Autor Wątek: Karton czy plastyk  (Przeczytany 1987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Karton czy plastyk
« dnia: Grudnia 04, 2005, 23:49:43 »
Nie owijając niczego w bawełnę zapytam wprost
co waszmoście preferujecie karton czy plastyk i dlaczego

Ja osobiście karton bardzo dokładne modele czołgów z IIwś
oraz myśliwce z tego okresu
ale wyklejane folą aluminiową blacha po blasze wszystko linie podziału, nity, silnik, konstrukcja wewnętrzna
Mam tak zrobionego Spita RF-D bez silnika linie podziału nity
oraz Bf-109 f-2 Afryka JG27 nr 14 heheheh
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Karton czy plastyk
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 05, 2005, 08:17:26 »
Preferencje zależą od kilku czynników. Przede wszystkim umiejętności w obróbce materiału z jakiego budujemy model. Dla jednych jest to papier dla innych plastik a dla jeszcze innych drewno. Zaczynałem jak wiekszość - od "Małego Modelarza" jednak po wykonaniu kilku modeli stwierdziłem iż to nie to. Potem przyszedł czas na modele drewniane z którymi bawiłem się dość długo. Jednak rosnące ceny materiałów i wyposażenia takich modeli oraz ich wielkość spowodowały, że po kilkunastu latach przeszedłem na plastik i tak to już pozostało.

A tak na marginesie to jeżeli Kolega może to proszę w temacie "Nasze modele" zamieścić kilka fotek wspomnianych nieco wyzej, wykonanych przez siebie modeli.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 05, 2005, 19:57:17 »
bardzo chetnie jak tylko znajdę sponsora na dobrą cyfrówkę  :002:
chyba że skany zrobie ze zwykłych zdjęć może być kicha z jakościa zobaczymy
jeszcze zobacze
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 05, 2005, 21:30:36 »
Ja tam preferuje stary dobry plastik... Miałem przygody z kartonem i wszystkie skończyły na cmentarzu projektów nie udanych...

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 06, 2005, 02:24:48 »
:P ja mam także kilka na cmentarzu :021:

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 06, 2005, 18:54:58 »
Ja mam na razie w szufladzie modelik Jaka firmy MasterCraft i jak pomyślę żeby sie do niego zabrać do dostaję spazmów NIE KUPUJCIE NIGDY MODLELI TEJ FIRMY chyba, że lubicie puzzle, które do siebie nie pasują a z instrukcji można się dowiedzieć tyle co po lekturze papieru toaletowego zero, czyli nic... Ale nie o tym jest ten topic

Dokładnie... nie o tym jest ten topic a na przyszłość proszę nie zaśmiecać tematu skoro już mamy właściwy do tego topic. Jest nim: "Firmy modelarskie" i tam należało podzielić się z innymi tą uwagą. Teksty nie związane z założonym wątkiem będę usuwał - Dziadek Kos
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2005, 07:01:21 wysłana przez Kos »