Autor Wątek: Rise of Flight (KOTS) / Война в небе - 1917  (Przeczytany 109264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl

• Gość
Odp: I WŚ:Rycerze nieba
« Odpowiedź #315 dnia: Marca 02, 2009, 21:07:13 »
Muszę się przyczepić, ale ten sim, to jak wydać jedyną grę o IIWW od czerwca 1944  :005: Też czekam, bo fisiobicie wejdzie w nowy wymiar, ale wielka szkoda, że ominie to pewien okres "pionierstwa", typu napęd pchający, etc.

pozdrawiam,
qrdl

empeck

• Gość
« Odpowiedź #316 dnia: Marca 02, 2009, 21:16:20 »
Tu muszę się zgodzić z qrdlem, z tego powodu który wymienił jest mało prawdopodobne, że otrzymamy flyable Fokkera EIII, a bardzo lubię tą maszynę :(

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #317 dnia: Marca 02, 2009, 22:32:27 »
Ten symulator jest dla mnie dość zagadkowy. Ja wiem, że czekacie, że autorów można by już beatyfikować, etc., ale...
Niepokoi mnie, że od początku musi tam być strona USA.
Tak na chłodno: dla kogo jest kierowany ten produkt?
Jeśli ma to być gierka, shooter to faktycznie wybór USA jest uzasadniony względami komercyjnymi. Super oprawa graficzna i wiadomo kto jest kto i z kim się walczy. USA vs Niemcy. Jasne czytelne i każdy wielbiciel strzelanki w milej oprawie będzie kontent.
Jeśli produkt ma być symulatorem, to jest adresowany do ludzi, którzy mają pojęcie co kupują, a to znaczy, że woleliby, żeby wszystko było "od początku" i nie mają problemu, że walczą Francuzami (a kto to jest?, etc.) - chyba, że ja się tutaj grubo mylę i wśród świadomych symulantów jest presja na USA...
Tak więc niepokoi mnie, kto ma być docelowym klientem. Bo prawdę mówiąc z pięknej grafiki i efektów nic nie wynika na temat FM. Jakby moje czarnowidztwo się spełniło, oby nie, to będzie się można pewnie przełączyć na perspektywę z 3 osoby...

pozdrawiam,
qrdl

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #318 dnia: Marca 02, 2009, 23:06:56 »
Jakby moje czarnowidztwo się spełniło, oby nie, to będzie się można pewnie przełączyć na perspektywę z 3 osoby...
Że co, będą widoki zewnętrzne?? Ale arkadówa :icon_confused: Qrdl- jak się nie podoba to grasz na serwerach bez widoków zewnętrznych.

żeby wszystko było "od początku"
Fokkery E i Morane-Saulnier N? Za mało atrakcyjny temat- potem może dodadzą (tzn. będą do kupienia), obecnie dla twórców RoF to tylko strata czasu.

Niepokoi mnie, że od początku musi tam być strona USA.
Gra ma być atrakcyjna dla graczy z USA. To jest oczywiste już od jakiegoś czasu i nikt tego nie ukrywa. Nie wiem jak w singlu (zapewne też), w multi będziesz mógł latać też i innymi nacjami Ententy.

Tak więc niepokoi mnie, kto ma być docelowym klientem.
Docelowym? Każdy kto lubi te klimaty/gry tego typu (albo i jedno i drugie) i ma pieniądze. Ma tutaj miejsce duży ukłon w stronę Amerykanów (zapewne ze względu na to że wojna w powietrzu to w świadomości ludzi nadal głównie Mustang i B-17) aby ich zainteresować tym mało znanym tematem i tym samym zachęcić do kupienia gry.

Bo prawdę mówiąc z pięknej grafiki i efektów nic nie wynika na temat FM.
Rozumiem, że w przypadku innych gier po grafice i efektach widać poziom FM?

