Autor Wątek: Polska kampania  (Przeczytany 23288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pogo

• Gość
Odp: Polska kampania
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 23, 2005, 00:55:11 »
Ech to trochę poroniony pomysł takie gdybanie co by było po 45...
nie twórzmy matrixa wystarczy OloMa... dalej wiecie co :)
P11c vs BF109K i inne takie tam a może dodajmy że japonce przysłali niemcom zera i wio bee
Lepiej stworzyć kampanie 20 dobrych misji  niz 50 tak nudnych ze głowa boli
I nie musi się opeierać na autentycznych faktach.P11 (i tylko) vs  szwaby i tym co dysponowali w 39 bez v1 i innych dupereli .

alex.stela

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 23, 2005, 08:33:20 »
Jeżeli już robić coś w stylu "co by było gdyby", to raczej bardziej interesowałaby mnie kampania 39-40 zakładająca, że Polacy dostali Hurki, Spity, MS406, a Francja i UK faktycznie przystąpiły do wojny 3 IX. 1945 z Polakami na Dorach, to już rzeczywiście zupełne political fiction. Dziwny pomysł...

No ale jeśli już coś jest tak daleko zaawansowane, to warto byłoby to skończyć.  :)

NiKuTa

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 23, 2005, 11:22:57 »
Osobiście bym zrobił kampanię taką o jakiej napisał mój poprzednik. Wrzesniej 1939 Hurki, Spity itp.
1 września niemcy atakują polskę
3 angli i francja wypowiadają wojnę (ale tylko angla zaczyna jakąś tam ofensywę powietrzną, żabojady sie boją wyjść poza linie Maginota (kurka chyba to tak się pisze).
17. września ruskie atakują od wschodu.

A polacy walczą dalej i najpierw biją niemców, potem ruskich i zajmują moskwę :D

Może na upartego dało by sie to zrobić jako dynamiczna kampania (nie DCG), tylko w tym PFowym.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 23, 2005, 11:38:21 »
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=3020.0

tu były początki :)
ale że wszystko spoczęło na barkach Gladiusa szło to ślamazarnie
super że znaleźli się ludzie z wolnym czasem by to dokończyć
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

alex.stela

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 23, 2005, 14:45:35 »
super że znaleźli się ludzie z wolnym czasem by to dokończyć

Oby tylko nie wyszło jak zwykle ;-) Megakampanię trzeba skończyć, jeżeli już tyle zrobione. Apeluję do kolegi Gladiusa o przedstawienie pełnej listy potrzebnych skinów do zrobienia. Następnie dokonamy dobrowolnego podziału pracy wśród ochotników. Każdy kilobajt nowego skina szczególnym dobrem narodu!

Jeśli skończymy to do końca roku, będzie to duży sukces. Jeśli się uda - możemy razem popracować nad nowymi kampaniami. Zrobienie pojedynczej misji to żmudna robota, a co dopiero wyrzeźbienie całej kampanii. Ale Polak potrafi (jeśli tylko mu się chce)  :)

Molnar

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 23, 2005, 17:41:16 »
coś w tym stylu? :)

« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 23, 2005, 19:01:29 »
Osobiście bym zrobił kampanię taką o jakiej napisałł mój poprzednik. Wrzesniej 1939 Hurki, Spity itp.
1 września niemcy atakują polskę
3 angli i francja wypowiadają wojnę (ale tylko angla zaczyna jakąś tam ofensywę powietrzną, żabojady sie boją wyjść poza linie Maginota (kurka chyba to tak się pisze).
17. września ruskie atakują od wschodu.
A polacy walczą dalej i najpierw biją niemców, potem ruskich i zajmują moskwę :D
Może na upartego dało by sie to zrobić jako dynamiczna kampania (nie DCG), tylko w tym PFowym.

