13:42:50 »
Martin zapytaj czy garstka maniaków z elitarnej 13WELT - może kiedyś wykazać się na ich symulatorze w bezie  :021:

S!
F-16C Block50 driver...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #962 dnia: Kwietnia 16, 2008, 16:03:55 »
Martin zapytaj czy garstka maniaków z elitarnej 13WELT - może kiedyś wykazać się na ich symulatorze w bezie  :021:

S!

Hehehe w bEzie JankeS to my se możemy palcem dziurkę wygmerać  :karpik
A tak serio, to byłoby arcymiło :)
Może fakt, że nasza reprezentacja w liczbie 2 v-pilotów F-16 zajęła 4-te miejsce na międzynarodowych zawodach Falcona LLTM'08 (we współpracy z niemieckimi kolegami także w liczbie 2), pomogłaby w "otwarciu bram" do symulatora, przynajmniej dla tej dwójki naszych repreznetantów :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #963 dnia: Kwietnia 17, 2008, 00:12:09 »
A więc po kolei:
1. Wszelkie pytania o zasobniki powodowało zmianę tematu, lub odpowiedz w stylu "a ten znowu z tymi ...", ogólnie temat tajny przez poufny.
2. CFT nie ogranicza zbytnio możliwości maszyny, wprowadza jednak ograniczenie G, ale tylko do momentu opróżnienia z paliwa.
3. Uchwytów na kubki nie zauważono  :118:
4. Z  ciekawostek Blok 52M+ potrafi coś czego nie umie Superhorror  :118: , w konfiguracji gładkiej jest w stanie lecieć z supersonic bez dopalania.  :karpik
5. Co do "elity" z 13 WELT , to jest nadzieja, ogólnie cywile są dopuszczani do trenażera, problemem jest tylko zorganizowanie na tyle małej wycieczki aby to miało sens. Jak pozwolicie mi zamiatać pas to pogadam o was z Rzecznikiem 31Blot , w tą sobotę.
6. Co do latania na Grippen-ach , to sądząc po zachwytach na Viperem to pewnie żaden, ogólnie zarówno nasi piloci jaki i farmerzy  twierdzą że jedyną maszyną NATOwską, która jest w stanie dać klapsa Block52M+ jest Raptor, zakładając równorzędne wyszkolenie pilotów. A mamy 23 latających pilotów, do końca kwietnia wróci kolejna czwórka, oraz dotrze kolejna czwórka maszyn.
To by było na tyle.
Martin
PS "acha zrobione zdjęcia kokpitów może jutro wrzucę  :banan :banan :banan"
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2008, 00:17:35 wysłana przez martin »
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #964 dnia: Kwietnia 17, 2008, 07:39:07 »

5. Co do "elity" z 13 WELT , to jest nadzieja, ogólnie cywile są dopuszczani do trenażera, problemem jest tylko zorganizowanie na tyle małej wycieczki aby to miało sens. Jak pozwolicie mi zamiatać pas to pogadam o was z Rzecznikiem 31Blot , w tą sobotę.
Martin

Marin.. a mógłbyś sprecyzować co miałeś na myśli mówiąc "na tyle małej wycieczki" ? Czy w grę wchodzi tylko 2-3 osoby max., czy też możliwe byłoby np. przyjechanie większą grupą, ale np. tylko tych 2-3 szczęśliwców mogłoby zasiąść do trenarzera,a reszta podziwiałaby z boku i śliniła się z zachwytu? ;)

P.S.
Co do "elity" to w poście JankeS'a wyczułem nutkę autoironii, ale u Ciebie zabrzmiało to bardziej serio :) Nie myśl tylko proszę, że chodzimy z nosami w chmurach, bo sobie latamy na Falconie :)

P.S.2
Jakbyś nam załatwił wycieczkę to na Twoją cześć stworzymy specjalne okolicznościowe malowanie naszych virtual-Viperów z Twoim popiersiem na ogonie!!!  ;)

13WELT YouTube Channel

Offline martin

• *
« Odpowiedź #965 dnia: Kwietnia 17, 2008, 10:08:06 »
Marin.. a mógłbyś sprecyzować co miałeś na myśli mówiąc "na tyle małej wycieczki" ? Czy w grę wchodzi tylko 2-3 osoby max., czy też możliwe byłoby np. przyjechanie większą grupą, ale np. tylko tych 2-3 szczęśliwców mogłoby zasiąść do trenażera,a reszta podziwiałaby z boku i śliniła się z zachwytu? ;)

Z regóły reguły jak wchodzimy do bazy to jest nas z 30-40 , wiec sam rozumiesz, że z trenażera byśmy przez tydzień nie wyszli :D. CO do małej ilości to myślę o 13 welt, ale niczego nie chcę obiecywać, absolutnie nie mam wpływu na to , czy dowódca się zgodzi

P.S.
Co do "elity" to w poście JankeS'a wyczułem nutkę autoironii, ale u Ciebie zabrzmiało to bardziej serio :) Nie myśl tylko proszę, że chodzimy z nosami w chmurach, bo sobie latamy na Falconie :)

Za dużo myślisz ;). Gdybym tak myślał to maiłbym was w d..., dlatego dałem cudzysłów.

