Autor Wątek: Ksiązki o lotnictwie  (Przeczytany 98147 razy)

Odp: Ksiązki o lotnictwie
« Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 21, 2014, 10:02:17 »
Dzięki za propozycje. Myślę, że na początek mi wystarczy.
Colt

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #151 dnia: Lipca 06, 2014, 20:18:22 »
"Gwiazdy nad Afganistanem. Taktyka rosyjskiego lotnictwa wojskowego w wojnie afgańskiej 1979-1989"

http://www.ksiegarnia.historyczna.com.pl/pl/p/GWIAZDY-nad-Afganistanem.-Taktyka-rosyjskiego-lotnictwa-wojskowego-w-wojnie-afganskiej-1979-1989/1579
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #152 dnia: Lipca 16, 2014, 17:22:23 »
Czy jest jakaś książka z wspomnieniami pilota Doroty, wydana w naszym języku?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #153 dnia: Sierpnia 02, 2014, 21:13:59 »
Panowie czy ktoś jest może zainteresowany zakupem tej książki?

http://livehardtobehard.com/wp_online_store?slug=product_info.php&products_id=42

Nie będę ukrywał, że kolejny chętny obniżyłby koszty przesyłki, które są do Polski jak to zza oceanu znaczne, stąd moje pytanie.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

« Odpowiedź #154 dnia: Sierpnia 11, 2014, 18:11:06 »
Panowie, poszukuję opracowania na temat taktyki sił powietrznych podczas walki. Chciałbym, aby było w polskim języku i możliwe do kupienia ;). Pozdrawiam!

« Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 25, 2014, 17:09:47 »
Polecam pozycje gen. Jerzego Gotowały:

- Splątane wiraże: taktyka walk i bitew powietrznych lotnictwa myśliwskiego wczoraj, dziś i jutro (Warszawa, 1992, Wyd. Bellona, ISBN 83-11-07955-2)
- Splątane wiraże 2 (Warszawa, 1992, Wyd. Bellona, ISBN 8311086247
- Już nie ujrzysz słońca (Warszawa, 1999, Wyd. Bellona, ISBN 83-11-08877-2)
- Lotnictwo we współczesnych konfliktach zbrojnych 1945-2003 (Warszawa, 2004, Wyd. Bellona, ISBN 83-11-09722-4)

Pewnie teraz już tylko second-hand, ale warto. Możesz zadzwonić do Bellony, czy coś im nie zostało...

« Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 28, 2014, 17:34:01 »
Ciekawe propozycje. Muszę w końcu wybrać kilka książek:-)

« Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 28, 2014, 19:02:01 »
Ogromne dzięki za pomoc! Czas najwyższy uzupełnić biblioteczkę. :)

« Odpowiedź #158 dnia: Sierpnia 28, 2014, 19:58:15 »
Jak przeczytałem u Gotowały o tym jak pilot F-15 był zachwycony zwrotnością Su-27, bo ten mu uciekł z przed nosa za pomocą kobry to podziękowałem...
Polecam:
Robert L. Shaw "Fighter Combat. Tactics and Maneuvering" - ponad 400 stronicowa cegła, w której są wyjaśnione i rozrysowane wszystkie manewry w różnych konfiguracjach, tylko, że po angielsku.
Jest dosyć łatwa do "zdobycia" w wersji elektronicznej - więcej nie napiszę, bo chcę mieć całe kolana;)
'"Pana, pana. Po ile te choinki?"

« Odpowiedź #159 dnia: Października 21, 2014, 19:11:45 »
Nakładem Fundacji Historycznej Lotnictwa Polskiego i wydawnictwa GRETZA – Robert Gretzyngier ukazało się poprawione i uzupełnione II wydanie mojej książki „Z historii polskiego lotnictwa na Śląsku Cieszyńskim w latach 1912-1939”.

Do nabycia bezpośrednio u wydawcy (trwa teraz promocja :-) )
http://www.lotniczyantykwariat.pl/

Najważniejsza zmiana w stosunku do wydania z 2012:
Niedawno ukazała się wydana przez cieszyński Oddział Polskiego Towarzystwa Historycznego książka „Z historii polskiego lotnictwa na Śląsku Cieszyńskim w latach 1912-1939”. W ubiegłym rok obchodziliśmy symboliczne 100-lecie lotnictwa w naszym regionie. W drugiej połowie października 1912 roku nad Białą i Bielskiem, a następnie nad Cieszynem, po raz pierwszy pojawił się bowiem aeroplan, pilotowany przez nestora polskiego lotnictwa, hrabiego Michała Scipio del Campo.

