Autor Wątek: prezentacja dla Muzeum Techniki w Warszawie  (Przeczytany 2156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
prezentacja dla Muzeum Techniki w Warszawie
« dnia: Grudnia 03, 2005, 11:01:13 »
Udało się! Mimo awarii mojego komputera (naprawa i reinstall zabrały mi 3 tygodnie cennego czasu, sporo nerwów i nieco gotówki) na ostatnią chwilę udało nam się dostarczyć prezentację multimedialną dla Muzeum Techniki w Warszawie (Pałac Kultury i Nauki imienia wiadomo-kogo :003: ) z okazji "XX Ogólnopolskiego Przeglądu Modelarstwa Redukcyjnego", który wespół w zespół z muzeum organizuje Klub Miłośników Modelarstwa Redukcyjnego "Pancelot". Jest ona krótką migawką pokazującą budowane przez nas modele 3D i tym samym stanowi pewne novuum wśród plastikowych/kartonowych cudeniek. Samograj DVD będzie ją grał od dziś (12:00) przez najbliższe miesiące w dużej auli na parterze.

Oto kilka screenów z materiału, który przygotowaliśmy:

: Grudzień 03, 2005, 09:18:02
(forum nie pozwala mi edytować postu, muszę więc dopisać tak:) [forum ma regualmin i specjalna funkcje do łączenia postów - mod]

Zapraszam wszystkich Warszawiaków (i nie tylko), którzy chcieliby zobaczyć już w locie RWD-9 naszej produkcji, budowany dla MSFS2004.

Nasz videoclip trwa 21 minut, jest też wersja angielska.

O całej wystawie piszą już w prasie fachowej (o ile się orientuję: "Lotnictwo z Szachownicą", "Militaria XX wieku" i "Modelarstwo"). Jak wiemy z dobrze poinformowanych źródeł ;) w "Modelarstwie" ma się ukazać w najbliższych miesiącach artykuł w całości poświęcony naszemu projektowi.

Jest to znakomita okazja na podniesienie prestiżu naszego przedsięwzięcia. Mam nadzieję, że otworzy to oczy niedowiarkom, a osobom ignorującym podobne projekty uświadomi, że coś, co powstaje "dla głupiej gierki komputerowej" znajdzie też i poważne zastosowanie na polu nowoczesnej edukacji. Nie na darmo obiecaliśmy Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie "wirtualne kokpity" nieistniejących już dziś samolotów, prezentowane interaktywnie (może przez rzutnik?).

...a nuż znajdzie się przez to sponsor? ;) Kupowanie przedwojennych publikacji z Internetu trochę kosztuje (a czasami można znaleźć np. oryginalne dokumentacje silnika!), tak samo jak profesjonalny grafik, dźwiękowiec itd. - nie chcemy przecież amatorki, a debest-jaśniepańsko-mocarstwowe letadła!

Oficjalna informacja o wystawie jest tutaj na forum.

*

*

*

*

*

*

A tak mówiąc szczerze, to odwaliliśmy prawdziwą Wielką Improwizację, bo odzyskałem komputer i łączność zaledwie na tydzień przed terminem! Wyobraźcie sobie, że musiałem jeszcze odebrać najnowszą wersję modelu od Eliasa, dorobić na szybko kolejne repainty tu macie na szybko skrinszoty, z pomocą YoYo i Kaa złapać video z gry (dzięki chłopaki za nie opuszczenie Roli w potrzebie i zarwanie tych nocek - S!) i zrenderować model, a następnie zmontować cały materiał video, z planszami w 2 językach. Została mi doba na przesłanie kilku GB danych (niestety nie mam jeszcze nagrywarki DVD, mastering robił Michał Lewandowski już w Warszawie), nie chciałem ryzykować problemów z siecią osiedlową, toteż płytki poszły kurierem... a ja po 27 godzinach bez snu mogłem wreszcie się zdrzemnąć...
Nie jest to szczyt naszych możliwości - gdyby nie to pechowe zdarzenie losowe (padła mi płyta główna), mielibyśmy więcej czasu na przygotowanie dłuższego materiału - np. chciałem pokazać powstawanie modelu w edytorze 3D, zestawiając go z rysunkami itp. Marzyły mi się zbliżenia na bebechy i więcej komentarza tekstowego. A w ogóle to prezentację wymyśliłem sobie w oparciu o model... samochodu FIAT 508III, którego to eksponat znajduje się w muzeum - model znalazłby potem miejsce w R&R i 9/39. Niestety zabrakło na to środków (nawet zeskanowanie planów modelarskich to minimum 70zeta i zmarnowany prawie cały dzień).

Hallo...? Czy ktoś to jeszcze czyta? :002:

Nie chcę kończyć zrzędzeniem, bo nie jest wszak tak znów źle - ludziskom i tak powinno się to spodobać, bo jesteśmy pionierami - a w końcu tylko wąskie grono osób może wskazać nasze babole w modelach, ale postaram się ich uprzedzić telefonicznie :003: Np. YoYo wywijał na postoju wszystkimi urządzeniami hipernośnymi, bo nie zdążyłem go przeszkolić, że w ukończonym modelu to nie będzie możliwe (jak w życiu).
Jak tylko dostanę jakieś fotki z wystawy (obowiązkowo nasza gablota :004:), to się je wstawi na forum/WWW.
Idę uprawiać propagandę na forach :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2005, 12:59:11 wysłana przez Josiv »
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"