Autor Wątek: Pierwsza Polska F-16.  (Przeczytany 320309 razy)

Czesio

• Gość
Odp: Pierwsza Polska F16-stka
« Odpowiedź #1320 dnia: Lutego 18, 2011, 22:45:49 »
W owiewce ciągnącej się od kabiny do statecznika pionowego nie ma dodatkowego paliwa. Instalacja w wersji D posiada mniejszą pojemność i tak wersja C przenosi w zbiornikach integralnych (bez CFT) maksymalnie 3250 kg +/- 136 kg paliwa JP-5/8, a wersja D 2630 +/- 136 kg tegoż paliwa. Jeśli chodzi o instalacje mechaniczne to jest tam tylko wyprowadzony króciec do tankowania w powietrzu, jeżeli o awionikę to w naszych samolotach znajduje się tam antena GPS w charakterystycznej wypukłej osłonie, która siłą rzeczy musiała zmienić położenie w stosunku do C.  Jako, że nasze samoloty w wersji C posiadają rozbudowany system WRE AN/ALQ-211(V)4 jego bloki nie mieszczą się w wersji D i zostały przeniesione właśnie do tej owiewki. Drobne różnice występują w przeznaczeniu anten. Tam gdzie w C znajduje się antena IFF w D jest antena MIDS/TACAN (z przodu garba), tam gdzie w C jest UHF/MIDS w D jest do UHF/IFF (z tyłu garba). Jedynym zasadniczym urządzeniem różniącym D od C jest dodatkowy wyrzutnik MJU systemu AN/ALE-47.

« Odpowiedź #1321 dnia: Lutego 19, 2011, 09:14:41 »
Mam pytanie.
Jaką wersje "softu" posiadają nasze Vipery ? Zgaduje że M5 (bez plusa, bo to z tego co wiem wersja z plusem jest dla amerykańskich samolotów).
Czy może wersje eksportowe mają indywidualne oprogramowanie dla każdego z nabywców ?

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #1322 dnia: Lutego 20, 2011, 22:00:56 »
Komuniści forsują przeniesienie cywilnego ruchu lotniczego na Krzesiny
http://epoznan.pl/news-news-23638-Lotnisko_Krzesiny_odciaza_Lawice
No tak cywil banda na Krzesiny, a my do Łasku  :006:

empeck

• Gość
« Odpowiedź #1323 dnia: Lutego 20, 2011, 22:03:28 »
Bardzo ciekawa sonda pod artykułem, rzekłbym tendencyjna :)

« Odpowiedź #1324 dnia: Lutego 20, 2011, 22:09:23 »
Nie wiem. Dla mnie to zły pomysł, szczególnie, że na Euro 2012 F-16 powinny właśnie patrolować przestrzeń powietrzną.

« Odpowiedź #1325 dnia: Lutego 21, 2011, 22:42:58 »
Wszystko rozejdzie się o kasę... jak zawsze :D

Offline Norbertnaviedzony

• Trolle
  • *
  • Viper all the way :)
« Odpowiedź #1326 dnia: Lutego 22, 2011, 18:14:06 »
Trochę shot'ów z ostatnich lotów w Łasku:

F-16 is a sexy beast - just the best looking fighter jet in existence - the most beautiful machine human being has ever built!