... oprócz dodania sześciu nowych fotografii, polega na rozszerzeniu aneksu z listą personelu Polskich Sił Powietrznych w Wielkiej Brytanii, wywodzącego się ze Śląska Cieszyńskiego lub związanego z naszym regionem miejscem nauki lub pracy (z 209 osób z wydania I z roku 2012 do 231 obecnie).
Ponadto twarda oprawa, większy format i kolorowe fotografie dokumentów.
Przedmowy do obu wydań napisali weterani PSP, co było i jest dla mnie wielkim zaszczytem.   
Do pierwszego wydania książki napisał ją Tadeusz Jerzy Krzystek, rodak ze Śląska Cieszyńskiego, urodzony w Lutyni Dolnej na Zaolziu, uczestnik szkolenia szybowcowego na górze Chełm w Godziszowie w 1936 roku, weteran Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie, następnie działacz byłego Stowarzyszenia Lotników Polskich w Wielkiej Brytanii, zmarły w 2013 roku.
Z kolei przedmowę do drugiego wydania był uprzejmy skreślić kolejny lotnik, który w czasach II Rzeczypospolitej szkolił się na Śląsku Cieszyńskim, obecnie 98-letni pułkownik dyplomowany pilot Franciszek Kornicki, pochodzący z okolic Hrubieszowa ostatni żyjący dowódca dywizjonu polskiego lotnictwa w Wielkiej Brytanii. Jako autor czuję się tym bardzo zaszczycony i wyróżniony.
Nieco więcej tutaj:

Ponadto polecam zainteresowanym wydawnictwo pokonferencyjne "Skrzydła na wojnie", które ukazało się stosunkowo niedawno     

Spis treści publikacji „Skrzydła na wojnie” (102 strony, 8 autorów, zdjęcia, mapy, tabele, krótkie streszczenia artykułów w języku angielskim)

T. Jastrzębski, Ostatni lot Halifaxa JP 162 (The Last Flight of the Halifax JP 162)   
P. Sadowski, Nachtjagd nad Małopolską. Straty sowieckich samolotów transportowych w rejonie Tarnowa w grudniu 1944 roku (Nachtjagd over Little Poland. Looses of the Soviet Long-Range Aviation in Tarnów Area in December 1944)1
G. Kasztura, Sowiecka 321. Dywizja Lotnictwa Bombowego nad Śląskiem (Soviet 321st Bombardment Air Division over Silesia)2
G. Kasztura, Z. Legierski: Messerschmitt z Drogomyśla. Epizody z działań lotniczych 1945 roku na Śląsku Cieszyńskim (The Messerschmitt from Drogomyśl. An episode of air operations over Cieszyn Silesia in 1945)3
Sz. Serwatka, Mustang porucznika Langeliera. Podwodna archeologia lotnicza (Lieutenant Langelier’s Mustang Story)
K. Sojka, R. Podsiadło, Bieszczadzkie wraki - Ła-5 z Okrąglika i Ił-4 z Rypiego Wierchu (The Wrecks from Bieszczady Mountains – Lavochkin La-5 and Ilyushin Il-4)
M. Stoszek, Myśleniccy lotnicy: Józef Biel i Henryk Węgrzyn (Two Airmen: Józef Biel and Henryk Węgrzyn) 
A. Boryczko, Odkrywanie żołnierskiej odysei Henryka Harańczyka (Discovering the Soldier’s Odyssey of Henryk Harańczyk)

W imieniu wydawcy dystrybucją publikacji zajmuje się dr P. Sadowski

« Odpowiedź #160 dnia: Października 21, 2014, 19:32:14 »
Sorry, że jedno pod drugim, ale "nie uspieł".

Tutaj więcej o "Skrzydłach na wojnie":

We wrześniu 2013 r. w Niepołomicach koło Krakowa odbyła się kolejna edycja cyklicznej imprezy „Pola Chwały”. Towarzyszyła jej II Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Na Polach Chwały”. Owocem jednego z kilku przeprowadzonych wówczas na tamtejszym Zamku Królewskim paneli dyskusyjnych jest publikacja „Skrzydła na wojnie”, wydana niedawno przez Stowarzyszenie Miłośników Historii Wojskowości „Pola Chwały” pod redakcją naukową dr. Piotra Sadowskiego, organizatora i moderatora powyższego panelu.

http://front1945.cieszyn.pl/aktualnosci/47-komunikat-15-10-2014

Są tam do wglądu po dwie strony oraz english summary do trzech artykułów, moim zdaniem najciekawszych, zwłaszcza jeśli chodzi o wykorzystanie dokumentów sowieckich, nie tylko tych łatwo dostępnych na OBD "Memoriał" czy OEBD "Podwig Naroda". No, ale to jest moje subiektywne odczucie :)                             

« Odpowiedź #161 dnia: Listopada 17, 2014, 22:54:26 »
Dzisiejszy nabytek: "Elita Luftwaffe", 39 PLN only  :).
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #162 dnia: Listopada 17, 2014, 23:39:40 »
Ja tam widzę cenę 124 PLN... Promocja była?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #163 dnia: Listopada 18, 2014, 22:52:59 »
Nie, nie było żadnej promocji. Po prostu księgarnia gdzie można trafić różne książki po niższych cenach, tu masz ich stronę. Zresztą patrząc w necie to AJ-Press wychodzi najdrożej u... producenta.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #164 dnia: Listopada 21, 2014, 13:40:08 »
Właśnie skończyłem czytać: http://virtualo.pl/rycerze_wojennego_nieba/ebook/c2i148866/
Pisał Amerykanin, więc bywa pompatycznie ale ogólnie lektura godna polecenia. Patrząc na zestaw źródeł to chyba nie powinno być też zbyt dużo przekłamań rzeczywistości. Historia ciekawa i ciekawie podana.
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2014, 20:19:01 wysłana przez Leon »