Nic nie stoi na przeszkodzie. :)

Pomysł megakampanii powstał w 2004 roku. Link do historii tego projektu podał Rutkov.
Było kilka koncepcji ostatecznie całym projektem cz. I zajął się Gladius.
Ja mam pomysł na cz. II. „Powstanie we Lwowie 1946” Brak map terenu Polski bardzo ogranicza naszą działalność a nie chcemy robić kampanii na mapach online.
Zapewniam, że misje i klimat, jaki stworzył Gladjus są świetne, ale niestety na produkt finalny należy jeszcze poczekać.

W tej chwili Gladius jest chyba w delegacji i nie mam z nim kontaktu.

Listę potrzebnych skinów do 20 pierwszych misji podesłałem mu na „e@mila”
Dokładnie, co kto robi ustalcie na PW z Gladiusem lub deklarujcie na forum a wtedy to już "po ptakach bez zmiłuj się". Jeżeli ktoś zawali robotę to może spodziewać się wizyty panów w skrzypiących płaszczach i zapewniam że będzie bolało. :)

Wszystkie skiny dotyczą kamuflażu używanego w 1945 rokuprzez VVS.
Robota raczej prosta bo potrzeba nałożyć tylko oznakowania przynależności państwowej i numery boczne. Jeżeli ktoś pokusi się o zrobienie skinu historycznego odpowiadającemu konkretnej jednostce VVS z roku 1945 to będzie on mile widziany.

Pozdrawiam.

Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 23, 2005, 20:51:56 »
To które najpierw skiny robimy ? Te dla VVS z ich znakami czy dla samolotów które "dostaliśmy" ??
Bo troche tego nie kapuje...
« Ostatnia zmiana: Listopada 23, 2005, 20:53:52 wysłana przez Marcinos »
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 24, 2005, 21:00:08 »
To które najpierw skiny robimy ? Te dla VVS z ich znakami czy dla samolotów które "dostaliśmy" ??
Bo troche tego nie kapuje...

Ja też nie wiem, o co chodzi i co podesłał wam Gladius. Poczekajmy może aż będzie dostępny, bo tak to możemy coś namieszać.
Jeżeli dostaliście jakieś skiny, od Gladiusa to oczywiście to ma priorytet.
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 25, 2005, 15:45:50 »
bardziej interesowałaby mnie kampania 39-40 zakładająca, że Polacy dostali Hurki, Spity, MS406, a Francja i UK faktycznie przystąpiły do wojny 3 IX.
Ba! Też bym wolał, be sure, ale w obecnych okolicznościach nie da się takiej zrobić porządnie.
- nie mamy sensownej mapy Polski, to co jest to tylko skrawek, uniemożliwiający nam pokazanie najintensywniejszych walk
- mamy tylko kiepsko zrobiony myśliwiec i nic poza tym z naszych konstrukcji, Hurricane i Spitfire Mk.I są, ale znowu nie ma MS 406 czy Fairey Battle
- Niemcy mają ulepszony sprzęt: "dopancerzone" i dozbrojone Heinkle i Stukasy, mocniejsze Messery - co jeszcze bardziej przechyla szale na ich stronę. Brak totalny "ołówków", tak charakterystycznych dla wczesnego Blitzu. Sowieci też mogliby mieć nieco starsze modele I-16 ;)
- wojsko polskie ma tylko... czołg 7TP, Boforsa 40mm i... no właśnie, chyba nic więcej. A Niemcom przydałby się Panzer I.

Dlatego uważam, że przy tym co mamy (zestaw późnowojennych samolotów itp.) łatwiej będzie skompletować Megakampanię. Poza tym powstawała ona w zupełnie innym celu (stworzenie kampanii "dla każdego coś miłego", osłabienie mitu "jeśli Polak lata na Messerze to jest nazistą" itd.), więc jej wybitna fikcyjność ;) w niczym tutaj nie przeszkadza. To jest jak film "Jeszcze raz Pearl Harbor", takie pobożne życzenie pokonanych :)

Kampanię "what-if" 1939 także obmyśliłem, ale dobrze zrealizować ją można będzie dopiero, gdy(jeśli) ukaże się BOB i 9/39. Bo wtedy prócz dobrze przygotowanego zestawu map (Warszawa), samolotów (Łoś, Karaś) i obiektów dla obu stron (bez którego całe takie przedsięwzięcie traci sens) możnaby liczyć nawet na flyable MS 406 od Francuzów, czy Fairey Battle przynajmniej jako AI, bo te zapewne będą powstawać dla "Battle of France and Low Countries Project".