Pozdrawiam
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #319 dnia: Marca 02, 2009, 23:16:44 »
Akurat w 90% symulatorów w historii lataliśmy jakąś sztampą typu F-16 :118:. I to bez względu na to, czy dana pozycja na skali realizmu plasowała się bliżej Quake'a czy, nomen omen, Falcona. Ostatnio to się trochę zmienia, ale wyłącznie dlatego, że symulatory robi się już chyba tylko w Rosji. Myślę, że każdy lubi latać pod swoją flagą (kto by nie chciał żeby Rise of Flight było o wojnie polsko bolszewickiej?), a flagą większości jest niestety Stars and Stripes. Też bardzo bym chciał, żeby wszystko było od początku, ale logika marketingowców jest dla mnie tutaj oczywista.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #320 dnia: Marca 02, 2009, 23:26:47 »
No tak, wybaczcie, zapomniałem, że to USA wygrało wszystkie wojny.
Sherman, bardzo proszę czytać ze zrozumieniem. Czy ja napisałem o maszynach, czy dostępnych stronach?
I uwaga bardziej ogólna. Jeśli Amerykanin żeby w to grać ma mieć jako stronę USA, to świadczy, że nie jest świadomym graczem tylko kimś kto szuka rozrywki quasi-patriotycznej lub czegoś w tym stylu. Jeśli faktycznie trzeba łapać kolesi na "USA", to czego się można spodziewać po grupie docelowej?
A czy wojna polsko-bolszewicka byłaby dla mnie bardziej atrakcyjna niż np. walki nad Francją? Chyba jednak wolałbym Francję, Polska owszem, ale jako dodatek. Tak jak dodatkiem powinno być USA, której narodowości piloci chyba się stosunkowo późno pojawili w szeregach pilotów (1916?).

pozdrawiam,
qrdl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #321 dnia: Marca 02, 2009, 23:39:59 »
Qrdl wiele filmów już pokazało, że FM wygląda na dopracowany. Począwszy od tych najwcześniejszych (z cząsteczkami powietrza i zawirowaniami zaśmigłowymi) po nawet ten najnowszy, gdzie ładnie widać ślizg na ogon z przewrotem na skrzydło. Oczywiście - może to być marketingowa papka, bo i tak tego nie będzie. Może tak być ale nie musi. To że ładna grafa nie przekreśla tego drugiego przecież. Natomiast faktycznie, okres zmagań powinien zacząć się trochę wcześniej. Fajnie byłoby polatać na kratowanych dwupłatach typu Airco i połapać muchy jako strzelec.
BTW. moja jedna z ulubionych scen lotniczych - film Hell's Angel, strzelec z przodu po trafieniu odwraca się i podaje piątkę pilotowi nad owiewką  :002:
Wracając jeszcze do kampanii - mają wychodzić z czasem dodatki autoryzowane przez Neoqb, więc jakaś może szansa jest że będą i wcześniejsze lata?

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #322 dnia: Marca 02, 2009, 23:56:57 »
Proszę mnie źle nie rozumieć.
Ja tylko się nieco dziwię, że produkt, który ma być przełomem w symulatorach, jako marketing stosuje "chwyt na USA". Kogo twórcy chcą na to łapać? Lajkoników, którzy nie mają pojęcia o IWW, symulatorach, etc.? To mają kupować mamusie sfrustrowanym 12 latkom widząc np. napis "Walcz o wolność Świata w barwach USA"? A czy jeśli tak będzie, to produkt zostanie odpowiednio dostosowany, żeby sprostać oczekiwaniom takiego gracza, który jak zaciąga wajchę, to samolot ma iść za ruchem, etc?
Mam głęboką nadzieję, że się jednak mylę, że sobie nabiją kabzę na debilach z USA, którzy kupią ten symulator bo zobaczą napis "USA" (a to nie będzie gierka) i że wyjdą wówczas dodatki i że będzie "od początku" i że my się z tych debili będziemy śmiać ...- tego nam wszystkim życzę.

pozdrawiam,
qrdl
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2009, 00:04:48 wysłana przez qrdl »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #323 dnia: Marca 03, 2009, 00:13:34 »
No pakowanie wszędzie Najlepszego, Największego i wogóle Extra Państwa na Świecie (ale co by było jakby splajtowały Chiny? ;) )jest lekką przesadą, ale chłopaki chcą zarobić. Pawnie tu się kryje odp., jest tak - nasz ulubiony dzieciak z pryszczami z kanzas, mając do wyboru RoF gdzie nie polata ku chwale ojczyzny i badziewny First Eagles, gdzie np. polata http://www.thirdwire.com/project_wwi_combo.htm (akurat zły przykład bo nie ma USA) pewnie wybierze to drugie. Z drugiej strony, po kiego grzyba USA, jakby faktycznie, w tej wojnie bardzo się odznaczyli... Flyboys'a na dvd dla zwycięzcy konkursu!

