Ostatnio wróciłem po dłuższej przerwie do literatury obejmującej II wś na morzu.
Zakupiłem sobie trzy pozycje.
"Cel Tipritz" Patrick Bishop - Wyd. REBIS, Poznań 2013.
Ciekawa książaka opisująca próby zniszczenia bliżniaka "Bismarcka" przez brytyjczyków.
Bardzo solidnie napisana książka. Z racji tego, że opisuje wszystkie operacje przeciwko pancernikowi, to nie zagłebia się szczegółowo w każdą z operacji - ale opisuje je w sposób wg. mnie wystarczająco dokładny aby zrozumieć skalę przedsięwzięcia. Interesujące są opisy tego jak przedstawiało się życie na okrecie, który niemalże cały czas stał na kotwicy.
Oczywiście są tutaj opisy operacji związanych z północno-norweskim teatrem operacji morskich czyli konwoje do Murmańska (masakra PQ-17, zatopienie "Scharnhorsta") jak również zarysowane tło kto i dlaczego podejmował takie a nie inne decyzje.
Druga pozycja to "Ostatni U-boot" Wolfgang Hirschfeld, Wyd. Finna 2008.
Jeśli ktoś czytał takie tytuły jak "Zelazna trumny "Wernera, "Cisi myśliwi", czy "Okręt" - to chyba wie co może przeczytać w takiej książce.
Ale różnica jest taka, że tutaj pisze podoficer i niemalże zupełnie pomija sprawy prywatne i to co robili w bazie - skupiając się na opisach patroli bojowych.
Facet pływał na IXC więc nie brał udziału w typowych bitwach konwojowych. Książka bedąca znakomitym uzupełnieniem ksiązki Wernera.
Trzeciej jeszcze nie przeczytałem

Ramm.