Autor Wątek: Soczewki fresnela  (Przeczytany 6410 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Soczewki fresnela
« dnia: Listopada 18, 2005, 13:30:41 »
Przed chwilą wróciłem do domu bogatszy o soczewkę Fresnela rozmiaru 180x260mm pożyczoną od kumpla i tak siedzę już pół godziny trzymając ją na wyciągniętych rękach, gapiąc się przez nią w monitor, na którym lecą filmiki z Lock'a, efekt jest na  prawdę świetny! Dzięki tej soczewce możemy uzyskac pozornie 2 razy większy obraz i uczucie 3D świata naszego symulatora. Wystarczy wstawic to coś między monitor a nas i naj lepiej jeszcze czyms obudowac aby nie tworzyły się dodatkowe odbicia, tak jak to robią ludzie z forum SimHQ:

Zdjątko1
Zdjątko2

Gdzie to można kupic i za ile?

To jest mały problem, kupic w Polsce można np w www.markery.pl większośc osób zainteresuje to problem w tym, że będzie to działac do rozmiaru monitora powiedzmy 19", a cena jest trochę spora, w porównaniu z ceną soczewki o rozmiarach 180x260, która to be żadnych dodatkowych bajerów w postaci statywów kosztuje tylko 18zł. Można sprowadzic też z stąd konkretnie model F550. Problem w tym, że cena jeszcze nie jest taka jak powinna, a i wielkośc może nie pasowac niektórym osobom, jak np. Boczkowi, który ma oślepiarkę o przekątnej 22".

Więc namawiam do pospolitego ruszenia i poszukiwania np producentów tego typu rzeczy w Polsce by móc zamówic po sensownej cenie soczewki wielkości 400x300 czy 440x330, myślę, że na prawdę warto w to zainwestowac trochę grosza.

Parę linków w języku anglikańskim do poczytania:
http://www.rickleephoto.com/rlcoll.htm
http://www.simhq.com/cgi-bin/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic;f=137;t=000062;p=0
http://www.rickleephoto.com/mosaicfresnel.htm

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Soczewki fresnela
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 18, 2005, 13:45:39 »
Ktoś może wie gdzie w wawie można zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości? Obawiam się jakości drobnych tekstur, czy tekstów.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

xper

• Gość
Soczewki fresnela
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 18, 2005, 14:29:17 »
Posiadam taką soczewke :) od starego rzutnika w szkole znalazła sie w moich rekach całkiem "legalnie" ale mniejsza z tym :P Jest ona kwadratowa jakies 300x300mm tylko ze jest problem zeby uzyskac odpowiedni efekt ekran moonitora musiał by być bardzo mały... :( da sie cos z tym zrobic ? Ma chyba za krótką ogniskową... :( bo maxymalne powiekszenie uzyskuje przy ok 20cm od obiektu

303_Shpacoo

• Gość
Soczewki fresnela
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 18, 2005, 14:44:16 »
Abstarhując od grania na kompie przy użyciu tego czegoś, to całkiem się to nadaje do zapuszczenia sobie filmiku i cieszenia się większym, niż 17-19" obrazem. A statyw to już mała bania - problemem jest tylko miejsce na biurku przed monitorem (w przypadku statywu stojącego). Można też wiszący na obudowie monitora, ale tu już potrzeba lepszego rozmierzenia i większej precyzji oraz sztywności całego gerata.
Ale ajdija całkiem smerfastyczna mi się wydaje.

andrzej

• Gość
Soczewki fresnela
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 18, 2005, 16:33:48 »
Człowieku ta soczewka to jest pryszcz jak zobaczyłem GDZIE Ty sobie latasz!!!
Że też można mieć w domu taki kokpicik! Powiedz jeszcze, że ten drążek to jest normalny, trochę przerobiony joy. Jeśli tak to ja wysiadam. Teraz kończę, bo idę szukać mojej szczęki, która mi formalnie wypadła.
Andrzej

tomek1988

• Gość
Soczewki fresnela
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 18, 2005, 17:32:18 »
Cytat: andrzej
Człowieku ta soczewka to jest pryszcz jak zobaczyłem GDZIE Ty sobie latasz!!!

Cytat: Sundowner
tak jak to robią ludzie z forum SimHQ

:wink:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Soczewki fresnela
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 18, 2005, 19:59:29 »
Andrzej, nie stac mnie na bawienie sie w taki kokpit. Jest to zabawka niejakiego ESV_Dimoni z forum SimHQ.

@303_Shpacoo - pod tym linkiem : http://www.rickleephoto.com/rlcoll.htm  jest ciekawe rozwiązanie, w którym jest pudło zrobione z płyt piankowych przyczepiane jest do obudowy monitora na rzepy, więc sposób umieszczenia tego gerata nie jest problemem.