Dobra, znalazlem takie zdanie "When you start rolling down the airfield in 1915 there is nothing but bumpy, grass covered terra firma..." czyli skoro są mapki od 1915 to powinny i z czasem być takie samoloty  :001:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #324 dnia: Marca 03, 2009, 00:14:26 »
A ja myślę, że ta nadzieja ma solidne podstawy. W DCS też jest angielski kokpit i Game Mode, a to chyba symulator, który najdalej uciekł od amerykańskości. Nie ma się co martwić na zapas.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #325 dnia: Marca 03, 2009, 08:43:33 »
Pogadamy dobrze z kilkoma chłopakami z forum i bedziem mieć malowania  :banan

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #326 dnia: Marca 03, 2009, 10:24:56 »
No nie wiem...nie siedzę w temacie tak głęboko, jak niektóre chłopaki tutaj. Przecież za czasów KotS tyle powstało modeli i kokpitów. Teraz miałoby zostać to zmarnowane? Mam nadzieję, że z uwagi na obecne tendencje, chłopcy od Giennadicha (jesli w ogóle to jeszcze jest jego projekt) po prostu postanowili przedłużyć życie sima i w póżniejszych terminach będą je sukcesywnie dodawac za opłatą. Bóg sam wie, że zasłużyli na to by maksymalnie na tym zarobić.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #327 dnia: Marca 03, 2009, 11:19:27 »

BTW. moja jedna z ulubionych scen lotniczych - film Hell's Angel, strzelec z przodu po trafieniu odwraca się i podaje piątkę pilotowi nad owiewką  :002:

Wybacz Yoyek, ale muszę sprostować opisany fragment arcydzieła które znam prawie że na pamięć. Piątkę to on chyba przybija ale długo już po tym jak sam zestrzelił szkopa. Przybicie następuje po tym jak atakującego ich Fokkera zestrzeliwuje ich kumpel. Kolejną sceną jest jak Herr Rittmeister spada na nich i posyła do Matki Ziemi. Tak to wg mnie wyglądało :P. Film jest genialny - musiałem to dodać :).

Jeżeli chodzi o sam RoF to wyobrażam sobie go bardziej jak łka z jego możliwościami stopniowania realizmu. Nie przeszkadza mi to, jeśli ten "full real" jest naprawdę maksymalny. Na to liczę. Liczę też że kultowy Eindecker prędzej czy później się pojawi.
Co do Amerykanów to nie mają się chyba czym podniecać - pierwsze zestrzelenie zaliczone USAAS było chyba w lutym 1918, a ich udział nie przekroczył 10% sił lotnictwa Ententy. Ale niech mają, byle ja bym dostał swoje :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #328 dnia: Marca 03, 2009, 12:44:37 »
Sherman, bardzo proszę czytać ze zrozumieniem. Czy ja napisałem o maszynach, czy dostępnych stronach?
Co miałeś w takim razie na myśli pisząc "od początku"?

Jeśli Amerykanin żeby w to grać ma mieć jako stronę USA, to świadczy, że nie jest świadomym graczem tylko kimś kto szuka rozrywki quasi-patriotycznej lub czegoś w tym stylu.
Nie chodzi o to że gracz z USA musi mieć stronę amerykańską żeby w ogóle grać, chodzi o to że jeśli takowa strona jest dostępna to gra jest dla niego bardziej atrakcyjna, a tutaj o zysk twórców chodzi.

A czy jeśli tak będzie, to produkt zostanie odpowiednio dostosowany, żeby sprostać oczekiwaniom takiego gracza, który jak zaciąga wajchę, to samolot ma iść za ruchem, etc?
To wcale nie znaczy o poziomie FM na przykład. Do takiego Sturma jest wiele serwerów różniących się poziomem "realizmu" spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Tak samo będzie z RoF i przystosowanie gry dla naszych ulubionych odbiorców wcale nie musi oznaczać tego że produkt ten nie spełni oczekiwań bardziej wymagających graczy.

Przecież za czasów KotS tyle powstało modeli i kokpitów. Teraz miałoby zostać to zmarnowane?
A kto powiedział że zostaną zmarnowane?? Samoloty będzie można dokupywać, mogę się założyć że pierwsze będą dostępne od razu po premierze.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: Marca 03, 2009, 12:49:47 »
Nie chodzi o to że gracz z USA musi mieć stronę amerykańską żeby w ogóle grać, chodzi o to że jeśli takowa strona jest dostępna to gra jest dla niego bardziej atrakcyjna
Właśnie dlatego mnie dziwi, że dostępne będą tylko dwie strony - amerykańska i niemiecka (o ile się nie mylę). Innych nacji w Wielkiej Wojnie nie było? Chyba, że będą one dostępne jako DLC za drobną opłatą :)