Autor Wątek: Dysk ATA czy SATA?  (Przeczytany 912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grad

• Gość
Dysk ATA czy SATA?
« dnia: Marca 30, 2005, 16:15:53 »
Zamierzam kupić drugi dysk i zastanawiam się nad interfejsem - co wybrać ATA czy SATA?

Teraz mam dysk ATA, a moja płyta (Epox 8rda+) nie obsługuje SATA. Nowy dysk byłby 4 napędem, więc rozważam opcję dodatkowego kontrolera na PCI, żeby dyski chodziły na oddzielnych kanałach (teraz mam dysk jako primary master i nagrywarkę z cd-romem na drugim kanale). Czy taki kontroler (S)ATA się sprawdza, czy to wyrzucanie pieniędzy? Nie planuję korzystać z RAID.

Chcę kupić Seagate'a 160GB, 8MB cache, 7200 obr.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Dysk ATA czy SATA?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 30, 2005, 18:29:44 »
Jak brac SATA to 150tke nie wiem czy jest jakis wzrost wydajnosci bo to roznie bywalo natomiast wiekszosc nowszych plyt ma po cztery SATy i wiec odpada dodatkowy kontroler na PCI. Pozatym roznica w cenie jest niewielka wiec bralbym SATA. Czasami tez trzeba uwazac bo SATy nie maja blokady PCI/AGP ale to info dla OC maniakow bardziej niz normalnego uzytkownika wiec wszystko zalezy od plyty. Aha warto dodac ze Serial ATA ma cieniutkie kabelki co napewno ulatwia obieg powietrza i latwiej sobie to ulozyc w budzie.

+napewno przyszlosciowe
+mniejsze kabelki
+podobna cena
+Raid (nie jestem pewien ale kazda plytka z SATA chyba to ma)
--------------------------------
-koniecznosc wymiany plyty w przypadku braku SATA
-jeszcze raz cena

Ps. na Benchmarku byl test HDDkow i tam polecali Samsunga wsrod 160tek, odwiedz moze czegos ciekawego sie dowiesz :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Re: Dysk ATA czy SATA?
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 30, 2005, 18:57:23 »
Cytat: grad
Zamierzam kupić drugi dysk i zastanawiam się nad interfejsem - co wybrać ATA czy SATA?
...  Nowy dysk byłby 4 napędem, więc rozważam opcję dodatkowego kontrolera na PCI, żeby dyski chodziły na oddzielnych kanałach  ...

Oczywiście, jak wskazał Kosi: lepiej wymienić płytę, jest to wydatek o tyle perspektywiczny, że
daje możliwość obsługi wielu dysków w różnych standartach. Wiadomo, że SATA są deczko szybsze od ATA. Jeśli kupisz ( może w związku ze zmianą procka ?) płytę z obsługą obu standartów, to możesz korzystać ze starszycz dysków. SATA może być z partycją startową i zyskasz na szybkości (czasie dostępu i transferze ), nawet bez wymiany procka. Przećwiczyłem to na płycie Asusa i obu rodzajach dysków ( interface'ów ).
Leszek

grad

• Gość
Dysk ATA czy SATA?
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 31, 2005, 13:03:24 »
Wszystko ładnie i pięknie, ale ja nie zamierzam jeszcze wymieniać płyty i procka - za mało kasy i za dużo wątpliwości. Bo jeżeli już wymieniać, to już raczej na AMD 64 (teraz Athlon XP) socket 939, a wtedy to też już nie AGP tylko PCI-E itd. Koszty rosną.

A ja potrzebuję dysku teraz i stąd moje pytanie. Mogę oczywiście kupić ATA i podłączyć go na tej samej taśmie z dyskiem, który już mam. Tylko, że tu powstają dwie kwestie - 1) z pewnością lepiej byłoby go podłączyć na oddzielnym kontrolerze i 2) jak już kiedyś wymienię płytę, to może już tam nie być złączy ATA.

Rozwiązaniem jest wykorzystanie zewnętrznego kontrolera. I tu powstaje pytanie jaki ma on mieć interfejs - ATA czy SATA i jak się takie urządzenie sprawdza w praktyce? Taki kontroler jednak swoje kosztuje - jakieś 120 zł, co daje ponad 1/3 ceny dysku - więc się zastanawiam nad opłacalnością całej imprezy.

W tej sytuacji skłaniam się chyba jednak do ATA. Najwyżej kiedyś dokupię kontroler.

Offline KosiMazaki

• Administrator
Dysk ATA czy SATA?
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 31, 2005, 14:22:38 »
Jak dobrze na allegbro poszukasz to kupisz juz tanio plytke z SATA uwazam ze to lepsze rozwiazanie nic kontroler. Mozesz ATA na jedna tasme wrzucic i powinno to dzialac ale roznie moze byc. Moga sie zdarzyc jakies konflikty.

A co do A64 to wcale nie musi byc 939 bo 754 ma podobna wydajnosc. 754 ma cene atrakcyjniejsza i Turiona czyli mobilnego procka ktory ma wyjsc niebawem. A co do 939 to sa plytki a raczej plytka na NF3 250GB z agp i nazywa sie MSI K8N neo2. Wcale bym sie nie zdziwil jak za jakis czas pokaza sie plytki z PCIe i AGP na rynku (juz taka u intela widzialem tzn. od Gigabyte'a na ale dla Intela).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

yaq

• Gość
Dysk ATA czy SATA?
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 31, 2005, 18:13:11 »
Uwaga na plyty z PCIE i AGP razem - czesto okazuje sie, ze slot agp jest "podrabiany" z dwoch zwyklych pci na czym cierpi wydajnosc calego systemu.

grad

• Gość
Dysk ATA czy SATA?
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 31, 2005, 22:09:06 »
Kosi, masz oczywiście rację, ale przy jednym podstawowym założeniu - że się robi upgrade całej maszyny. A tymczasem jestem daleki od tego, przynajmniej w tej chwili. W tej chwili potrzebuję drugiego, dużego dysku. Moje pytanie wynikało z ciekawości, czy wydajność SATA jest na tyle wyższa od ATA, że uzasadnione byłoby kombinowanie z dodatkowym kontrolerem. No i uzyskałem odpowiedź - taka kombinacja nie ma sensu.

Biorąc pod uwagę warianty cenowe, zrobię rzecz najprostszą - kupię dysk ATA i go podłączę na tym samym kontrolerze. Jak się będą gryźć, a nie powinny bo teraz też mam Barracudę, to wypnę starszy.

A gdy już najdzie mnie ochota (czytaj kasa ;) ) na nowy sprzęcik, to się będę zastanawiać na konkretnie, czy 939 czy może 754, czy PCI-E czy AGP, a może SLI :).

Offline KosiMazaki

• Administrator
Dysk ATA czy SATA?
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 01, 2005, 01:41:17 »
Spoko 8)  8)  8)