Thorgall

• Gość
Soczewki fresnela
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 19, 2005, 00:17:21 »
Jestem pod wrażeniem, rzeczywiście sposób mocowania nie jest aż tak istotny, warto by było popowiedzieć czy rzeczywiście piksele nie są uwydatnione przy takim zbliżeniu, czy warto o takie szkło się starać z tego powodu!?
    Rzeczywiście na wcześniej pokazanych zdjęciach widać, że niektórzy podchodzą do symulatorów całkiem poważnie, ciekaw jestem co by na to moja żona powiedziała jakbym wyskoczył z takim pomysłem!?  :569:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Soczewki fresnela
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 19, 2005, 11:16:57 »
Jestem pod wrażeniem, rzeczywiście sposób mocowania nie jest aż tak istotny, warto by było popowiedzieć czy rzeczywiście piksele nie są uwydatnione przy takim zbliżeniu, czy warto o takie szkło się starać z tego powodu!?
Pikseli wiekszych za bardzo nie widac... mało tego są lekko rozmyte (minimalnie) ale przez to wszystkie krawędzie są równe, tak jakby się miało włączony FSAA :D ogólnie wrażenie jest jakby się miało dwa - trzy razy większy ekran ustawiony jakiś metr dalej z tym, że dochodzi do tego jeszcze wrażenie 3D, bo mózg interpretuje ten obraz jako taki gdyż oczy mamy skupione w nieskończonośc, podobnie jak przy obserwowaniu bardzo odległego obiektu... niestety każdy musi to zobaczyc na własne oczy, nie da sie tego przedstawic na zdjęciu.

Rzeczywiście na wcześniej pokazanych zdjęciach widać, że niektórzy podchodzą do symulatorów całkiem poważnie, ciekaw jestem co by na to moja żona powiedziała jakbym wyskoczył z takim pomysłem!?  :569:
zrobiłaby to co każda kobieta nie rozumiejaca pasji swojego mężczyzny: popukała by się w czoło, powiedziała, że jesteś duże dziecko i że wydajesz  pieniądze na Bóg jeden wie co zamiast na nowa pralkę/lodówkę/lokówkę/żelazko/... :P

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 19, 2005, 11:27:05 »
Czy wszystkie te powyższe stwierdzenia działają również na LCD, bo na zdjęciach chyba same monitory kineskopowe?
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 19, 2005, 11:29:02 »
Typ monitora nie ma znaczenia.

Thorgall

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 19, 2005, 17:26:11 »
Czyli te rozmiary ze sklepu wysyłkowego raczej się nie nadają, chociaż cena nie jest wygórowana i dostępna! Jaka ogniskowa jest najlepsza w tej sytuacji?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 19, 2005, 18:13:34 »
Czyli te rozmiary ze sklepu wysyłkowego raczej się nie nadają, chociaż cena nie jest wygórowana i dostępna! Jaka ogniskowa jest najlepsza w tej sytuacji?
Nie wiadomo.. nikt jeszcze nie podchodził do tego z naukowego punktu widzenia, bo dostepne sa dwie wersje soczewek o właściwych rozmiarach - jedna ma ogniskową 330mm, a druga 550mm. Ludzie polecają tą drugą.
http://www.3dlens.com/enter.html?target=Large_Fresnel_Lens.html

Leo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 27, 2005, 13:47:10 »
Jak dobrać odpowiednią wielkość soczewki do rozmiarów monitora? ze zdjęć wynika że rozmiar soczewki równa się w przybliżeniu rozmiarowi ekranu monitora. Czyli największa soczewka z tego wysyłkowego sklepu powinna być dobra na monitor 17-19 cali i to da zludzenie obrazu o wielkości ok. 30 cali oglądanego z ok. jednego metra, w tym z efektem 3D?
Na Allegro znalazłem dość podobną ofertę soczewek resnela, przy czym tamte zawierają od razu w komplecie stelaż z podstawką, do ustawienia soczewki przed ekranem. Największa przestawiona tam soczewka ma takie same rozmiary jak w sklepie podanym w tym temacie na forum, ale podają tam że jest ona na ekran 10-13 cali i daje efekt obrazu 19 cali. To jak w końcu z dobieraniem rozmiarów?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 27, 2005, 14:16:14 »
Soczewka powinna byc przynajmniej odrobinę większa od ekranu, inaczej na brzegach obraz będzie za bardzo rozmyty.
Przykładowo na monitory 17" dobrym wymiarem powinno byc 400x300mm , dla 19" powinno byc 460x380mm lub cos koło tego, nie mam takiego monitora pod ręką to nie powiem dokładnie  :001: