Autor Wątek: Zwalcznie pocisków przy pomocy rakiet IR (naprowadzanych na podczerwień)  (Przeczytany 3397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Witam,

Dziś online miałem ciekawy przypadek. Tor z lotniska blue - jak zwykle - strzelał do mnie.
Tor wystrzelił logos zalokował:

Szkoda, że nie miałem niczego na pylonie, bo zastanawia mnie czy można byłoby ów pocisk strącić i ciekawe na ile realna jest tak sytuacja, w której pasywnie możliwe jest uchwycenie pocisku SAM przez 29?

pozdrawiam,
qrdl
« Ostatnia zmiana: Lutego 04, 2006, 13:02:13 wysłana przez Kusch »

Offline Kusch

• Global Moderator
[1.11] Lokowanie pocisków SAM
« Odpowiedź #1 dnia: Października 23, 2005, 23:49:15 »
Eee to już dawno stosowany trick.Jasne,że byś go strącił.W realu to np jest taki niemiecki system obrony okrętów,RAM się nazywa.Pocisk posiada głowicę termiczną,a w zasadzie wiele komponentów pochodzi z AIM-9L.Skuteczność w zwalczaniu rakiet przeciwokrętowych 95% jednym pociskiem.

With these test firings RAM demonstrated its unparalleled success against today's most challenging threats. Cumulatively to date more than 180 missiles have been fired against anti-ship missiles and other targets, achieving a success rate over 95%.

http://navysite.de/launcher/ram.htm
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #2 dnia: Października 23, 2005, 23:55:11 »
EOS'em, jak najbardziej realne, taka rakieta to obiekt wypromieniowujący ciepło... dużo ciepła :D więc spokojnie można ją zalokowac głowicą IR ... z radarem bym już polemizował.

Ostatnio miałem przypadek, że lecąc F-15 zestrzeliłem Sidewinderem - Archera, którego wystrzelił we mnie Su-25T... zaczyna mi sie to podobac :D

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 24, 2005, 00:02:28 »
Nie wątpię, że są systemy przechwytujące pociski rakietowe (na dużą skalę, to np. doskonałe S300), ale ja zastanawiam się nad prędkością działania systemów uzbrojenia miga29, tzn. tutaj lok był automatyczyny (tryb ver.), a akcja działa się błyskawicznie. Rozmyślam czy platforma jaką jest mig potrafi tak szybko reagować, ten pocisk dosłownie "śmignął" przed nosem, a zrzuty pochodzą z tracka wolniej odtwarzanego.

pozdrawiam,
qrdl

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Października 24, 2005, 00:06:06 »
Już nie przesadzajmy :wink: tego się nigdy nie dowiemy.

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 24, 2005, 21:28:08 »
... ale można by dopisać jakąś fabułę ... ;)

maverickdan

• Gość
Ściąganie samów za pomocą f 15+aim9
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2005, 18:32:34 »
Witam
Nie wiem czy to możliwe w realu,ale za pomocą aim 9 ściągam napastujące mnie rakiety "sam" a potem ich nośniki typu Tor i.t.d
pozdrawiam

kaa

• Gość
R-73 strąca AIM-120 i AIM-9
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2006, 11:20:55 »
był wątek R-77 przeciw pociskom, ale tam za dużo pisaniny :P więc daję tu: w tym wątku znajdziecie traka pokazującego zwalczania nadlatujących od czoła pocisków powietrze powietrze za pomocą r-73. wiadomo - bez ikonek byłoby dużo trudniej, ale przy kursach spoktaniowych może nawet nie byłoby niemożliwe...

Ajti

• Gość
Odp: R-73 strąca AIM-120 i AIM-9
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2006, 12:51:52 »
O tym chyba kiedys Kusch pisal... z tego co pamietam  :020:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 04, 2006, 12:53:44 »
Zamorduje normalnie...

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 04, 2006, 12:55:20 »
Witam
Nic nowego, Aim9 też ściąga pociski . Można też 9tką celowo zwalczac pociski nadlatujące z godziny 12stej.

pozdrawiam
 :118:

qrdl

• Gość
Odp: Zwalcznie pocisków przy pomocy rakiet IR (naprowadzanych na podczerwień)
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 04, 2006, 13:10:07 »
Witam,

Jeśli chodzi o zwalczanie pocisków AA, przez pociski wystrzeliwane przez atakowanego, to moja hipoteza jest następująca:
Czasami widzimy napis, że XXX zabił się rakietą wystrzeloną przez samego siebie! Otóż przypuszczam, że wynika to:
a) z uchwycenia loka wystrzelonego przez nas pocisku (r73 i r60) na nadlatujący pocisk. Wówczas wybuch naszego pocisku następuje praktycznie od razu po odpaleniu i nasza własna głowica dodatkowo przyczynia się do naszego strącenia i stąd ów napis,
b) wybuch pocisku, ktory ma nas strącić, detonuje naszą rakietę, która właśnie została odpalona.

Ciekawi mnie, która z hipotez jest właściwa, a może istnieje inne wytłumaczenie. W każdym razie skłonny jestem obstawać, że obsługa rakiet AA przez FC nie jest czymś banalnym i w 100% zawartym w skrypcie, a może się mylę?

pozdrawiam,
qrdl

kaa

• Gość
Odp: Zwalcznie pocisków przy pomocy rakiet IR (naprowadzanych na podczerwień)
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 04, 2006, 13:32:15 »
Hehe... a strona po stronie przeglądałem, żeby tamten o R-77 znaleźć... pomroczność :P