W zasięgach twórcy filmików o tematyce lotniczej, wyświetlił mi się autor książki "The Secret Horsepower Race: Western Front Fighter Engine Development" - Calum E. Douglas. Ponieważ, bardzo podobało mi się "skakanie" po odnośnikach do artykułów Wikipedii, dotyczących różnych silników lotniczych, to kupiłem tę książkę. Ciekawy dla mnie temat. Suplement w postaci tłumaczonych artykułów z rzeczonej Wiki jest przydatny. Nie polecam, bo jest bardzo techniczna. Oprócz schematów i przekrojów, opisane są na przykład historie pracowników Rolls-Royce'a szybko udających się na miejsce przymusowego lądowania Heinkla, żeby wyciągnąć silnik do sprawdzenia. Wymiana korespondencji pomiędzy ministerstwem, a biurem projektowym w której stawiane są oczekiwania co do osiągów i próby rozwiązania. Przedstawiane są struktury biur projektowych i wymiana informacji. Problemy z brakiem przepływu informacji i rywalizacja. Również polityka i konsekwencje dla inżynierów. Ogólnie bardzo wąska wiedza, bo autor jest inżynierem silników wyścigowych w zespole F1.