Autor Wątek: Cytaty pilotów z okresu II WŚ  (Przeczytany 9151 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

czoper

• Gość
Cytaty pilotów z okresu II WŚ
« dnia: Października 13, 2005, 09:14:38 »
Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich, a teraz do rzeczy:
poszukuje znanych/ciekawych cytatów dotyczących walk, taktyki i innych tematów 'okołolotniczych'.  Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2005, 12:56:37 »
Nie z drugiej wojenki ale może sie przydadzą, wszak ten Pan stworzył podstawy do dalszego rozwoju taktyki:

Niektóre zasady walki powietrznej Oswalda Boelckego (w dużym stopniu aktualne do dziś):

1. Próbuj uzyskać przewagę przed atakiem. Jeśli to możliwe, miej Słońce za sobą.
2. Zawsze kontynuuj atak, kiedy go rozpocząłeś.
3. Strzelaj z bliskiej odległości, tylko wtedy gdy nieprzyjaciel jest na celowniku.
4. Nie spuszczaj oka z przeciwnika i nie daj się zwieść sztuczkami.
5. W każdym rodzaju ataku, podstawą jest zajść przeciwnika od tyłu.
6. Jeśli przeciwnik nurkuje na ciebie, nie staraj się uniknąć, lecz leć mu naprzeciw.
7. Będąc nad liniami wroga, nie zapominaj swojej trasy ucieczki.

Nie wiem czy o to Ci dokładnie chodziło i Ci to pomoże. Mam nadzieję że tak. Napisz więcej konkretów.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2005, 13:57:41 »
Przejrzyj sobie podpisy userów, które zawsze (gdy są) znajdują się na dole postów. Jest tam wiele mądrości lotniczych. Pierwszy przykład z brzegu - np. to co Szanowny Pan Mazak ma na czerwono zapisane :).
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2005, 14:07:12 »
@Rutkov

Tak nawiasem mówiąc są akurat słowa które wypowiedział Czerwony Barona przynajmniej tak twierdzi  ppor Joachim Adolf Wolff z Jasta 11 po tym jak Manfred zestrzelil Pana z numerem 79 czyli mjr Richarda Raymonda-Barkera oraz 80 ppor Davida G. "Tommy" Lewis'a :twisted:
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Października 13, 2005, 14:58:49 »
Masz tutaj nie tylko cytaty ale i całe wywiady z asami lotnictwa:

http://www.tarrif.net/wwii/interviews.htm

Mój ulubiony cytat, który pewnie spodoba się wielu z Was:
"Często walczyłem w pojedynkę, ścigany przez 8 czy 10 Mustangów, a przeżycie zapewniła mi jedynie pełna mobilizacja wszystkich moich umiejetności pilotażowych, oraz kluczenie i uniki między drzewami i wieżami kościelnym w trakcie lotu koszącego. Pomagał mi w tym brak wprawy u amerykańskich pilotów, kiedy jeden wchodził na pozcję do strzału natychmiast był blokowany przez innego"
Major Hans-Ekkehard Bob, Gruppenkommandeur II./JG 3

Pozatym tak jak koledzy radzą stosuj sie także do podpisu jaki ja mam w sigu ;)
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

czoper

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 13, 2005, 20:36:59 »
Dzięki za odzew, wyjaśnię może dokładniej o co mi chodzi, otóż popełniłem coś takiego, chciałbym do tego dodać jeszcze cytaty, tak jak ma to miejsce we wrześniu.
Z tego co pamiętam całkiem spory zbiór cytatów był w 'szkole latania' na stronie JG 300, ale teraz nie mogę ich nigdzie namierzyć.

NiKuTa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 15, 2005, 18:32:20 »
Najlepsze zródła cytatów to biografie pilotów. :]

A jednym z moich ulubionych cytatów to:
"Do czego u diabła strzelają piloci myśliwców w Rosji, do samolotów czy do kaczek????" - A. Galland

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #7 dnia: Października 15, 2005, 18:50:16 »
A może szczają :D. Nikuta mamy mod z poprawną pisownia a ty tu dzieci straszysz :D.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

NiKuTa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Października 15, 2005, 19:17:32 »
Jaki ja jestem ułomny  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

[ Dodano: Sob 15 Paź, 2005 20:50 ]
Dekalog Malana:

1. Czekaj, dopóki nie zobaczysz białek oczu przeciwnika. Strzelaj seriami 1-2 sekundowymi i tylko wtedy gdy masz wroga w środku celownika.
2. Gdy strzelasz nie myśl o niczym innym, skup się. trzymaj obie ręce na drążku, skoncentruj się na celowniku.
3. Zawsze bądź czujny, wypatruj przeciwnika.
4. Przewaga wysokości daje ci inicjatywę.
5. Jeżeli cię zaatakują, zawsze staraj sie zwrócić przodem do przeciwnika.
6. Decyzje podejmuj błyskawicznie. Lepiej działać szybko, nawet gdy twoja taktyka nie jest najlepsza.
7. Na obszarze gdzie możesz spotkać nieprzyjaciela, nigdy nie leć w linii prostej i na jednej wysokości dłużej niż 30 sekund.
8. Gdy prowadzisz zespół do ataku, zawsze pomyśl o zostawieniu odpowiedniej silnej grupy, która zapewni ci osłonę z góry.
9. Inicjatywa, agresywność, dyscyplina w powietrzu i latanie zespołowe to słowa, które znaczą wiele w walce powietrznej.
10. Do walki wchodź szybko, bij skutecznie, zjeżdżaj!!!!!!