Czesio

• Gość
« Odpowiedź #1327 dnia: Lutego 23, 2011, 23:29:54 »
Mam pytanie. Jaką wersje "softu" posiadają nasze Vipery ? Zgaduje że M5 (bez plusa, bo to z tego co wiem wersja z plusem jest dla amerykańskich samolotów).Czy może wersje eksportowe mają indywidualne oprogramowanie dla każdego z nabywców ?
Windows Viper M5 Poland Edition na 1 płytce CD. Klucz licencyjny jest naklejony na lewej burcie kabiny nieopodal dźwigni sterowania silnikiem, na wypadek gdyby system zażądał w trakcie lotu rejestracji lub potwierdzenia autentyczności. Były z tym problemy od kiedy udaje się nam od czasu do czasu uruchomić Link 16, a ten jest tak zaprogramowany, że przed nawiązaniem połączenia sprawdza oryginalność i podpis sterowników w urządzeniach z jakimi współpracuje*. Spowodowało to trochę problemów, gdyż w jednym z samolotów przy braku autoryzacji przestała działać sygnalizacja czujników WOW (weight-on-wheel) i nie mógł schować po starcie podwozia. Natomiast w F-16D mamy bardziej rozbudowane i lepsze oprogramowanie, gdyż Siły Zbrojne RP stawiają przed nim dodatkowe zadania. Jak wiadomo nasza wersja jest predestynowana do misji SEAD. W związku z tym samoloty otrzymały oprogramowanie wersji M5+, co ma umożliwić przełamywanie obrony przeciwlotniczej której rdzeniem są systemy S-400 (chodzi o stacje 92N2E i rakiety 9М96Е). W przyszłości samoloty będą poddawane kolejnym modernizacjom i tak w najbliższym czasie nowego softa otrzymają stacje AN/APG-68(v)9, co według zapewnień producenta zwiększy zasięg stacji o 36% i pozwoli uzyskać przewagę w warunkach BVR nad rosyjskimi Su-27SM i Su-35BM.

* Wprowadzony przez LM po tym jak Żydzi w Sufie dokonali nieautoryzowanych zmian, tzw. weaponhacking.

« Odpowiedź #1328 dnia: Lutego 23, 2011, 23:39:11 »
WOW!

« Odpowiedź #1329 dnia: Lutego 23, 2011, 23:51:41 »
WTF :D

Totalnie nie wiem co miał Pan na myśli :D

« Odpowiedź #1330 dnia: Lutego 24, 2011, 01:34:56 »
ROTFL
Bartek - więc Czesio zrobił tzw "jazdę po bandzie" w klimacie innego wątku z kantyny :) :D
To znaczy... chciałem powiedzieć, że te informacje nie są jeszcze oficjalnie potwierdzone.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1331 dnia: Lutego 24, 2011, 10:16:46 »
 :020:

Z tego co słyszałem wersja softu M5+ ma także możliwość pobierania aktualizacji w czasie lotu poprzez superszybkie terabitowe łącza satelitarne, zarezerwowane jedynie dla LM.
Fakt, na stacjonarnych PC aktualizacja Windowsa potrafi wykrzaczyć cały system, ale wg pół-oficjalnych danych nie spotkano się z takim przypadkiem w czasie prób na Viperze.
I nieprawdą jest, że część zdjęć wrzuconych przez Czesia, które możecie obejrzeć w innym temacie forum, przedstawiają eFy właśnie z tych prób.

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #1332 dnia: Lutego 24, 2011, 11:13:12 »
Panowie wiem że na tym forum piractwo jest zabronione ale tyle się naczytałem o tym M5+ że
je sobie ściągnąłem z torrenty.org i zainstalowałem do mojego odkurzacza firmy
Luks-Torpeda, no i odkurzacz mi się popsuł  :015: a był prawie nówka nie śmigany jak
nasze Vipery zanim do nas przyleciały  :020: .
No a tak na poważnie o oprogramowaniu do F-16 pewnie nigdy się za wiele nie dowiemy , no
może o nazwie i jakieś tam szczątkowe informacje jak o oprogramowaniu F22 np: ile linii kodu ma to oprogramowanie i
chyba niema sensu oczekiwać w tym temacie zbyt wiele.
"Pan Jezus Chrystus jest obok ciebie wystarczy
jeden krok aby zaprosić go do swojego życia!"

« Odpowiedź #1333 dnia: Lutego 24, 2011, 11:41:17 »

« Odpowiedź #1334 dnia: Lutego 24, 2011, 13:10:08 »
* Wprowadzony przez LM po tym jak Żydzi w Sufie dokonali nieautoryzowanych zmian, tzw. weaponhacking.

Za Onetem to niebawem nasi sobie z nimi polatają: Tusk i Klich - w Izraelu podpisano ważną umowę