Autor Wątek: Kufajman potrafi...  (Przeczytany 4095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Molnar

• Gość
Kufajman potrafi...
« dnia: Września 27, 2005, 19:09:02 »

Reszta:
zdjęcie 2
zdjęcie 3
zdjęcie 4
zdjęcie 5
zdjęcie 6
zdjęcie 7
Ciekawe czy scenka poparta jakimiś faktami historycznymi (fotografia, opis itp.)

Czaju

• Gość
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #1 dnia: Września 28, 2005, 10:36:11 »
Ależ fantastycznie zrobiona jest ta diorama. Jak myślicie, jak długo powstawała?

Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #2 dnia: Września 28, 2005, 11:27:44 »
Wykonanie doskonałe. Nie mogę tylko pojąć co oni robią na tej dioramie montują wieżę na kutrze czy raczej próbują ją zdjąć i zamontować na czołgu?

Kekacz

• Gość
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #3 dnia: Września 28, 2005, 11:35:52 »
raczej zamontowac na czołgu, "oryginalnie" montowana wieża leży po lewej i ma dziure w polowie dlugosci lufy

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #4 dnia: Września 28, 2005, 11:58:28 »
Z drugiej strony po co montować dobrą wieżę do podtopionego kutra czy tam kanonierki ;] Dioramka rewelacyjna!
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2005, 13:17:15 »
No to chyba ktoś inny zamontował tą wieże na tej łajbie i żołdacy próbują sobie ją zabrać i wymienić w zamian tej zniszczonej. (to odnośnie fabuły scenki :) )
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #6 dnia: Września 28, 2005, 13:27:14 »
Cytat: Magneto
Nie mogę tylko pojąć co oni robią na tej dioramie montują wieżę na kutrze czy raczej próbują ją zdjąć i zamontować na czołgu?

Chyba jednak montują.
Ruscy na morzu czarnym umacniali siłe ognia kanonierek i kutrów, dodając wieże od t-34/76:))
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Waylander

• Gość
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #7 dnia: Września 28, 2005, 13:32:41 »
To po co mają wieżyczke podczepioną łańcuchami do czołgu?Prędzej ją ściągają. I raczej łomem nie podważy wieżyczki. W końcu to kilka ton :D  Do zamontowania wieżyczki musieliby użyc czegoś innego.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #8 dnia: Września 28, 2005, 14:27:42 »
Cytat: KosiMazaki
Z drugiej strony po co montować dobrą wieżę do podtopionego kutra czy tam kanonierki ;] Dioramka rewelacyjna!

"Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać, że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten miś ? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest miś na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tym misiem ? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo(...)"

Czy jest tu jeszcze jakiś cwaniak  :569:

Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #9 dnia: Września 28, 2005, 20:46:58 »
Cytat: Kekacz
raczej zamontowac na czołgu, "oryginalnie" montowana wieża leży po lewej i ma dziure w polowie dlugosci lufy

Faktycznie jest trafiona kilka razy  :706:  

Cytat: KosiMazaki

A kto ich tam wie jak na kufajmańskie standardy to kuter jest w doskonałym stanie  :lol:

A poważnie to faktycznie ściągają wieżę z kutra, mają ją podczepioną do czołgu i przygotowali szyny do zsunięcia wieży.  Poza tym wieża musiała być na kutrze wcześniej bo jest pomalowana w kamuflaż jak inne na nim a uszkodzona wieża jest zielona czyli z czołgu. Mócie mi Holmes  :lol:

Daniel-Martola

• Gość
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #10 dnia: Października 09, 2005, 23:01:45 »
Wygląda na to, że kuter/monitor raczej jest zatopiony, zniszczony i dlatego ściągają z niego wieżę. On jej nie transportuje.
Wykonanie jest super, detale, woda, deski w wodzie...Miód.
pozdrawiam

Schmeisser

• Gość
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #11 dnia: Października 10, 2005, 10:43:38 »
jezu to nieprawdopoodobne jak wykonano tą diorame
jak zrobić taką wode?????????  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  lepsza niż w PF

Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #12 dnia: Października 10, 2005, 13:23:04 »
Cytat: Schmeisser
jak zrobić taką wode?

Ja również jestem niezmiernie ciekawy, jak autor dioramy "wykonał" tą wodę. Bo przeca chyba kranówki nie nalał :mrgreen:
Może ktoś z bardziej zaawansowanych modelarzy ma jakąś wiedzę na ten temat?
Jak na mój gust to jakaś klejo-podobna masa, tudzież galeretka :wink:

PS. A tak w ogóle, to pozazdrościć autorowi dzieła wolnego czasu mogę....

Molnar

• Gość
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #13 dnia: Października 10, 2005, 15:04:16 »
Cytat: Jascha
A tak w ogóle, to pozazdrościć autorowi dzieła wolnego czasu mogę....

To ile ma wolnego czasu gostek który zrobił scenkę z niemieckim działem kolejowym, które było wytaczane z tunelu nad tym była droga gdzie jechał ciągnik półgąsienicowy z 88, plus Opel Blitz Radio, PzIV H, Flak 20mm i multum figurek. Oczywiście wszystko w 1/35 w pięknej scenerii Włoch.

Daniel-Martola

• Gość
Kufajman potrafi...
« Odpowiedź #14 dnia: Października 10, 2005, 20:26:22 »
Panowie... To jest pryszcz, ale jak facet robi jedną dioramę w skali 120 mm, taką z 1x1m lub większą co miesiąc, gdzie większość to samoróba to ja się pytam co on oprócz tego robi??? Pracuje? Śpi? Nie wiem kiedy.....

Co do wody to najłatwiejsza metoda to wylewanie warstw lakieru akrylowego - kilka, nieraz kilkanaście...Spód jest pomalowany odpowiednio, podcieniowany a dalej to już wylewka. Można też żywicę, są przezroczyste. Zasada podobna.

pozdrawiam