Wczoraj nabyłem tenże tytuł drogą kupna,zainstalowałem i działa.Zaznaczam że nie mam zainstalowanego ServicePacka2,może w tym jest problem?
Chyba nie - w każdym razie zainteresowany dyskusją postanowiłem to sprawdzić i po udobruchaniu pilnujących tego szczurów w piwnicy, przyniosłem EEAH i EECH i zainstalowałem. Co stwierdziłem:
Najpierw zainstalowałem EEAH (system XP Home SP2 oryginalny) i efekt był taki, że w ogóle nie mogłem odpalić gry. Zainstalowałem patch 1.1e - ale nie ze strony oficjalnej a ten, który jest zawarty na płycie EECH (z zaleceniem instalacji przed dograniem EECH) i ruszyło - nie mam niestety już oryginalnej klawiszologii (wywaliłem pewnie z pudełkiem - bo w opakowaniach DVD jeszcze wtedy nie sprzedawali) ale na oko wszystko chodziło dobrze - no można było wybrać tylko jedno urządzenie sterujące. Poszedłem więc dalej i zainstalowałem na to EECH wersja PL 1.4.6 oraz patch 1.6.2W2 ze stronki którą podał YoYo + dodatki tam zawarte: superpatch + tekstury etc. Jeszcze co prawda nie skonfigurowałem X-45 (to trochę zajmuje - trzeba niestety przez program joya a nie w grze) ale sprawdziłem, że w tym układzie można używać różnych urządzeń na raz np. joya i pedałów - czyli już to jest przystosowane typowo pod XP i nawet Track IR bez problemu obsługuje obrót głowy. Dotychczas żadnych błędów działania gry i grafiki nie stwierdziłem (karta NVidia GF6600 256MB - sterowniki chyba jedne z nowszych 77.89)
Skoro już to wgrałem (zaciekawiony Waszą dyskusją) to pewnie zrobię "powrót do przeszłości" i trochę polatam w oczekiwaniu na "Whirldwind of Vietnam" - tak w ogóle to lubię wiatraki - mam niezłą kolekcję do FS2004 - ale trochę postrzelać nie zawadzi.
[ Dodano: Sob 05 Lis, 2005 13:28 ]Problem z tym, że kompatybilność z XP jest średnia (o czym wydawca nie informuje). Być może gra nawet i chodzi ale ja nie mam myszy tuż po odpaleniu (tab i strzałki nie działają, myszka PS2) więc nawet nie mogę tego sprawdzić, bo poza biernym menu nic nie widzę.
Chyba rozwiązałem ten problem, występuje on w przypadku używania joysticka Saitek X-45 wraz z programem do programowania tego joya (nawet najnowszym).
Przyczyną jest zła współpraca przycisku "Mouse Fire" z Windowsem XP. Czasami przycisk ten powoduje różne bugi w programach. W przypadku EEAH i EECH jest to właśnie objaw braku myszy w menu gry. Rozwiązanie jest dość proste:
- dajemy CTRL+ALT+DEL - pojawia się Menedżer zadań Windows a gra jest zminimalizowana;
- wciskamy "Mouse Fire" i słyszymy dźwięk "ping" (

jak opisać dźwięk

) z windowsa (taki jak przy błędach itp.)
- zamykamy menedżer i wracamy do gry - wszystko jest OK
Problem występuje losowo bez względu na to czy akurat program Saitek'a jest włączony czy nie - wystarczy, że jest zainstalowany.
Inne spotykane objawy tej złej współpracy to szybkie przeskakiwanie "podświetlenia linii komendy" - miałem to przy Orbiter Sim. - rozwiazanie j.w.