Autor Wątek: Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder  (Przeczytany 27695 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
Pedały od "samochodowej" kierownicy jako rudder
« dnia: Września 21, 2005, 22:38:49 »
Witam.

Czy z ktoś Was używa może pedałów (hamulec + gaz) od kierownicy przeznaczonej do gier samochodowych jako orczyka w symulatorach? Jeśli tak, proszę uprzejmie o podzielenie się wrażeniami (słyszałem np. że wymagany jest sprzęt z jedną osią, a nie oddzielnymi na gaz i hamulec). Na sprzęt dedykowany dla symulatora "chwilowo" nie mam gotówki, więc rozglądam się za tańszą alternatywą.

Pozdrawiam,
Michał
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #1 dnia: Września 21, 2005, 22:43:12 »
Tak, ja chwilowo mam takie urządzonko, sprawuje sie świetnie, gdyby nie to, że prawy pedał jest jakby trochę precyzyjniejszy (są niesymetryczne wielkością). Pedały i elektronikę mam z kierownicy Apollo RW-1007 , cała elektronikę wmontowałem do obudowy po przepustnicy SV-242, dzięki czemu oprócz orczyka mam też do dyspozycji 10 przycisków, hat i jeszcze jedna oś pod ręką :)

Zainstalowane jest to jako joystick USB, bez sterów od kierownicy, bo nie są potrzebne mi do niczego.

« Odpowiedź #2 dnia: Września 21, 2005, 22:45:16 »
Ja taki "sprzęt" :lol: posiadam i jestem z niego bardzo zadowolony. Stery reagują na najmniejsze wychylenia któregokolwiek z pedałów oraz po 2-3 godzinach grania jest wygodniejsze od orczyka w rączce joysticka.

Pozatym jeżelibyś posiadał kierownicę bez sprężyny centrującej mógłbyś zrobić z niej trymer ;).

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #3 dnia: Września 21, 2005, 22:56:46 »
Kilka zdjęc:

« Odpowiedź #4 dnia: Września 22, 2005, 00:30:02 »
Ja powiem tak - NIE DZIĘKUJE - miałem okazje pobawić się (ba posiadam kierownicę) i pedały od niej niestety kompletnie się do niczego nie nadały (inną sprawą jest to że te pedały były naprawdę tragicznej jakości). Pomijam tu stan sprzętu którym dysponowałem (skatowana kierownica na gameport) ale przestawienie się z rączki na pedały jest hmm nie do przyjęcia dla mnie :)
\___[O}====-
 /OOOOO\

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2005, 08:47:31 »
Dzięki za odpowiedzi. Chyba jednak nie zaryzykuję kupna takiej kierownicy w ciemno. Spróbuję znaleźć kogoś kto mi taką kierownicę pożyczy, i zobaczę czy będę w stanie się przystosować.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #6 dnia: Września 22, 2005, 13:07:40 »
Ja potrzebowałem prawie miesiąca żeby się przestawic ze skręto-nadgarstka na kopaczkę, ale muszę przyznac, że było warto  :D

« Odpowiedź #7 dnia: Września 22, 2005, 16:47:52 »
Zdecydowanie warto. Posiadam kiere sidewindera od MS. Precyzja duża, pedały prawie identyczne jak i ich skok i opór. Podłacza się przez USB. Kupiłem na allegro za 80zl. Spreżyny są może ciut za mocne, przynajmniej jak sie lata na boso. A zalety? Po kilku miesiącach latania, trzymam kulkę w środku już odruchowo. No i nie muszę trymować samolotu na lotki czy ster kierunku, po prostu sobie depnę lekko pedał i wsio.
Achtung Spitfeuer!

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Września 22, 2005, 19:28:36 »
Cytat: AnD
Zdecydowanie warto. Po kilku miesiącach latania, trzymam kulkę w środku już odruchowo.

Ta opinia zdecydowanie mnie przekonała - jeśli znajdę jakąś dobrą kierownicę to zaryzykuję zakup (ale dopiero po wypłacie) :)

Swoją drogą skoro można wyprodukować kierownicę + pedały za ~100 PLN, to można przecież również wyprodukować SAME pedały do symulatora w tej cenie... Szkoda że żadna firma nie dostrzega w tym szansy na zarobienie kilku groszy :)  Produkty CH to jednak już poważniejszy zakup... A i TrackIR by się przydał ;)

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Września 25, 2005, 00:59:54 »
Cytat: krmichal
A i TrackIR by się przydał

Alez prosze bardzo:
http://acn.waw.pl/sturm/hardware.htm
daje od razu bezposredni link do dzialu... bo tam ciezko cokolwiek znalezc  :twisted:
Aha... i nie uzywaj rolki bo sie jeszcze wykreci, zlap za pasek ten po prawej stronie i jedz na dol... na sam dol

Offline krmichal

• *
« Odpowiedź #10 dnia: Września 26, 2005, 10:12:15 »
A próbowałem opcji z kamerką, ale niestety dysponowałem wyjątkowo biednym sprzętem, i beznadziejną diodą. Trochę zniechęciły mnie wyniki tego eksperymentu, ale może jeszcze wrócę do tego rozwiązania.

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 17, 2005, 21:24:43 »
Witam
Od jakiegoś czasu też zastanawiam się nad kupnem kierownicy, ale chodzi mi właśnie o same pedały :) Mam więc prośbę, czy moglibyście mi coś polecić - zależy mi przede wszystkim na tym, żeby pedały były w miarę solidne i miały dość mocną sprężynę, no i przydałoby się, żeby były precyzyjne :)  Pytam, bo jest tego od groma na rynku, a niestety w recenzjach opisywana jest najczęściej sama kierownica.
Z góry dzięki
h.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 18, 2005, 07:42:58 »
Cytat: Sundowner
Ja potrzebowałem prawie miesiąca żeby się przestawic ze skręto-nadgarstka na kopaczkę, ale muszę przyznac, że było warto  :D

Potwierdzam. Tez mam od jakiegos czasu kierownice + pedały (stary Logitech, jeszcze na game port - dałem sporo ponizej 100 zł na Allegro). Uzywam pedałów w FS2004. Niestety nawyk skrętnej rączki joya jest cały czas silny ;) Na szczescie moj joy ma mozliwosc fizycznego zablokowania tego rączką-skrętu.
A co wybrac, to juz zalezy od preferencji. Sa pedały z dużą podstawą (zajmuje sporo miejsca), są z podstawą mniejszą. Staraj sie szukać pedały, które mają hmm...duze pedały ;) i fajnie by było, jakby oba miały ten sam rozmiar (z tym moze być cięzko).
Bartek
Aztec.pl

E.S.P.

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 18, 2005, 10:53:09 »
Sun
co ty zrobiles z mojej ukochanej przepustnicy?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 18, 2005, 12:58:44 »
Cytat: E.S.P.
Sun
co ty zrobiles z mojej ukochanej przepustnicy?
:D poczekaj aż do niej wsadzę nową elektronikę, wtedy będzie wypas ;)