Przemyślcie to, nikomu niczego nie zabraniam, ale uważam, że powinniście dążyć do sfinalizowania Megakampanii'45, nad którą już nieco swego czasu namarnowali Rola, von Rutkov, Scoot, Gladius, Kaa... itd.
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 25, 2005, 22:39:05 »
S! Powróciłem już z delegacji w Sopocie  :020:
Cieszę się z takiego odzewu :)

Samoloty, które podałem w poprzedniej wiadomości w tym temacie - skiny dla VVS (Dora również - wynika to ze scenariusza kampanii). Dla mnie mają one priorytet ponieważ, jak jednoznacznie już wskazano, nie da się zrobić ruskich maszyn ze zwiazdami jeżeli będą one "blue", poprzez usatwienia w FMB. Prosze również nie nakładać jakichkolwiek numerów bocznych - wystarczą same gwiazdy.
Pełną listę przygotowuje Scoot wraz z poprawkami do misji za co jestem mu niezmiernie wdzięczny.  :002:

"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 25, 2005, 23:31:58 »
Dobrze, jest mowa o samolotach, lecz co będzie z pojazdami naziemnymi np: czołgi, ciezarowki itd...

Jakie typy są planowane do użycia w tej kampanii?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 26, 2005, 09:31:20 »
Pojazdy naziemne: otrzymane od zachodnich aliantów i pozostające na wyposażeniu PSZ na Zachodzie + zdobyczny sprzęt sowiecki. (w szczegóły nie wchodzę bo nie chcę ujawniać scenariusza  :003:)
"W gwardii oddawano broń i tornister tylko razem z życiem"
Coignet

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 26, 2005, 23:42:08 »
Hmm pomysł jest ok  ... a nie lepiej stworzyć kampanie o polskich pilotach np: 303,306 itp... bo wtedy i ze sprzętem w grze bedzie lepiej ? Bo sam projekt wrzesień to sami wiecie...
Potem by wyszło że w kampania szwabki maja Bf109  ruscy latadła a Polska ?????

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 27, 2005, 17:58:15 »
Hmm pomysł jest ok  ... a nie lepiej stworzyć kampanie o polskich pilotach np: 303,306 itp... bo wtedy i ze sprzętem w grze bedzie lepiej ? Bo sam projekt wrzesień to sami wiecie...
Potem by wyszło że w kampania szwabki maja Bf109  ruscy latadła a Polska ?????
Please elaborate, bo być może źle interpretuję twoje "skróty myślowe". "Bo sam projekt wrzesień to sami wiecie..." <- ? :029:
Front Zachodni w obecnej grze jest w "opakowaniu zastępczym", bo jakoś nie widzę mapki, na której startując z Anglii mogę polecieć nad cele we Francji/Reichu. Kłuje też w oczy brak bombowego sprzętu brytyjskiego. Była nawet gadka o rozbudowaniu kampanii dla polskich dyonów z (jak mu tam, już mi się mylą ci wszyscy Ruscy czasami), ale zainteresowanie małe. Ale są na necie takie kampanie, np. Billy jedną robił, jeśli pamiętam.
W BOBie nie zabraknie polskich dyonów, samemu trudno mi w to uwierzyć, ale Nasze Słoneczko wręcz poprosiło mnie, abym mu przesłał odpowiednie informacje, kiedy będzie trzeba. Więc nasze jednoski będą zapewne uwzględnione w kampanii dynamicznej itd.
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2005, 18:00:46 wysłana przez Rola »
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"