Graf

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 16, 2005, 21:35:31 »
Nie wiem czy się przyda, ale to mój ulubiony cytacik z epoki:
"Gdy bombarduje RAF, chowają się Niemcy, gdy bombarduje Luftwaffe, chowaja się alianci. Gdy bombardują Jankesi, chowają się wszyscy."
Warto też chyba dodać cytowane swojego czasu, pełne wdzięku powiedzonko z okresu BOB'a:
"Alles Scheisse alles Dreck, eine Bombe, alles Weg!"

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Października 17, 2005, 12:52:48 »
Cytat: Graf
"Gdy bombarduje RAF, chowają się Niemcy, gdy bombarduje Luftwaffe, chowaja się alianci. Gdy bombardują Jankesi, chowają się wszyscy."

Dobre :) !

P.S. Tyle lat minęło i nic się nie zmieniło :).

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #11 dnia: Października 18, 2005, 17:59:50 »
„ ... Zwrot, Purpurowy Dwa, Zwrot !!!
Za późno - 109 był już za mną i usłyszałem grzmot eksplozji kiedy pociski z jego działka uderzały w mój samolot.
Ogniste kule przelatywały ze wszystkich stron. Bum – zostałem trafiony w skrzydło, Bum – kolejny eksplodował z tyłu w płycie pancernej a odłamki zniszczyły zegary w kokpicie ... To była tylko kwestia sekund teraz ... Straciłem całą prędkość i jeżeli nawet bym skręcił w lewo lub w prawo czy zanurkował prawdopodobnie nie byłbym w stanie uwolnić się od niego ...
Nagle przypomniałem sobie rozmowę jaką prowadziło dwóch angielskich pilotów – weteranów z Bitwy o Anglię - którą słyszałem będąc w Eshott. Ich słowa wbiły się w moją pamięć :
„Najważniejszą rzeczą jest zrobić COKOLWIEK ... Wykonaj nie łagodny manewr, ale tak nagły i zdecydowany jak to tylko możliwe. Pociągnij mocno drążek do siebie i kopnij orczyk w którąkolwiek stronę. Być może ten manewr urwie Ci skrzydła, ale i tak jesteś na straconej pozycji więc co za różnica??”Ta cała rozmowa przeleciała mi przez umysł w czasie krótszym niż mrugnięcie okiem. Niemalże wyrwałem drążek z jego gniazda ciągnąć go na siebie i w tym samym momencie nacisnąłem lewy orczyk tak mocno jak to tylko było możliwe.
Przez ten manewr straciłem na chwilę przytomność ...”

Relacja Johna Godfreya lecącego na P-47
i zaatakowanego z zaskoczenia przez Me-109

I moje ulubione stwierdzenie.
. „Go in close, and then when you think you are too close, go on in closer...”

„Zawsze podchodź blisko i kiedy wydaje Ci się, że jesteś za blisko – podejdź jeszcze bliżej ...”

Major Thomas B. "Tommy" McGuire, USAAF
Drugi na liście asów USA, WW-II
38 Zwycięstw
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #12 dnia: Października 25, 2005, 18:29:58 »
A mnie się bardzo podobają te rady:

1. Szkop zawsze atakuje od strony słońca
2. Strzelaj dopiero wtedy, gdy widzisz białka jego oczu
3. Nie ścigaj samolotu, który już trafiłeś. Inny Cię doścignie i strąci
4. Lepiej wrócić cało z zaledwie prawdopodobnym zestrzeleniem, niż samemu zostać zestrzelonym przez Niemca, którego chciałeś zaliczyć jako pewniaka
5. Uważaj! Strąci Cię właśnie ten, którego nie widzisz
6. Nie myśl o swojej dziewczynie! Jeśli nie widzisz Focke - Wulfa, który zestrzelił Twojego przyjaciela, to jesteś przestępcą

Prosta zagadka - z jakiej książki są te rady? :)
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #13 dnia: Października 25, 2005, 20:33:26 »
Powiedzonko, które nie dotyczy lotnictwa, ale wyczytane z jednej z książek lotniczych (tytuł?).
W pewnym okresie przyjmowałem je z niedowierzaniem  :shock:  :oops: (1970) a po przemyśleniach i „ukształtowaniu osobowości” :D  zrozumiałem, że jest bardzo celne i doskonale oddaje ocenę polskiego stanowiska po przystąpieniu ZSRR do aliantów.

Jeden czołg niemiecki i jeden sowiecki zniszczony na froncie wschodnim to 2:0 dla nas(Polaków).
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #14 dnia: Października 27, 2005, 12:43:47 »
:o Dodam coś od siebie.
Gdybyśmy mieli walczyć z niemcami i ruskimi to od kogo zacząć?

---od niemców-----a Wiecie dlaczego

bo najpierw obowiązek a później przyjemność....
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952