Autor Wątek: Trochę ciekawych fotek  (Przeczytany 2698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Trochę ciekawych fotek
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 26, 2005, 19:50:20 »
załozyłem że chodzi o kieliszek wokoło samolotu przy przekraczaniu prędkości dzwięku.
No dokładnie o to mi chodziło. Bo to właśnie widać na filmiku F-14aExplosion, tak?

"cavitation effect"

Reasumując,  ten "kieliszek" jest/nie jest związany z przekroczeniem bariery dźwięku?

PS. O jakiej książce mówicie? :005: Bo strona jest, ale tytułu/autora brak....
PS2. Co z tym filmem f18killA4? Nikt tego nie obejrzał? 

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 26, 2005, 20:13:05 »
Kawitacja to wrzenie cieczy w strefie obniżonego ciśnienia, jest to ulubione zjawisko dowódców atomowych okrętów podwodnych pogrywających sobie nieprzerwanie w grę pt. atomowa rosyjsa ruletka  :003: czyli jak blisko można podejsć do tajfuna zanim nas usłyszy :021:
Tak kieliszek jest związany z przekraczaniem prędkości dzwieku. Toyo kiedyś gdzies napisał że pojawia się to chwile przed osiągnięciem Ma=1 w zależności od tego pogody , pułapu i aktualnego ciśnienia atmosferycznego, w róznych częściach samolotu , niekoniecznie na środku kadłuba i niekoniecznie w formie tak spektakularnej.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 26, 2005, 20:29:38 »
Oki.... próbuję to sobie wszystko poukładać.... Łopatologicznie:
- Kawitacja - to ten "grzebek" pojawiający się przy przekraczaniu bariery dźwięku
- ten "2. efekt" to para pojawiająca się na skrzydłach przy wysokich kątach natarcia, tak?

W takim razie, czemu tomek dostał OPR od sun'a, że na filmiku F-14aExplosion.wmv Tomcat przekracza prędkość dźwięku? Brak manewrów, normalny lot poziomy - czyli pojawiająca sie para to efekt kawitacji, a nie ten drugi...?
A może to jedno i to samo? :003:
Jeju.... sory za trucie i wiercenie dziury w brzuchu, ale zależy mi żeby to zrozumieć. Jakby co proszę mnie poprawić.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 26, 2005, 20:36:15 »
tajest

A dostał opieprz bo generalnie Farmer lubi namieszać :D ( kisses Sun  :121::003: :003: :003:

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 26, 2005, 22:10:00 »
Wyjaśnię sprawę. Można rozpatrzyć dwa przypadki:
"stwierdziłem fakt, że Tomcat przekracza prędkość dźwięku" lub "napisałem, że bezpośrednią przyczyną wybuchu było przekraczanie prędkości dźwięku przy jakiejś usterce"

Prawdziwe jest stwierdzenie drugie (musiałem przeczytać gdzieś błędne informacje), więc Sunny miał rację :icon_wink:.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 26, 2005, 22:17:49 »
Dostał opieprz bo powiedział, że kotek eksplodował od przekroczenia prędkości dźwięku  :118: Do tego jej de facto nie przekroczł.

Kawitacja to nie koniecznie ten "grzybek" bo ten powstaje przy zwiększeniu się ciśnienia na/tuż za powstającą falą, kawitację opisałem i wystepuje przy zmniejszeniu się ciśnienia - czyli np nad kadłubem, skrzydłami, lub samymi końcówkami skrzydeł przy wykonywaniu manewrów z wysokimi AOA.

F18killA4 już kiedyś opisywałem dlaczego tak się stało, a nie inaczej więc skrócmy to do tego, że Hornet jest po prostu niebezpieczny dla otoczenia  :002:

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 26, 2005, 22:27:23 »
Ja to czasami odnoszę jakieś takie niejasne wrażenie, sam nie wiem czemu, ale tak mnie jakoś nachodzi, jakoby Sun nie był fanem Hortexu... no nie wiem, może się mylę, tak jakoś mi się nasunęło...

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 26, 2005, 22:29:36 »
Znowu zaczynasz   :118: :118:?

dobra usystematyzujmy :D filmik z mgłą za skrzydłami - nazwijmy to kawitacją,  imho to określenie pasuje jak k.. ehem pannie lekkich obyczajów dziecko. Znaczy się niby może być ale jakoś kłóci się z ogólna koncepcja :D
Nie jestem pewien czy to określenie nie odnosi sie do hydrodynamiki, co nie zmienia faktu iz mechanizm pozostaje ten sam. Kieliszek to to co widać przy zbliżaniu się do prędkości dzwieku.

Czy kolega hodowca rogacizny się ze mna zgadza :D?

« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 26, 2005, 22:36:41 »
I wszystko jasne!  :001:

F18killA4 już kiedyś opisywałem dlaczego tak się stało, a nie inaczej więc skrócmy to do tego, że Hornet jest po prostu niebezpieczny dla otoczenia  :002:

Ale gdzie? Na forum czy w swoim pamiętniczku?  :002: Można o linka prosić? Thx!

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 26, 2005, 23:01:35 »
I wszystko jasne!  :001:

Ale gdzie? Na forum czy w swoim pamiętniczku?  :002: Można o linka prosić? Thx!
http://www.il2forum.pl/~apacz/smf//index.php?topic=5090.msg65560#msg65560

Tex1992

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 26, 2005, 23:03:52 »
Wspułczuje temu w P38. Tragicznie to wygląda na tym filmiku :005: