Autor Wątek: MS Sidewinder Force Feedback 2 i Windows XP  (Przeczytany 1088 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dziki

• Gość
MS Sidewinder Force Feedback 2 i Windows XP
« dnia: Listopada 11, 2004, 17:41:51 »
Mam tego joya jakiś rok czasu i generalnie byłem bardzo zadowolony, dopóty dopóki nie zmieniłem systemu operacyjnego z Win 98SE na XP Prof.
Po zainstalowaniu firmowego oprogramowania z płytki (z łatką pod VIA) joy wieszał IL/FB/PF. Poszukałem podpowiedzi na Forum Ubikacji i dowiedziałem się, że XP ma wbudowany sterownik do tego sprzętu i żeby nie wgrywać softwaru z płyty.
Zrobiłem tak i faktycznie XP ma do tego czegoś swój ster.
Problem jednak tkwi w tym, że nie można (lub nie umiem :) ) za pomocą tego sterownika zmienić wartości sił na joyu - czyli siły FF. Jak dla mnie są zbyt duże.
   Oczywiście usilnie próbowałem zmusić joya do współpracy z oprogramowaniem z płytki (ver. 4,0) lecz udało się tylko połowicznie, bowiem doszedłem do tego, że FB/PF się nie wiesza lecz nie można zmienić siły FF i joy pracuje "niecharmonijnie" - mało mi ręki nie urwie :).

Przechodząc do meritum, mam pytanie do szanownego koleżeństwa czy ktoś wie jak zmienić (zmniejszyć) siłę FF w przypadku stosowania sterownika z XP  lub jak sprawić by poprawnie działał na sterach z płytki, oczywiście pod XP.

Może są Wam znane jakieś inne programy pozwalające na zmianę siły FF.

Ja z Forum Ubi wiem o programie Fedit z pakietu DirectX 9.0 SDK, lecz w pliku readme nic nie piszą o tym programie i trochę się boję instalować ten pakiet.

Proszę o pomoc.

swier

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2004, 18:57:46 »
hmmmmm ciekawe

ja też mam XP Pro i MSFF2. I wsio gra i bucy

A mam wgrane drivery z załączonej płyki z jakims tam updatem - też załączonym.

A może masz SP2...? wtedy wszystko jest możłiwe  :wink:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2004, 21:31:13 »
Wiec tak, jezeli chodzi o Sidewindera to faktycznie sterowniki sa w Windowsie juz od 2k z SP2 ale jak masz joya na USB to spokojnie profiler sie powinien zainstalowac. A jezeli Ci sie to nie uda a lapka dalej bedzie bolec to skorzystaj z tego edytora FF. Dolaczylem do niego jeszcze pakiet gotowcow od Blade'a tylko zaznaczam one pochodza od starego Sturmovika wiec nie odpowiadam za jakies szkody :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

dziki

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 17, 2004, 15:28:56 »
cd...

Po wielu nieudanych próbach zainstalowania MSFF2 pod XP i przeczytaniu sporej ilości postów na Ubi doszedłem do wniosku, że prawdoodobnie brakuje mi "MICROSOFT PATCH TO VIA USB HOST FOR MSFF" (czy cuś).
Niestety nie mogłem się doszukać tej łatki na stronach MS, prawdopodobnie została skasowana z bazy (skończył się okres wsparcia dla tego produktu - och ty %$#%$## !).
Ponieważ na mojej płycie gł. mobilny bartek nie mógł rozwinąć skrzydeł (zablokowany mnożnik) postanowiłem wymienić pł. główną na taką z NForce2 - mając nadzieję, żę rozwiąze to również moje kłopoty z MSFF2.
Wybór padł na Epox 8RDA3I na NF2 Ultra. Zakupiłem. Bardzo fajna płyta, do tego niedroga. Niestety na niej również joy nie działał jakbym tego oczekiwał.
Zdesperowany wróciłem do win98se, będąc prawie pewny sukcesu (poprzednio pod 98se działał ok). Po zainstalowaniu org. oprogramownia z płyty (wczesniej ustawiłem najbezpieczniejsze ustawienia biosu i windows m. in. wyłączyłem port gier w bios i od SB w windowsie) joy dostał jakby zaawansowanego reumatyzmu tzn. zaczęło do dosłownie skręcać na wszystkie strony i pojawił się wiele mówiący komunikat "unknown problem with FF" ????.
Dobra - pomyślałem - "przecież musi nam sie udać" i zacząłem próby z różnymi ustawieniami biosu.  W końcu prawie zrezygnowany ustawiłem kombinację "USB keybord supprt - Enabled" i "Enhanced USB compatibility - Disabled" i ... sukces - wielkie  LOL.
Spróbuję tych ustawień pod XP, może pójdzie.

Dzięki bardzo za pomoc.
Niestety ustawienia Blade'a u mnie nie działały (nie widziałem różnicy).
Program Fedit jest (imao) dla "advanced users" :(, przydałoby się proste "suwadło" zmieniające siłę.

Niestety pod XP profiler nadal nie działa :((, ale teraz mam równocześnie 98 i XP :)

[ Dodano: Czw Lis 25, 2004 3:11 pm ]
cd ...
PODSUMOWANIE I WNIOSKI :)

Po blisko 3 tyg. zmaganiach z MSFF2 i wypróbowaniu wielu kombinacji, na systemach operacyjnych :98SE, 2000, XP mogę wyciągnąć następujące wnioski:

1.   MSFF2 (wersja pod USB) jest urządzeniem bardzo dobrym pod względem konstrukcyjnym i trwałości,  jednak jego oprogramowanie jest delikatnie mówiąc mało kompatybilne z systemami operacyjnymi MS (podejrzewam, że m. inn. te problemy były powodem wycofania się MS z linii produktów serii Sidewinder oraz tak szybkiego zakończenia wsparcia dla tych produktów).
2.   Działanie joya zależy w główniej mierze od posiadanego sys. operacyjnego i sprzętu (głównie płyta główna) oraz ustawień w biosie płyty głównej dot. USB.

3.   Oprogramowanie (tzw. Profiler - ver.4) było pisane pod Win 98 i pod tym systemem powinno stwarzać najmniej problemów.

Jeśli chodzi o moje doświadczenia, to po zmianie płyty gł. na Epoxa na NF2, nawet w 98SE występują poważne problemy.
Obecnie latam pod XP Prof (bez instalowania oprogramowania z doł. płytki).
Nie można regulować siły FF lecz idzie przywyknąć :).

Mam nadzieję, że moje wywody komuś się przydadzą i zaoszczędzi trochę czasu.

gabczast

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 26, 2004, 11:52:22 »
Ja mam FF2 juz chyba od 3 lat i zero problemu
uzywalem go pod 98SE a teraz pod XP
Na pocieszenie
z tego co pamietam to nawet jak obnizalem sile FF w profilach
to na ila-2 to nie dzialalo.
A tak wogóle to się dziwię że masz tak duże siły
Mi się wydają odpowiednie tylko jak lecę w chmurach burzowych to
strasznie rzuca.