P.S.2
Jakbyś nam załatwił wycieczkę to na Twoją cześć stworzymy specjalne okolicznościowe malowanie naszych virtual-Viperów z Twoim popiersiem na ogonie!!!  ;)

To może nie być ładny widok ROTFL

Marcin
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2008, 12:18:10 wysłana przez some1 »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #966 dnia: Kwietnia 17, 2008, 10:47:58 »
To może nie być ładny widok ROTFL

Marcin

No cóż.. zawsze to będzie jakiś element odstraszający wroga  :021:

13WELT YouTube Channel

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #967 dnia: Kwietnia 17, 2008, 11:19:19 »
2. CFT nie ogranicza zbytnio możliwości maszyny, wprowadza jednak ograniczenie G, ale tylko do momentu opróżnienia z paliwa.

Ciekawe, w necie piszą, że "The CFTs are designed for the full F-16 flight envelope – up to 9 g’s, maximum angle of attack and sideslip and maximum roll rate." :)

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #968 dnia: Kwietnia 17, 2008, 12:09:37 »
A czy czasem Block52M+ nie maja limitera do 10.4G?  :021:
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #969 dnia: Kwietnia 21, 2008, 13:35:26 »
Bydgoskie zakłady dostaną technologię potrzebną do obsługi F-16
gaw 15-04-2008, ostatnia aktualizacja 15-04-2008 16:11

Producent samolotów F-16 Lockheed Martin zobowiązał się do przekazania technologii potrzebnej do przeglądów tych maszyn Wojskowym Zakładom Lotniczym nr 2 w Bydgoszczy. Porozumienie w tej sprawie podpisano w Ministerstwie Gospodarki.

Jak powiedział wiceminister gospodarki Dariusz Bogdan, bydgoskie WZL2 będą pierwszym zakładem w Europie, świadczącym usługi serwisowe F-16 w tak szerokim zakresie. Transfer technologii ma być częścią offsetu związanego z zakupem przez Polskę F-16.

Dyrektor LM do spraw offsetu w Polsce Philip Georgariou wyjaśnił, że najpierw trzeba określić pod względem ekonomicznym i technicznym, jakie systemy samolotów będzie można obsługiwać w Bydgoszczy. Na pytanie, czy możliwa będzie także obsługa F-16 używanych przez inne państwa, Georgariou zaznaczył, że jest to wybór tych państw, a nie koncernu Lockheed Martin. Ale - jak zaznaczył - możliwe, że bydgoski zakład będzie mógł oferować te usługi taniej niż firmy w innych krajach.

Prezes WZL2 Alfred Załużny szacuje, że ocena możliwości remontowych w Bydgoszczy potrwa około roku, po czym zaczęłyby się kilkuletnie przygotowania do konkretnych prac technicznych. Wartość tego etapu projektu oceniono na 18 mln dolarów. Kierownictwo bydgoskich zakładów uważa, że są one przygotowane najlepiej do obsługi elementów hydraulicznych i pneumatycznych oraz podwozi. Firma chciałyby też uzyskać technologię potrzebną do obsługi systemów nawigacyjnych.

Załużny podkreślił, że WZL zabiegały o projekt od kilku lat i systematycznie inwestują w wyposażenie zakładu i szkolenia pracowników. Przypomniał, że to w WZL2 używane w Polsce samoloty MiG-29 otrzymują elementy techniki zachodniej.

Zgodnie z ustawą offsetową, zakupowi zagranicznego sprzętu wojskowego powyżej pewnej wartości muszą towarzyszyć zamówienia w krajowym przemyśle kompensujące zakup. Obecnie realizowanych jest 11 takich umów łącznej wartości ok 8 mld dolarów, obejmujących kilkadziesiąt poszczególnych projektów.

Największy offset - ponad 6 mld dolarów - towarzyszył zakupowi 48 bojowych samolotów wielozadaniowych F-16. 32 z tych maszyn stacjonują w bazie w Krzesinach pod Poznaniem. Pozostałe 16 maszyn będzie stanowić uzbrojenie 10. Eskadry Lotnictwa Taktycznego na lotnisku w Łasku. Otwarcie tej bazy ma nastąpić w połowie br. W Krzesinach stoi na razie 5 samolotów przeznaczonych dla tamtejszej bazy.

Dotychczas Ministerstwo Gospodarki zaliczyło koncernowi Lockheed Martin umowy o wartości 4,31 mld dolarów.

Źródło : PAP

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #970 dnia: Kwietnia 26, 2008, 22:04:11 »
Powłoka Have Glass naniesiona na włoskie F-16ADF:

Czy ktoś może wie, czy na nasze też nanieśli, naniosą, bo chyba w kontrakcie było?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

kozak

• Gość
« Odpowiedź #971 dnia: Maja 09, 2008, 10:08:28 »
Wczoraj ok. godziny 17 nad przez Czerwonak - Poznań - Kobylnicę - Swarzędz przemknęły 4 nowe szesnastki, całkiem niziutko i całkiem głośno jak na nich - idealny szyk i niski przelot =)

Dziś ok. 9:30 na Warszawę wyruszyło 6 sztuk - dwie szutki z jakiś opóźnieniem bo goniły resztę :D

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #972 dnia: Maja 13, 2008, 22:53:31 »
Martin! Zdjęcia! Już !  :021:

Offline martin

• *
« Odpowiedź #973 dnia: Maja 13, 2008, 22:58:21 »
Martin! Zdjęcia! Już !  :021:

Kurde nie mam nowych, zarobiony jestem , ale są na forum.31blot.mil.pl - z ostatniego przylotu, ale mam za to świeże fotki Suczek z Mirosławca  :021:

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #974 dnia: Maja 14, 2008, 11:12:51 »
A od wczoraj w użyciu Sniper-XR   :karpik :504:

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!